Új Sampo kombájn a láthatáron

A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves korábbi megállapodásuk.

Comia C22 2Roto

Az EU tagállamokban a jövőben független márkakereskedői hálózatot szándékozik kiépíteni és bővített termékportfólióval kíván piacra lépni. A vállalat elkötelezett amellett, hogy teljes terméktámogatást és utólagos háttérszolgáltatást nyújtson a termékeknek.

A Sampo Rosenlew Comia munka közben (Fotó: Készenlét Zrt.)

Ennek következtében a Sampo Rosenlew jó hírekkel szolgál azon gazdák számára, akik az elkövetkezőkben új kombájn vásárlását tervezik.

A finn szakemberek hosszú tervezési munkájának eredményeképpen 2021-ben piacra kerül a legnagyobb cséplési teljesítménnyel rendelkező Sampo Comia modell, a Comia C22 2Roto.

Ezt a sorozatot sokat tesztelték normál és igen nehéz üzemi körülmények között, többek között Csehországban, Észtországban és Németországban. A nagyközönség először 2019-ben a hannoveri vásáron láthatta a gépet.

Ez a típus úgynevezett hibrid cséplési technológiával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos módon elhelyezkedő cséplődobok után, az eddig használatos szalma ládák helyett, két rotor segíti a cséplést és a szalmaleválasztást. Ez a megoldás csökkenti a cséplőrendszer és a rosták terhelését, illetve biztosítja a magok intenzív elválasztását a szalmarészecskéktől.

A hibrid cséplési technológiának köszönhetően, legalább 30%-os termelékenység növekedés érhető el a szemveszteség optimális értéken tartása mellett.

 A Comia C 12-es alapokra épülő C 22 kombájn közepes és nagy földterülettel rendelkező gazdálkodók számára jelenthet ideális megoldást arra, hogy a betakarítást a legoptimálisabb időben, a leghatékonyabban el tudják végezni.

Ismerkedjünk meg a géppel!

Vágóasztal: Könnyen és gyorsan csatlakoztatható, köszönhetően az egy pontos felvevési helynek és központi hidraulikus gyors csatlakozónak. Teflonból készült motolla ujjak és a hidraulikus visszaforgató rendszer teszi praktikussá a vágóasztalt. Lehetőség van két függőleges kasza és a repcetoldat beépítésére is. Az asztalok „vario” kivitelben is rendelhetők akár 7,5m-ig.

Vágóasztal (Fotó: Készenlét Zrt.)
A vágóasztal könnyen és gyorsan csatlakoztatható (Fotó: Készenlét Zrt.)

Cséplőmechamizmus: A Comia-sorozatban használt Heavy-Duty (erős, nagy teherbírású) cséplődob biztosítja az egyenletes forgást minden körülmény között. A cséplőhenger peremei öntöttvasból készülnek. A COMIA C22 modellen két cséplőhenger található. A rendszer TS-rendszer néven ismert. Az előcséplődob kiegyenlíti és felgyorsítja az anyagáramot és úgy érkezik a fő cséplőhengerhez. A fő cséplés a második dobnál történik, azonban ennek a kombájnnak további két rotorja is van, ami részt vesz a cséplésben és a szalmaelválasztásban. Ezért hívják hibrid kombájnnak. A hagyományos szalmaládák helyett a kettős rotoros rendszer lehetővé teszi a Comia számára a már említett több mint 30% -os cséplési teljesítmény növekedést. A fordulatszámot az aratandó növényektől függően három különböző értékre lehet állítani. A dupla rotorok a szalmaládákhoz képest jóval hatékonyabbak üzemelnek. A szemveszteség a szalmaládával szerelt kombájnokkal viszonylag hirtelen mutatkozik, míg a rotoroknál ez jóval később jelentkezik. Az utóverő a rotorokat alulról tölti és a rotorok a centrifugális erő hatására finoman átnyomják a gabonát a rotor kosarain. Különböző növényeknél, például a kukoricánál, a kosarak cserélhetők.

