Vannak aggodalmak a tehéntenyésztéssel kapcsolatban, de a fogyasztók még mindig hajlandóak tejet inni

A fogyasztói reakciók bizonyos fokú aggodalmat mutattak, de a legtöbben még mindig hajlandóak tehéntejet inni. Egy dán tanulmány szerint csak minden ötödik ember nem hajlandó meginni a fejlett tenyésztésből származó spermával tenyésztett tehenekből származó tejet. A Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrás Tanszékének professzora, Thomas Lund vezetésével a kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek.

A tudósok megkérdezték a fogyasztókat az asszisztált reprodukciós technológiákhoz és a tejelő tehéntenyésztésben alkalmazott genetikai technológiákhoz való általános hozzáállásukról. Megállapították, hogy a résztvevők többsége kritikusan viszonyult a hormonkezeléssel járó tehénnemesítéshez és a klónozott magzatok beültetéséhez.

Az a tény, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki
Az a tény, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki (Fotó: Pixabay)

A tejelő tehéntenyésztési módszerek

Ezután egy vignettakísérlet segítségével azt vizsgálták, hogy a tejfogyasztás elfogadása és hajlandósága változik-e attól függően, hogy a tenyésztők milyen technikát alkalmaznak a tenyésztési munkájuk során, valamint hogy milyen tulajdonságokra ügyelnek, figyelembe véve 5 különböző összetettségű tenyésztési módszert.

A résztvevők véletlenszerűen kaptak személyre szabott tájékoztatást az 5 tenyésztési módszer közül 1 módszerről. A tájékoztatás pontosította, hogy a tejtermelők saját fejlett technológiáinak alkalmazása a gazdaságban a mesterséges megtermékenyítésben használt spermára korlátozódik. Az itt érintett potenciális technológiákat nem a gazdaság szintjén alkalmazzák, hanem a mesterséges megtermékenyítésben használt spermában vannak jelen, mivel a tenyésztők a tehenek és bikák korábbi generációinál használták őket a magasabb genetikai értékű sperma kifejlesztésére.

Az eredmények sokkal kevesebb aggodalmat mutattak a technológiák közvetett használatával kapcsolatban. Csak minden ötödik résztvevő tartotta elfogadhatatlannak a legfejlettebb módszert – a géntechnológiával és klónozással járó tenyésztési módszerekből származó sperma felhasználását.

Az ilyen tenyésztési módszerrel előállított tehenekből származó tej fogyasztásával szembeni ellenérzés szintén szerény volt (18%), és nem sokkal magasabb, mint a természetes megtermékenyítéssel előállított tehénből származó tej fogyasztásával szembeni ellenérzés (10%). A kutatók úgy vélték, hogy a 18%-os arány azért ilyen alacsony, mert az emberek a géntechnológiát a végterméktől távolinak tartják.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a nagy gyakorisággal biotejet fogyasztók kritikusabbak a fejlett tenyésztési módszerekkel szemben: 28%-uk nem hajlandó olyan tehenekből származó tejet inni, amelyeket korábbi generációs tehenek és bikák génszerkesztéssel és klónozással tenyésztett spermájával termékenyítettek meg. Ez azt mutatta, hogy a rendszeres biofogyasztók nagyon idegenkednek a természet manipulálásától.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a biogazdálkodási ágazatnak esetleg úgy kellene gondoskodnia erről az alcsoportról, hogy biztosítja a biogazdálkodók által teheneik mesterséges megtermékenyítéséhez használt sperma nyomon követhetőségét.

Tejpótlók

Az a tény azonban, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki. A MOMA Foods, egy brit zabtejgyártó, a Teesside Egyetemmel együttműködve optimalizálja zabtejét, hogy feltárja az új termékcsaládokban rejlő lehetőségeket.

A projekt célja, hogy új módszereket dolgozzon ki a zabtej minőségének helyszíni vizsgálatára egy új ellenőrző eszköz kifejlesztésével, amely a zsír- és fehérjetartalmat elemzi. A projekt a beszállítókkal együttműködve optimalizálja az összetevőket, és új módszereket keres a zab lebontására szolgáló új enzimtörzsek kifejlesztésére.

A részben az Innovate UK által finanszírozott projekt segít az összetevők finomításában annak biztosítása érdekében, hogy az enzimek megfelelő kombinációját használják a zabban lévő keményítő lebontásához, és olyan terméket kapjanak, amely képes habzani, és nem hasad szét, amikor forró folyadékhoz adják.

Tom Mercer, a MOMA Foods alapítója elmondta: „A zabtej hihetetlenül fenntartható alternatívája lehet a tejtermékeknek, segíthet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a tejelő állományokból származó metán csökkentésével, és olyan összetevőket használ, amelyek könnyen termeszthetők ebben az országban.”

(Forrás: dairyglobal.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok A Kaposvári Egyetem idén már 8. alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat szeptember 26-28. között. A rendezvény az elmúlt években o...