A változó igények és a napjainkban egyre szélsőségesebb formában jelentkező klimatikus viszonyok átértékelik egyes növényfajok jelentőségét. Néhányan háttérbe szorulnak, mások új szerepben tündökölnek. Ilyen például a csicsóka. Ez a növény ugyanis a korszerű táplálkozásban betöltött szerepén kívül a bioetanol-gyártásban is egyre jelentősebb hatású. Ráadásul ez az évelő igen bőven terem, a talajban nem válogat, akár még a sivár futóhomokon is gazdaságosan termeszthető.
A Szabad Föld anyagát szemléztük, eszerint a csicsóka Észak-Amerikából származik, Európában az 1600-as években a franciák révén vált ismertté. Ekkoriban került hazánkba is. Azt, hogy az édes gumókból tekintélyes mennyiségű alkohol nyerhető, azt már a XIX. században felismerték. Táplálkozás-élettani szempontból különleges értéke a benne lévő sok inulin, amely inzulin nélkül bomlik le a szervezetben. Ezért helyet kaphat a cukorbetegek étrendjében is. Ugyanolyan laktató, mint a burgonya, de kevésbé hizlal, mivel alacsony a kalóriatartalma. A csicsóka fogyasztása csökkenti a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét, valamint komoly szerepet játszik az elhízás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. Ezen kívül számos értékes ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Egy gond azért van vele: a benne lévő inulin emésztése gázképződéssel, puffadással jár, így aki még csak ismerkedik vele, a fogyasztását kis adagokban kezdje. Könnyít a helyzeten, ha reszelt almával vagy tormával keverve fogyasztják. Főzve, párolva, sütve (csipszként) is ehető, de leginkább nyersen elfogyasztva teljes értékű.
Gumója szarvasmarhák, juhok, sertések eledele is. A takarmányértékét ráadásul növeli, hogy ehető szára késő őszig zöld és nedvdús marad.
A csicsóka gyógyhatása
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy elérje öngyógyító tevékenységének maximumát. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia kezelhető. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazható. A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancslébe. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása kockázatmentes.