Saját kardjába dőlhet az EU a túl szigorú állatjóléti szabályaival

Aggódnak a németek, mert egyre több import baromfitermék jelenik meg az áruházaikban, aminek egyik oka, hogy túl szigorúak az állatjóléti szabályok. A német szaksajtó szerint szomorú következményei lesznek, ha senki nem követi őket az állatvédők által kijelölt úton.

A német baromfiipari társaság (ZDG) elnöke, Friedrich-Otto Ripke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy már nem csupán Brazíliából és Ukrajnából jön be Németországba egyre több olcsó baromfihús, hanem a szomszédos Lengyelországból is. Ha pedig a német termelők tovább folytatják az állatjóléti intézkedések önkéntes szigorítását, azért nagy árat fizethetnek.

Az egyre szigorúbb állatjóléti szabályok egyre több pénzbe is kerülnek - de ki fizeti meg az árát?
Az egyre szigorúbb állatjóléti szabályok egyre több pénzbe is kerülnek – de ki fizeti meg az árát?

A németek még az új Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetési terve előtt kezdték követelni, hogy az új támogatási rendszerben legyen legalább egy önkéntes, többfokozatú tartásmód-jelölési rendszer. Amióta viszont egyre egységesebb az agrárminiszterek ellenállása az Európai Bizottság által felvázolt tervekkel szemben, a németek hozzáállása is változni látszik. A témáról az Agrárszektor cikke írt bővebben.

Távol tarthatja a fiatalokat a baromfiágazattól a kiszámíthatatlan termelési környezet

Ripke elmondta, hogy nem csak az állatot, hanem a termelőt is védeni kell. Ha pedig kiszámíthatatlan a termelési környezet, és alacsony a baromfiszektor jövedelmezősége, a fiataloknak nem lesz kedvük hozzá. Így drámaian lecsökkenhet a német baromfiágazat kibocsátása. Azért, hogy a gazda jóléte is biztosítva legyen, az állatvédelem költségeibe az államnak és a fogyasztóknak is be kell szállniuk.

A kérdés, hogy a németek át tudják-e vinni az állatjóléti kezdeményezésüket, ha pedig igen akkor a német kormány kiáll-e a fogyasztók mellett, és ehhez kifizeti-e a gazdák pluszkiadásait? Az Agrárszektor szerint a kérdés ennél is bonyolultabb. Vajon vállalják-e annak a kockázatát, hogy a magas előállítási költségek miatt Európán belül is elveszítik a versenyt?

“Senki nem fog 25 eurót adni egy húsfiléért, ha 5 euróért is megkaphatja. Muszáj a termelés extra költségeit támogatásokkal csökkenteni” – mondta Friedrich-Otto Ripke.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Rendőrből gazdálkodó Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani Rendőrkapitányság eg...
Mutáns tojásról beszél a Facebook Előfordul, hogy a szokásos tojás helyett kicsit nyúltabbat talál a gazda a fészekben, de amivel most találkozott egy termelő, arra még nem volt példa....
Idén is megünnepeltük a baromfikat! A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért 2010-ben jött létre magyar kezdeményezésre a Baromfi Világnapja öt...
Nehézségek után felemelkedőben a francia baromfiág... Az Amerikai Egyesült Államokban az év eddigi szakaszában több csirkehúst állítottak elő, mint egy évvel korábban és a továbbiakban is erősödés várható...
Állatjóléti támogatást lehet igényelni baromfitart... Jó hírt kaptak a baromfitartók, ugyanis támogatás ütheti a markukat! Júniusban lehet benyújtani az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a ...