Drágább és veszélyesebb a termények szárítása a sok csapadék miatt!

Országszerte megkezdődött az aratás. Azonban sok helyen előbb, és magasabb nedvességtartalommal kell megkezdeni a betakarítást ami nem csak a költségeket növeli, hanem a tűzveszély kockázatát is.

Az enyhe tél, a nyárias tavasz felgyorsította a vegetációt, miközben az elmúlt időszak csapadékos időjárása némi fékező hatással bírt. Az ezáltal kiváltott komplex hatásmechanizmus okán a tavaszi árpa, a repce és a búza érése szorosan követi egymást. Ráadásul a csapadékos időjárás miatt magas a termények nedvességtartalma, ami növeli a szárítás költségét és a tűzveszély kockázatát is.

A leggyakoribb probléma, hogy a szárítón belüli hőmérséklet nem egyenletes, tapasztalatok szerint akár 50–60(!) százalékos eltérés is lehetséges a jobb és bal oldal között. Így a kezelő lényegében vakon szárít, sokszor nem a valós hőmérsékletet látja maga előtt. Mindez azt eredményezi, hogy a szárítóból kiürített termény nedvességtartalma nagy szórást mutat, ráadásul ilyen esetben fokozódik a tűzveszély is. Megoldást a precíziós szárítás jelenthet.

A precíziós szárítás megvalósíthatóságának első és legfontosabb feltétele az egyenletes belépő hőmérséklet.

Éppen ezt teszi lehetővé egy magyar találmány a Videokontroll, mely a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri, a szárítóba utólag épített érzékelők segítségével. A berendezés valós idejű képet ad a szárító belsejében zajló folyamatokról, a hőmérsékletről és a termény áramlási sebességének eltéréséről. Mindez lehetővé teszi a szárító finombeállítását, ami egyenletesebb szárítást tesz lehetővé, elkerülhető a túlszárítás, és kizárható a tűz kockázata. A bármely keresztáramú szárítóba beépíthető technológia eredménye költségcsökkenés, valamint magasabb minőségű termény.

A gabonaszárítási folyamat hatékonyabbá tétele során 10-20% energiamegtakarítást is elérhetünk, amely a levegő CO2 terhelésének csökkentését is jelenti, miközben gabonáink jobb minőségét, jobb raktározását is biztosítja. Ezért a komplex hatásért a Videokontroll nemrégiben a Greennovatív termék kategória különdíjasa lett a III. Greennovációs Nagydíj 2014 pályázaton.

„A közelmúltban a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Ipari-Technikai Biztosítási Bizottságának tagjai és a mezőgazdasági szakág meghívottjai is tájékozódtak a Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszer működéséről. Ennek kapcsán a szakemberek amellett, hogy elismeréssel szóltak a látottakról annak adtak hangot, hogy megfontolják a kedvezőbb biztosítási feltételek bevezetését azon gazdaságok számára, akik használják a berendezéseinket” – mondja Speiser Ferenc gépész- és energiagazdálkodási szaküzemmérnök, a Videokontroll szemestermény-tároló felügyeleti rendszer egyik alkotója.

Hogyan előzzük meg a szárítótüzet?

1. A száz darabot is meghaladhatja azon modern szárítók száma hazánkban, ahol a kezelő nem tud a felső szekciók közelébe jutni, hogy kitakarítsa, mert nincs létra felszerelve, vagy csak a torony feléig van kiépítve. Ellenőrizzük, hogy a kezelő fel tud-e jutni a toronyba a kilépőnyílások felől, azaz van-e létra.

2. Szánjunk időt az egész torony belső átvizsgálására, takarítására akár szezon közben is a terményváltások során, de szezon után mindenképpen.

3. Legyünk körültekintőbbek a magas nedvességtartalmú termények szárításánál, mert a szemek összetapadhatnak, így nagyobb az elakadás veszélye.

4. Ha elakadást észlelünk, azonnal meg kell szüntetni, ha másként nem sikerül, akkor a torony leürítésével, ezt követő takarítással.

5. Az egyenletes belépő hőmérséklet a legfontosabb tényező. Ha ezt tudjuk biztosítani a szárító minden pontján, máris sokat tettünk a biztonság fokozásáért.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

15 (hasznos!) szabály, hogyan kerülje el a tűzvesz... A nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozók számára, igen tűzveszélyesek is. Tévedés, hogy hos...
10+1 tanács, hogyan kerülje el a tűzeseteket Leégett gépek, lángok martalékává vált gabona: aratáskor tetemes veszteséget okozhat pillanatok alatt a figyelmetlenség. Évente több száz mezőgazdaság...
Kombájn alatt a napraforgó Igen, elérkezett ez is: megkezdődik a napraforgó betakarítása. Sok helyen nem lesz gond idén a napraforgószemek nedvességtartalmával, a hőhullám igenc...
Ne rontsa el értékes terményét hibás szárítással... A WAXY kukorica értékesebb, mint a takarmánykukorica, ezért azok a termelők, akik képesek teljesíteni a magasabb agrotechnikai követelményeket, vélhet...
Amit a gabonaszárításról mindenkinek tudnia kell... Elkezdődött a szárítási szezon, amikor is számos gazdaságban már élvezhetik a szárítón sikeresen végrehajtott optimalizálási folyamat előnyeit. A prec...
Óriáscéggel kötött együttműködési megállapodást az... A KITE Zrt. hosszú évek óta a mezőgazdaság egyik kiemelkedő szereplője, kínálati palettájában számtalan, mezőgazdasággal kapcsolatos termék szerepel. ...