Termesszen uborkát okosan!

Magyarországon csökkenő tendenciát mutat az uborkatermesztés és egyre kevesebben is foglalkoznak vele. Hogy kedvet ébresszünk-e kedvelt zöldség iránt, néhány pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat róla. Következzen tehát néhány tipp arra, hogyan terem bőven az uborka.

Első lépésként ki kell választani a megfelelő helyet az uborka termesztéséhez. Fontos, hogy a talaj szervesanyagban gazdag legyen, valamint a jó vízgazdálkodás és a semleges pH is elengedhetetlen. Amennyiben szervestrágyázással szeretnénk segíteni az uborka növekedését, úgy azt őszre kell időzíteni.

Szabadföldi termesztés esetén április 20. körül kell elvetni a salátauborka fajtákat, míg a csemegeuborka magját ráér május 10-20 között a talajba juttatni. Innentől folyamatosan lehet vetni az uborkát július közepéig.

Vethetjük az uborkát:

  • sorba,
  • fészekbe.

Sorbavetés esetén a sorok között legalább 1 méter távolságot kell tartani, valamint egy méterre maximum 10-12 magot vessünk. Célszerű a sorokat megemelni, egyfajta töltésként kiemelni a talajszintből, és ebbe vetni a magokat. Ezzel a lépéssel a nap jobban melegíti a talajt, gyorsabban növekedhet az uborka.

A növény fejlődése során, valamint a termésérés folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban, naponta többször végezzük, de a legideálisabb a csepegtető öntözés lehet.

Az uborka meghálálja a talajtakarást
Az uborka meghálálja a talajtakarást

 

Az uborka meghálálja a talajtakarást, ugyanis a talajjal érintkező leveleken keresztül fertőz az uborka legtöbb kórokozója. A mulcsozást követően ugyan nem tudjuk kapálni a növényeket, de ez nem is akkora probléma, ugyanis az uborka sekélyen gyökerezik, kapálással könnyen kárt tehetünk a gyökérzetében.

Ha nem szeretnénk szabadföldbe magot vetni, nevelhetünk palántát is. Ehhez március végén vessük el a magokat cserépbe, az itt fejlődő palántákat pedig május végén ültethetjük ki a helyükre. De vigyázat! A palánták hajlamosak a dőlésre, ez ellen Ridomil készítménnyel védekezhetünk.

Miért előnyös a támrendszeres termesztés?

Az esetek döntő részében futó uborkafajtákat nevelünk, esetükben célszerű támrendszerre futtatni a növényeket. Támrendszeres termesztés esetében 50 centiméteres távolságra kell helyezni egymástól a növényeket, a támrendszerként pedig oszlopokra feszített növényhálót használhatunk legegyszerűbben.

Támrendszeres termesztés esetén sokkal jobban éri a nap az uborkát
Támrendszeres termesztés esetén sokkal jobban éri a nap az uborkát

 

A támrendszeres termesztés esetén a felfelé futó növények több napfényt kapnak, valamint jobban átjárja a levegő, nehezebben alakul ki betegség az állományban. A gyomlálás is könnyebb (ha nem használunk talajtakarást, mert akkor egyáltalán nem gyomosodik), mert jobban hozzáférünk a talajhoz. A rendelkezésre álló helyet is jobban ki tudjuk használni, és az sem mellékes, hogy a támrendszer jelentősen megkönnyíti a szedést.

A támrendszer egyetlen negatívuma, hogy esetében bonyolultabb a növényápolás. Ugyanis a felfelé igyekvő uborka hónalji hajtásait a földtől számított 40 cm-ig le kell vágni, valamint 4 cm-es magasság felett a hajtásokat 1-2, később 3-4 levélig vissza kell vágni, ezzel megakadályozva a növény elburjánzását.

Figyelje Agrárhírek rovatunkat, mert a következő, uborkával foglalkozó cikkünkben az uborka betegségeiről is szó lesz.

Forrás: agraroldal.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Uborka a piacon Évente egyre több, 2013-ban összesen 65 millió tonna uborka termett a világban. Az EU súlya a globális termelésből csekély, mindössze 4 százalék. A ma...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...