Aggódnak a németek, mert egyre több import baromfitermék jelenik meg az áruházaikban, aminek egyik oka, hogy túl szigorúak az állatjóléti szabályok. A német szaksajtó szerint szomorú következményei lesznek, ha senki nem követi őket az állatvédők által kijelölt úton.
A német baromfiipari társaság (ZDG) elnöke, Friedrich-Otto Ripke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy már nem csupán Brazíliából és Ukrajnából jön be Németországba egyre több olcsó baromfihús, hanem a szomszédos Lengyelországból is. Ha pedig a német termelők tovább folytatják az állatjóléti intézkedések önkéntes szigorítását, azért nagy árat fizethetnek.
A németek még az új Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetési terve előtt kezdték követelni, hogy az új támogatási rendszerben legyen legalább egy önkéntes, többfokozatú tartásmód-jelölési rendszer. Amióta viszont egyre egységesebb az agrárminiszterek ellenállása az Európai Bizottság által felvázolt tervekkel szemben, a németek hozzáállása is változni látszik. A témáról az Agrárszektor cikke írt bővebben.
Távol tarthatja a fiatalokat a baromfiágazattól a kiszámíthatatlan termelési környezet
Ripke elmondta, hogy nem csak az állatot, hanem a termelőt is védeni kell. Ha pedig kiszámíthatatlan a termelési környezet, és alacsony a baromfiszektor jövedelmezősége, a fiataloknak nem lesz kedvük hozzá. Így drámaian lecsökkenhet a német baromfiágazat kibocsátása. Azért, hogy a gazda jóléte is biztosítva legyen, az állatvédelem költségeibe az államnak és a fogyasztóknak is be kell szállniuk.
A kérdés, hogy a németek át tudják-e vinni az állatjóléti kezdeményezésüket, ha pedig igen akkor a német kormány kiáll-e a fogyasztók mellett, és ehhez kifizeti-e a gazdák pluszkiadásait? Az Agrárszektor szerint a kérdés ennél is bonyolultabb. Vajon vállalják-e annak a kockázatát, hogy a magas előállítási költségek miatt Európán belül is elveszítik a versenyt?
“Senki nem fog 25 eurót adni egy húsfiléért, ha 5 euróért is megkaphatja. Muszáj a termelés extra költségeit támogatásokkal csökkenteni” – mondta Friedrich-Otto Ripke.