Cséplőmechamizmus (Fotó: Készenlét Zrt.)

Magfelhordó: A technikai változtatások következtében a kicsépelt mag mennyisége megnövekedett, ezért a kombájn ezen részén is fejlesztésekre volt szükség. A magcsiga átmérőjét és a magelevátor méretét megnövelték a nagyobb mennyiség miatt, a felhordó szögét és sebességét azonban csökkentették a kíméletes anyag továbbítás miatt.

Magfelhordó (Fotó: Készenlét Zrt.)

Visszahordó rendszer: A visszahordandó anyag bekerül a gép baloldalon lévő csigás felhordóba. A visszahordott újracsépelendő anyag cséplése a csiga tetején történik. Ez egy ismert rendszer, melyet a Sampo már használ más Comia modelleken is.

AVARA kabin (Készenlét Zrt.)

AVARA kabin – több mint jó külső: Nyolc munkalámpa, modern LED-es nappali menetlámpák és széles szélvédő. A vezetőnek biztosított legyen a tökéletes rálátás a vágóasztalra, ez volt az egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket leginkább figyelembe vettek az új vezetőfülke tervezésénél. A szélvédő szintje a padló alatt húzódik, ez fokozza a rálátást a vágóasztalra és az adagolócsigára egyaránt.

Konzol és vezérlő kar: A többfunkciós kar csak egy része a Comia sorozatban alkalmazott, jól átgondolt kezelőszerveknek. Minden csépléssel kapcsolatos tevékenység, a vágóasztal és a gép kezelőszervei is a kartámaszban találhatók. A konzol 12V-os és USB csatlakozókkal is rendelkezik. Minden ember más és más méretű kézzel rendelkezik. Ez kihívást jelentett az új multifunkcionális kar megtervezésénél. Mivel az összes fontos kapcsoló a többfunkciós karon található, ezért ezeket könnyen kezelhetővé kellett tenni. A kar 45 fokos kialakítása eltér a piacon jelenleg jelenlévő többi megoldástól. Az eredmény optimális, hiszen a kar elhelyezkedését ergonómiára összpontosító szakértők tervezték.

Konzol és vezérlőkar (Fotó: Készenlét Zrt.)

Comvision II: A 12,3 hüvelykes 8:3-as képernyő a piacon a legszélesebb kombájn képernyő. Cséplés közben egy kézzel könnyen vezérelheti az érintőképernyőt. A képernyőt két nézetre osztották, statikus és alternatív nézetre. Az alternatív nézetet maga is kiválaszthatja pl. fordulatszám-figyelő nézet vagy hátsó kamera nézet. Nagyon könnyű figyelemmel kisérni a cséplési munkafolyamatot, hiszen egyszerre látni pl. a szemveszteség jelzőket, a vágóasztal magasságát, a haladási sebességet és figyelmeztető lámpákat. A beavatkozás esetére a ComVision II egy előugró képernyővel és hangjelzéssel figyelmeztet.

A 12,3 hüvelykes 8:3-as képernyő a piacon a legszélesebb kombájn képernyő (Fotó: Készenlét Zrt.)

Motor: A dieselmotorokra vonatkozó károsanyag kibocsátási előírások folyamatosan szigorodnak. A Sampo Comia sorozat gépei megfelelnek a kereskedelmi gépekre vonatkozó legszigorúbb kibocsátási követelményeknek. Az új SCR dízel technológia alkalmazása kíméli a környezetet és 10% üzemanyag megtakarítást eredményez Common Rail üzemanyag-rendszerekhez képest. A motor kipufogógázát AdBlue-val kezelik. A fülkében található Comvision II. kijelző segítségével figyelemmel kísérheti az adalékanyag fogyását is. A Comia-sorozat az AGCOPower Tier5 motorokat használja.

Rendelhető akár 7,5 m széles vágóasztallal (Fotó: Készenlét Zrt.)

