Sertéstenyésztők figyelmébe: minden, amit a szerves savakról tudni kell

Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban. A szerves sav lehet az egyik jelölt az antibiotikumok helyettesítésére a sertéstápokban. A szerves savak széles körben elterjedtek a természetben (állati, növényi és mikrobiális források), és számos gomba, élesztőgomba és baktérium termeli őket. Mit kell tudni róluk?

A szerves savakat a „gyenge” savak csoportjába sorolják. Nem oldódnak teljesen vízben, és egy vagy több karbonsavcsoportból állnak. Ezek kovalensen kapcsolódnak olyan csoportokban, mint az amidok, az észterek és a peptidek.

Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban
Profilaktikus és növekedésösztönző céllal számos országban betiltották az antibiotikumok használatát a sertéstakarmányokban (Fotó: Pixabay)

A szerves savak jellemzői

A szerves vegyületek sav- és bázistulajdonságai nagyon hasonlóak a szervetlen vegyületek sav- és bázistulajdonságaihoz. A savak tulajdonságai közé tartozik a 7-nél kisebb pH-érték, a savanyú íz, vízben oldva hidrogénionokat termelnek, maró hatásúak az emberi szövetekre, és bázisokkal reakcióba lépve sót és vizet képeznek. A bázisok általános tulajdonságai közé tartozik a 7-nél magasabb pH-érték, a „szappanos” érzés, a keserű íz, valamint az, hogy maró hatásúak az emberi szövetekre, és reakcióba lépnek a savakkal, sót és vizet képezve. A sertések érzékenysége a savanyú ízre körülbelül tízszer nagyobb, mint az édes ízre.

Hányféle szerves sav létezik?

Kétféle szerves sav létezik. Az egyiknek van karboxilcsoportja (COOH-csoport). Ilyen például az ecetsav (CH3COOH), amely a gabonaalkohol oxidációjával vagy az almaborban a gyümölcscukor erjedésével keletkezik. A második típus fenolcsoporttal (C6H5OH) rendelkezik. A szalicilsav (OHC6H4COOH) példa a karboxil- és fenolcsoporttal egyaránt rendelkező szerves savra.

Miért fontosak a szerves savak?

A szerves savak szerepet játszanak az alapvető sejtfolyamatok szabályozásában, mint például a pH módosítása, a hírvivő jelek közvetítése és a biológiai membránokon keresztüli transzport modulálása. Kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően nagymértékben módosítják azokat a sejtes, szubcelluláris vagy extracelluláris kompartmenteket, amelyekben megtalálhatók. Ezért a szerves savak részt vehetnek különböző biokémiai és élettani folyamatokban in vivo. Ezenkívül a szerves savak részt vesznek a fehérjék kémiai módosításában, ami nagy hatással van az in vivo fehérjeaktivitásra. E vegyületek különböző szerepeit még mindig fel kell tárni.

Szerves savak előállítása és kivonása

A szerves savak előállításának leggyakrabban alkalmazott módszerei közé tartozik a kémiai szintézis vagy a fermentáció. Az utóbbi években új technikákat fejlesztettek ki a szerves vegyületek gyors és hatékony kivonására különböző növényi anyagokból. A citromsavat, tejsavat, glükonsavat és itakonsavat iparilag mikrobiális folyamatok segítségével állítják elő. Ez ígéretes megközelítés a megújuló szénforrásokon alapuló építőelemek előállítására. Ezenkívül nagy mennyiségű ecetsavat állítanak elő bioperszecessziókkal és kémiai szintézissel. A mikrohullámmal segített extrakció egy másik technika, amellyel különböző vegyületeket izolálhatunk növényekből vagy növényi anyagokból analitikai és ipari célokra.

A szerves savak pozitív hatásai

A szerves savak pozitív hatásai közé tartoznak:

– Antimikrobiális hatás;

– A gyomor kiürülési sebességének csökkentése;

– Az enzimek kiválasztásának és aktivitásának serkentése a bélben;

– A bélszövet tápanyagokkal való ellátása;

– A nyálkahártya integritásának és működésének javítása;

– A pepszin és a mikrobiális fitáz aktivitásának fokozása;

– A hasnyálmirigy kiválasztásának kiváltása;

– A fehérjeemésztés fokozása;

– Az ásványi anyagok hasznosulásának javítása;

– a mikroflóra és a gazdaszervezet közötti verseny csökkentése; és

– A sertések egészségének és termelékenységének javítása.

