Nincs is jobb a házi uborkánál

Sokan kedvelik az uborkát, de a boltokban egyre drágábban kínálják ezt az egészséges zöldséget. Szakértők szerint azonban egyszerűen lehet otthon is termeszteni és még nagy kert sem feltétlenül kell hozzá.

Közkedvelt zöldség a finom, friss és ropogós uborka, de sokaknak nem adatik meg kert hiányában, hogy saját termesztésű zöldségek fogyasszon. Pedig a bolti uborka drága, és kevésbé finom, mint a konyhakertben termesztett.

Finom íze mellett az uborka rendkívül egészséges zöldség. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat, továbbá kedvező hatással van a gyomor működésére is.

A saját termesztésű uborka sokkal finomabb, mint a bolti. Jó hír, hogy már egy zsák föld is elegendő az uborkatermesztéshez!
A saját termesztésű uborka sokkal finomabb, mint a bolti. Jó hír, hogy már egy zsák föld is elegendő az uborkatermesztéshez!

 

Akinek nincsen sok helye, az is könnyedén termeszthet nagy mennyiségben uborkát. Nincsen szüksége másra, csak egy 70-100 literes, strapabíró zsákra, amelybe föld és érett komposzt keverékét töltsük. A zsákot úgy kell elhelyezni, hogy az stabilan álljon, ne tudjon eldőlni, billegni. A termőfölddel töltött zsák közepébe egy másfél-2 méter magas karót szúrjunk, végébe egy szöget üssünk, ehhez erős madzagokat kössünk minden irányba, erre fut majd fel később az uborka.

A termőföldbe ezután vessünk uborkamagot. Ekkora zsákba nincs szükség 4-5 magnál többre. Néhány lyukacsos, műanyag csövet szúrjunk le a zsákba. Ezen keresztül öntözzük a növényeket. Meleg időben napi 2 öntözés javasolt, reggel és este.

Ezek után nincs más dolgunk, mint szorgalmasan öntözni a szépen fejlődő növényeket, növekedés közben a vezető kötelekre terelni őket és később leszüretelni a finom, friss uborkákat.

Tipp!
Érdemes több fajta uborkát termeszteni. A különböző fajták különböző időpontban hoznak termést, így nem történik meg az, hogy az összes uborka egyszerre érik be és csak néhány napon keresztül élvezhetjük a saját termesztésű zöldségünket.

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Uborka a piacon Évente egyre több, 2013-ban összesen 65 millió tonna uborka termett a világban. Az EU súlya a globális termelésből csekély, mindössze 4 százalék. A ma...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...