Nem válogat az áldozatai között a közönséges takácsatka

De azért az uborka a közönséges takácsatka egyik kedvenc tápnövénye. A nagy felületű levélzet fonáki részén a takácsatkák számára rendkívül kedvező feltételek alakulnak ki. Különösen aszályos esztendőkben, a tenyészidő második felében szembetűnő a kártétele. Olvassa el, mit érdemes tudni róla!

Ahogy a címben is írtuk, széles tápnövénykörrel rendelkező kártevő. Kártétele zöldségféléken, dísznövényeken, esetenként gyümölcsféléken jelentős. A termesztett növényeken kívül akár a gyomnövényeken is elszaporodhat.

A közönséges takácsatka kedvenc tápnövénye az uborka - Fotó: Pixabay, Marina Haleeva
A közönséges takácsatka kedvenc tápnövénye az uborka – Fotó: Pixabay, Marina Haleeva
A közönséges takácsatka kárképe

A levelek fonákán pókhálóra emlékeztető, de annál finomabb szövedék védelmében 0,5 mm körüli, nyolclábú állatok szívogatják a leveleket. A károsított növény párologtatása a szívogatáskor ejtett sebek nyomán ugrásszerűen megnövekszik. Ezért a növény teljesítőképessége csökken. A károsított levelek sárgulnak, barnulnak, esetleg el is száradnak.

A közönséges takácsatka által uborkán okozott tünet nagyban hasonlít a magnéziumhiány okozta elváltozásokra. A két tünet elkülönítése mégis rendkívül egyszerű: a közönséges takácsatka károsította levelek fonákán minden esetben megtalálhatjuk a kártevőt vagy a szövedékét.

Növényházakban és szabad földön egyaránt megjelenik. A megtámadott növények párologtatása szabályozhatatlanná válik, és a fokozott párologtatás káros a növények teljesítőképességére. Széles tápnövényköre és kozmopolita volta miatt az egyik legjelentősebb kártevő.

A közönséges takácsatka fejlődésmenete

Szárazság- és melegkedvelő állat. Alacsonyabb hőmérsékleten (15–20 °C) fejlődése 3–4 hétig is eltart. 20 °C felett fejlődése felgyorsul, 25–30 °C közötti hőmérsékleten akár két hét alatt is kifejlődhet egy nemzedéke. Bár melegkedvelő faj, szabad földön, a növénymaradványok között, a fák kéregrepedéseibe húzódva jól tűri a telet. Az áttelelt nőstények április közepétől kezdik a tojásaik lerakását. Ekkor gyakran gyomnövényeken, gyümölcsfákon jelennek meg. A nőstények sárga, gömb alakú tojásaikat (gyakran szövedék védelmében) rakják a levél fonákára. A közönséges takácsatka többször vedlik, majd kifejlett egyeddé alakul át. Soknemzedékű faj.

Növényházakban termesztett tápnövényein a levegő páratartalmának tartósan alacsony értéke a tömeges elszaporodásához vezet.

Az alsó, idős levelek hetenkénti vizsgálatával, ötszörös nagyítású kézi nagyító segítségével a takácsatkák jól észlelhetők.

Kémiai védekezés a takácsatka ellen

A szabadföldi uborkát a közönséges takácsatka a lomblevelek megjelenését követően a tenyészidő végéig veszélyeztetheti. A kártétel mértékét több tényező befolyásolja. Amennyiben az uborka közvetlen szomszédságában gyommal borított növényállomány vagy a közönséges takácsatka által károsított növények (pl. gyümölcsfák) vannak, fokozottan számolni kell a megjelenésével. A gyomos terület melletti uborkát a gyomnövények pusztulását követően az elvándorló atkák egyik napról a másikra ellepik. Minél fiatalabb uborkán jelenik meg a közönséges takácsatka, annál nagyobb a kártétel kialakulásának esélye. A síkművelésben és a támrendszer mellett termesztett uborkát a takácsatka válogatás nélkül károsítja. A talajon futtatott uborkánál (a fiatal növényállomány kivételével) alig van lehetőség a levél fonákán károsító állatok elleni hatásos védekezésre, mert a levelek fonákát a hagyományos szántóföldi növényvédő gépekkel nem lehet permetezni.

A közönséges takácsatka elleni kémiai védekezésre uborkán leginkább a termésszedés megkezdéséig tartó időszakban van lehetőség. A későbbiekben a rendszeres, gyakori szedések nem teszik lehetővé a hosszú várakozási idejű atkaölő szerek használatát. A növényvédő szert a takácsatkák élőhelyére, azaz a levelek fonákára kell permetezni. Nem szabad megvárni, hogy a takácsatka jelenlétét a leveleken okozott kárkép mutassa. A takácsatkák megjelenését követően a védekezést azonnal el kell kezdeni.

A kémiai védekezésre a speciális atkaölő hatóanyagok közül az uborkában amitráz, fenbutatin-oxid és fenpropatrin, hexitiazox engedélyezett. Az atkaölő mellékhatású fenpropatrin hatóanyagú Danitol 10 EC (0,1%) az uborkát károsító mezei poloskák és a takácsatkák együttes megjelenésekor mindkét kártevőcsoport ellen jó eredménnyel használható.

Az ellenségem ellensége a barátom

Azokban az országokban, ahol fejlett a zöldséghajtatás, a növényházakban termesztett növényeken károsító közönséges takácsatka elleni biológiai védekezés az üvegházi ragadozóatka (Phytoseiulus persimilis) kibocsátásával általánosan elterjedt. A ragadozóatkák jelenléte az uborkában és a paprikában nemcsak kívánatos, hanem a rezisztencia- és szermaradvány gondok miatt elkerülhetetlen Magyarországon is. Az üvegházi ragadozóatka a közönséges takácsatka valamennyi fejlődési alakját támadja, és az állat testnedveinek kiszívásával elpusztítja azt. A biológiai védekezés alatt a közönséges takácsatkán elszaporított üvegházi ragadozóatkákat kibocsátják abba a növényállományba, ahol a takácsatkák már jelen vannak.

Az összeállítást a Növényvédelem című könyv anyaga alapján készítettük.

Azt, hogy hogyan védekezzen az uborka kártevői ellen, korábban itt írtuk meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Uborka a piacon Évente egyre több, 2013-ban összesen 65 millió tonna uborka termett a világban. Az EU súlya a globális termelésből csekély, mindössze 4 százalék. A ma...
Nincs is jobb a házi uborkánál Sokan kedvelik az uborkát, de a boltokban egyre drágábban kínálják ezt az egészséges zöldséget. Szakértők szerint azonban egyszerűen lehet otthon is t...
Termesszen uborkát okosan! Magyarországon csökkenő tendenciát mutat az uborkatermesztés és egyre kevesebben is foglalkoznak vele. Hogy kedvet ébresszünk-e kedvelt zöldség iránt,...
Végre valamiben hozzuk a nyugat-európai színvonala... Nem kell eget rengető dologra gondolni, csupán az uborkafogyasztásunk emelkedik olyan szinten, ahogyan az történik Nyugat-Európában is. A termelésünk ...
Védekezzen az uborka kártevői ellen! A szabadföldi uborka kártevői többnyire a sok tápnövényű állatfajok közül kerülnek ki. A kártételük elmarad az uborka egyes, járványszerűen fellépő be...
LED-világítással a rekordtermésért Jelentősen növelheti a hozamokat a LED világítás használata az uborka termesztésében. A Varsói Élettudományi Egyetemen végzett kutatások során a Qlipr...