A szerves savak a hidrogénionok felszabadításával közvetlenül csökkenthetik a bélkörnyezet pH-értékét, így megakadályozzák vagy gátolják a savérzékeny baktériumok szaporodását.

A szerves savak antimikrobiális hatása savas körülmények között nagyobb, semleges pH-nál pedig kisebb. Fontos tudni, hogy minden szerves savnak van egy meghatározott pH-tartományhoz, membránszerkezethez és fiziológiához kapcsolódó mikrobiális aktivitásspektruma a mikrobafajok sejtjében. Ezenkívül a szerves savak az antibiotikumok ígéretes alternatívái a tápanyagok emészthetőségének elősegítésére az emésztőrendszer felső régiójának pH-értékének csökkentésével.

A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak

A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak közé tartozik a citromsav, a tejsav és a hangyasav.

Citromsav

A citromsav szagtalan, színtelen, savanyú, savanyú ízű vegyület. Elsősorban üdítőitalok és édességek ízesítő- és tartósítószereként, fertőtlenítőszerként, valamint gyógyszerek stabilizálására és tartósítására használják. A citromsav felszabadítja a fitátmolekulákhoz kötött ásványi anyagokat, növelve a kalcium, a foszfor és a cink hasznosulását.

A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak közé tartozik a citromsav, a tejsav és a hangyasav
A sertéstakarmányozásban leggyakrabban használt szerves savak közé tartozik a citromsav, a tejsav és a hangyasav (Fotó: Pixabay)

A citromsav-táplálékkiegészítés javítja a szárazanyag, a nitrogén és az energia emészthetőségét a befejező sertéseknél és a laktáló kocáknál, valamint a nyersfehérje, a szárazanyag, a zsír és az energia emészthetőségét a növendék sertéseknél. Ezen túlmenően a növekvő és befejező sertések takarmányának citromsavval történő kiegészítése csökkenti az Escherichia coli számát, és növeli a Lactobacillusét, ami javítja a bélrendszer egészségét. Továbbá a növendék sertéseknél a citromsavval kiegészített takarmány csökkenti az ecetsavgáz-kibocsátást és az ammóniakoncentrációt.

Tejsav

A tejsav szagtalan, színtelen, fémeket és szöveteket maró folyadék, amely erjedés során keletkezik. Az elválasztás utáni sertések tejsavval kiegészített takarmányozásával javul az átlagos napi hízás, az átlagos napi takarmányfelvétel, a takarmányhatékonyság és a teljesítmény. Az elválasztás utáni sertéseknél a takarmány tejsavval történő kiegészítése javítja a szárazanyag emészthetőségét, növeli a bacilusok és a laktobacilusok koncentrációját, és csökkenti a szalmonella- és E. coli-számot.

Hangyasav

A hangyasav színtelen, szúrós szagú folyadék. Maró hatású a fémekre és a szövetekre. A hangyasav a legegyszerűbb karbonsav, és különböző forrásokban, például a méhméregben és a hangyacsípésben van jelen. Tartósítószerként és antibakteriális szerként is használják az állati takarmányban.

Csökkenti a sertésbélben a bakteriális nitrogént, és javítja a nyersfehérje, az esszenciális aminosavak, a lipidek, a kalcium és a foszfor látszólagos ileális emészthetőségét. Ezenkívül a hangyasav-kiegészítés növeli a szárazanyag emészthetőségét az elválasztás utáni sertésekben, és javítja a bél egészségét.

Záró megjegyzések

A szerves savak csökkentik a gyomor pH-értékét, megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, energiaforrásként működnek, növelik a traktus látszólagos teljes emészthetőségét, javítják a bél egészségét, valamint fokozzák a növekedési teljesítményt és a termelékenységet.

A gyakorlatban a szerves savak hatása azonban nem mindig következetes a rendelkezésre álló termékek széles választéka és a különböző kombinációkkal javasolt különböző hatékony adagok miatt. A szerves savak hatékonyságát befolyásolja a típus összetétele, az adagolás, a tápszer, a takarmányozási rend, a környezet, a takarmány tápanyag-összetétele, valamint az állatok kora és egészségi állapota.

Ezért további kutatásokra van szükség a szerves savak hatékony adagolásának és kombinációjának megállapításához a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...