Rémálommá válhat a betakarítás – összefoglaltuk, hogyan védekezzen a tűz ellen

Minden, mezőgazdasági géppel végzett munka tűzveszélyt hordoz magában. Leginkább a bálázók és a kombájnok kockázatosak. Fokozott figyelmet és minden előírás betartását kérik tehát a gazdálkodóktól aratás idején, de van néhány jó tanács is, melyeket betartva minimalizálhatjuk a tűzkárból keletkező veszteségeket.

Betakarításkor számos hír szól arról, évről évre, hogy emberi mulasztás, vagy a gépek meghibásodása miatt kiég néhány kombájn vagy bálázó, vagy épp a lábon álló termény ég le egy kósza szikra következtében. Igen, a gépből kipattanó kis szikra is képes akár több tíz hektár terményt is a lángok martalékává tenni.

A gépek hibája mellett az emberi mulasztás is ott szerepel a betakarításkor az okok listáján. Egy rosszul elnyomott cigicsikk eldobásából is óriási károk keletkezhetnek a terményben.

Könnyen kiéget egy kombájn, ha nem figyelünk oda (Fotó: langlovagok.hu)
Könnyen kiéghet egy kombájn, ha nem figyelünk oda (Fotó: langlovagok.hu)

 

A fent említettek miatt fontos, hogy a betakarítási vagy bálázási munkálatokat kizárólag olyan gépekkel végezzék, amelyek a munka megkezdése előtt a tűzvédelmi felülvizsgálaton sikeresen átmentek. Fontos, hogy a gépek akkumulátorát megfelelő módon burkolják. Egy apró zárlat, egy kis szikra az „aksiból” és máris kész a tűz.

Szigorúan tilos a szántóföldeken a gépeket üzemanyaggal feltölteni, valamint ott nyílt láng használatával járó karbantartási munkát végezni. Dohányozni sem szabad aratás közben, még a munkagépek vezetőfülkéjében sem. A dohányzóhelyet minimum 15 méterre a gabonatáblától kell kijelölni, ahol vizet tartalmazó edényt is el kell helyezni.

Célszerű az aratást az utak, vasúti töltések mellett megkezdeni, majd ezek mellett legalább egy 3 méteres védőszántást kell elvégezni. A megfelelő számú és teljesítményű tűzoltó berendezésről is gondoskodni kell minden egyes erőgépen, ennek segítségével még egy kezdeti állapotban lévő tűz terjedését is meg lehet gátolni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hiába volt nála 3 tűzoltó készülék is Közel 1,5 hektárnyi területen égett a tarló és a lábon álló gabona Hetesnél, ahol vélhetően a búzát arató kombájn meghibásodása okozott tüzet. Magyare...
Drágább és veszélyesebb a termények szárítása a so... Országszerte megkezdődött az aratás. Azonban sok helyen előbb, és magasabb nedvességtartalommal kell megkezdeni a betakarítást ami nem csak a költsége...
Megoldás lehet a tejkvóta újbóli bevezetése? A tejágazat helyzete miatt többen visszahoznák a tejkvóta-rendszert; az olasz borok kérdéses minősége miatt jobb nyomon követhetőségre lenne szükség; ...
Sok bálázó ég ki munka közben – erre figyeljen Ön ... Érkezik a betakarítási időszak, ezt követően pedig a szántóföldeken maradt növényi maradványokat a bálázók tüntetik el. Évről-évre több bálázó ég ki m...