Tavasszal sem tétlenkedik a Nébih, tovább tart az élelmiszerlánc-ellenőrzés. Legutóbb egy fővárosi húsüzlethez kapcsolódó egységben foglaltak le több tonna füstölt terméket. Az ellenőrzések húsvét hétfőig tartanak.
Az üzemben folytatott vizsgálat során a Nébih emberei több higiéniai problémával is szembesültek: a falak és a mennyezet sérült, repedezett volt. A fűszerek tárolásár használt helyiségben a munkapultot erősen szennyezett, a mérleget koszos és rozsdás állapotban találták. További probléma volt, hogy az eszközfertőtlenítő sem működött a telepen.
Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben, a maximálisan megengedett 12°C helyett, 15°C-ot mértek. A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, továbbá hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei.
A Nébih sajtóközleménye szerint az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak. Az ellenőrök 55 tétel, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le, összesen mintegy 6 500 kg mennyiségben. Az egységből fővárosi és Pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.
A szakemberek a higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, valamint elrendelték a termékek forgalomból történő visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.