Nehézségek után felemelkedőben a francia baromfiágazat

Az Amerikai Egyesült Államokban az év eddigi szakaszában több csirkehúst állítottak elő, mint egy évvel korábban és a továbbiakban is erősödés várható ezen a fronton. Közben Franciaország is fejlődik baromfiágazat szinten, itthon pedig tovább csökkent a baromfihús ára.

Májusban kiadta szokásos jelentését az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA), melyből kiderült, hogy 2016 első negyedévében 3 százalékkal több, 4,5 millió tonna csirkehúst állított elő az USA, mint egy évvel korábban. Az egész éves csirkehús-kibocsátás 18,5 millió tonna körül várható, 2,5 százalékkal több lehet, mint 2015-ben volt.

Az Európai Unióból Franciaországot emelnénk ki mostani írásunkban, ahol az utóbbi években sok nehézségen ment át az ágazat a madárinfluenza miatt. A járvány érintette a termelést is és a fogyasztást is. Tavaly azonban már növekedésnek indult a baromfiágazat, 1,1 millió tonna baromfihúst állítottak elő, ami 5,1 százalékos emelkedésnek számít 2014-hez képest. Közben a csirkehús és más baromfitermékek fogyasztása is normalizálódni látszik. Éves szinten 1,2 százalékkal gyarapodott a fogyasztás, ami tavaly elérte az 1,8 millió tonnát. A baromfihúst a franciák is azért kedvelik, amiért a világon bárhol máshol: a többi húsnál olcsóbb, valamint sokféleképpen elkészíthető.

Lássuk a legfrissebb adatokat az uniós baromfipiacról

A legutóbbi információk szerint 2016 első két hónapjában 4,6 százalékkal emelkedett a közösség baromfihús-exportja, ami 4,6 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A Dél-afrikai Köztársaságba, Ukrajnába és Ghánába nőtt, míg a Benini Köztársaságba csökkent a baromfihús-termékek kivitele.

Az export mellett az import is bővült az idei év első két hónapjában, 4,5 százalékkal, 145 ezer tonnára. Brazíliából és Chiléből több, Thaiföldről és Svájcból kevesebb baromfihús érkezett az unióba.

Tovább csökkent a csirkehús ára hazánkban (Fotó: shutterstock)
Tovább csökkent a csirkehús ára hazánkban (Fotó: shutterstock)

 

A hazai baromfihús-import a KSH adatai szerint 7,8 százalékkal 5,4 ezer tonnára csökkent 2016 első két hónapjában az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Ausztriából, Lengyelországból és Hollandiából importáltuk a legtöbb csirkehúst. Az exportunk eközben 12 százalékkal 33 ezer tonnára bővült. A legtöbb baromfihúst Romániába (4,9 ezer tonna) és Ausztriába (4,1 ezer tonna) szállítottuk a vizsgált időszakban.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (253 forint/kilogramm) 3,6 százalékkal volt alacsonyabb 2016 1–19. hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 4 százalékkal, a csirkecombé csaknem 14 százalékkal, a csirkemellé pedig 2 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
Rendőrből gazdálkodó Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani Rendőrkapitányság eg...
Baromfipiaci információk a nagyvilágból A hosszú távú előrejelzések szerint a baromfihús továbbra is keresettebb termék lesz, mint a sertéshús vagy a marhahús. Részben erre reagálva Amerikáb...
Olcsóbb sertéshús, dráguló tojás Mind az Európai Unióban, mind pedig Magyarországon csökkent a sertéshús ára idén júniusban. Hogyan alakult az egész csirke ára? Olcsóbb lett, vagy épp...
Baromfipiaci jelentés Míg az Egyesült Királyságban folyamatosan javulnak a baromfitartók körülményei, addig Kazahsztánban egyre kilátástalanabb a baromfis gazdák helyzete. ...