Minden évben visszatérő probléma, de az illetékesek idáig semmit nem kezdtek vele. Az olcsó, silány minőségű külföldi burgonya ugyanis minden évben jelentősen lenyomja a hazai termény árát, ezzel veszélybe sodorva a gazdálkodókat. Úgy tűnik, idén sem ússzuk meg botrány nélkül.
Van elég baja a magyar burgonyaágazatnak a silány minőségű, külföldi burgonya nélkül is. Jelenleg mindössze 16-17 ezer hektáron terem burgonya Magyarországon, ami azt jelenti, tovább csökkent a termőterület az elmúlt évekhez képest is. Összesen 400-450 ezer tonna termés várható, ami kevesebb, mint a tavalyi össztermés volt. Ez a termőhely csökkenésének és az aszálynak köszönhető.
A szárazság azonban nem csak a mennyiségen, a minőségen is ront. Várhatóan sok „babás” termény lesz, valamint repedt, varas gumókból sem lesz hiány. Ezt azonban még túlélné az ágazat, de az olcsó, – részben illegálisan érkező – silány minőségű krumplival és annak árletörő hatásával már nehezebben birkóznak meg a termelők. A magyar burgonyapiacon 50 százalékos a szürkegazdaság aránya az agrarszektor.hu információi szerint.
Kitiltani azonban nem lehet a külföldi terményt, ugyanis a magyar burgonya mindössze 80 százalékban képes fedezni a belföld szükségletet. Az árak alakulásában is meglátszik a probléma: év elején még nem volt panaszuk a termelőknek, most azonban már a tavalyinál is kevesebbet kapnak terményükért. Az sem könnyítette meg a helyzetüket, hogy a korai újburgonyából túltermelés alakult ki, így júniusba mindössze 60 forintot kaptak egy kiló terményért.
A legnagyobb probléma a burgonyatermesztők szerint azonban az, hogy nincsenek feldolgozó üzemek az országban és szerződéses termeltetés sem zajlik a hazai földeken. Nagyrészt ennek köszönhető az évről évre jellemző, folyamatos áringadozás, illetve a feketén az országba kerülő, rossz minőségű burgonya is negatívan befolyásolja az árakat.