Néhány fontosabb műszaki paraméter:

 • Kivitel: gabona- és kukoricakészlettel ellátott kombájn
 • Motor: Agco Power 74 AWF Tier V, 6 hengeres motor, 300 LE (SISU motorok)
 • Hajtás: hidrosztatikus, 3 sebességes, SISU CIT 12 váltómű, elektromos differenciálzár
 • Abroncs méretek: első: 800/65R 32, hátsó: 480/65R24
 • Vágóasztal: 6,3-6,9 (7,5) m. Hidraulikus visszaforgatóval, WOBBLE BOX hajtással. Teflon motolla ujjakkal
 • Fülke: jelenleg a piacon lévő legnagyobb mérettel, légkondicionálóval, légrugós üléssel és utasüléssel ellátva.
 • Érintő képernyő: Comvision II típusú, 12,3 hüvelykes, osztott rendszerű
 • Cséplő szerkezet: 500 mm átmérőjű,1330 mm szélességű, 8 db verőléccel ellátott cséplődob + előcséplődob
 • Cséplődob fordulat száma: 420-1200 f/min
 • Rotorok mérete: átmérő 47 cm, hossz 383 cm
 • Rotorok fordulatszáma: 480, 580 és 700 f/min
 • Tisztitómű: 4,5 m2 felület
 • Szecskázó: 3800 f/perc, Rekord típusú
 • Magtartály és ürítő csiga: 7600 literes tartály, 4,4 m-es ürítési magasság, 100 l/s ürítési sebesség

Néhány opció, mellyel még hatékonyabbá és praktikusabba tehetjük a gépünket

 • 4 WD hajtás, szélesebb köpenyek
 • Comia Auto Adjust (memoriából történő beállítás)
 • CAA (automata vágóasztal kontrol)
 • pelyvaszoró
 • 3. ferdefelhordó munkahenger
 • pneumatikus készlet kiépítése
 • automatikus kenési rendszer
 • hozamtérkép, nedvesség mérővel
 • „vario” asztal választása
Sampo Rosenlew Comia (Fotó: Készenlét Zrt.)

A gép forgalmazását, szervizelését, alkatrészellátását, a már korábban ismertetett Comia modellekkel együtt (Verrato V4, C6, C8, C10, C12) a pápai székhelyű Készenlét Zrt. szakemberei végzik!

Forduljon hozzánk bizalommal!

8500 Pápa, Mozsár u. 14.
Tel: +3689510180
Web: keszenlet.hu
Termék referens: Goór Sándor
Tel: +36 30 280 6822

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

MaterMacc gabonavetőgépek a Készenlét Zrt. gépkíná... A Készenlét Zrt. hosszú ideje sikerrel forgalmazza partnerei körében az olasz MaterMacc cég által gyártott gabonavetőgépeit. A gépeket magas műszaki ...
20 ezer négyzetméterrel bővíti a telephelyét a CLA... Sikeresen lezárult az ingatlanvásárlás: a német gépgyár déli, a svácji határhoz közeli telephelyét bővíti, ezért megvásárolta a valamikori Doerr KG b...
Ricosma permetezőgépek a Készenlét Zrt. gépkínálat... A Készenlét Zrt. kizárólagos magyarországi forgalmazóként hosszú ideje forgalmazza partnerei részére a Ricosma olasz cég által gyártott vontatott és ...
Az eszközgyártásba is belefog a Készenlét Zrt. idé... Tavaly ősszel ünnepelte 30. születésnapját a Készenlét Zrt, ami mára a hazai mezőgazdasági- és eszközpiac meghatározó szereplője lett. A családi váll...
Drónok, bálázók, kombájnok és német gépipar –... Ahogy telente általában, februárban is több gépes anyag érdemelt figyelmet és cikket a Magro.hu agrárhírei között. Új Steyr koncepciótraktorról, Cort...
Elérhető intelligens műszaki megoldások a Vicon Ex... A Készenlét Zrt. által 2019 óta forgalmazott Vicon fűkaszacsalád tervezésének fő célja, hogy a gépek egyedi tulajdonságaik mellett kiemelkedő teljesí...