Hatalmas károkat okozott a szárazság és a hőség Olaszországban. A legnagyobb országos gazdaszervezet, a Coldiretti becslései szerint a zöldségek és gyümölcsök mintegy 15 százaléka “égett szét” augusztus elejéig a nyári hőhullámokban. A tartósan 40°C feletti csúcshőmérséklet súlyos gondokat okoz mediterrán ország agrártermelésében. A szervezet szerint az olasz gazdák csaknem felét (46%), összesen 332 ezer gazdaságot érint hátrányosan az aszály.
A gabonaféléken kívül a zöldségek és a gyümölcsök is nehezen tűrik a már-már sivatagi viszonyokat: a Coldiretti szerint már most 15%-os a terméskiesés a kertészeti ágazatban, és 10%-kal kisebb termést várnak a szőlőágazatban is.
Az egyik legfontosabb elem is hiányzik: a víz
Az északi régiót súlyosan érinti a Pó folyó történelmien alacsony vízszintje és a tengerből visszaáramló sós víz miatt a folyó jelentős szakasza „holt vízzé” vált, azaz öntözésre alkalmatlan. A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a “súlyos aszály” fokozatát jelzik a mérőállomások. Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint. További károkat okoztak (elsősorban Dél-Olaszországban) a sáskák és egyéb rovarok is – írta a FruitVeB.
Irtózatos nagy károkat okozott már eddig is a szárazság
Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint körülbelül 6 milliárd euróra tehető a kár, ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek például a csapadékvíz legalább 50%-ának felfogására alkalmas tározók létesítését valósítanák meg, mégpedig a lehető leghamarabb – fogalmazott.