Nem olcsó, de annál egészségesebb – célkeresztben a pulyka

Még alig vagyunk túl a hálaadás napján, amikor a világ egyes részein pulyka (sőt, egészben sült pulyka) kerül sok család asztalára. A jeles nap apropóján megnéztük, mi a helyzet a világpiacon ezen a téren, valamint hogy hazánk mennyire számít pulyka nagyhatalomnak az Európai Unióban. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, van még hová fejlődni.

Néhány szó a hazai trendekről

A pulyka húsa hazánkban még nem tartozik a legkedveltebb húsfélék közé. Az elmúlt 5 évben stabilan a fogyasztók mintegy 15 százaléka kedvelte ezt a húsfélét a kutatások szerint. Pedig sok minden szól a fogyasztása mellett. Elsőként az, hogy nem zsíros húsról beszélünk, így a modern étrendbe is belefér, sőt, az alapját is képezheti. Erre azonban csak a lakosság egészségtudatos része figyel, a többi fogyasztót ez a tény hidegen hagyja.

Mivel egy nagy testű, sok hússal rendelkező szárnyasról beszélünk (a húshasznú fehér pulyka súlya nem ritkán elérheti a 20-25 kg-t is!), így a boltokban rendszerint előre csomagolt állapotban kínálják megvételre a kereskedők. Sokak szerint a csomagolás pozitívum, ugyanis így higiénikus termékkel van dolga a vásárlóknak. Tovább növelheti a vásárlási hajlamot, ha már előre pácolt, ízesített formában kínálják például a pulyka mellét. Ezzel a vevők (magasabb árért ugyan) az elkészítésre szánt időt tudják jelentősen lerövidíteni.

Érdekes, hogy a fogyasztók jelentős része drágának tartja a pulyka húsát (tehát csak percepcióról van szó) és csak nagyon kevesen mondják rá azt, hogy olcsó, vagy még éppen megfizethető.

A pulykahús ára a magyar piacon

A vágópulyka élősúlyos termelői ára nem változott jelentősen 2014 és 2015 között. Míg 2014-ben a 45-48. hét között 392-395 forint között alakult az ár, addig idén ugyanebben az időszakban 389-396 forintért lehetett megvásárolni a vágópulyka kilóját.

A pulykahús rendkívül egészséges - szárnyas révén - fehér hús
A pulykahús rendkívül egészséges – szárnyas révén – fehér hús

 

A pulykamell filé ára azonban látványos változáson ment keresztül. 2014-ben, a 45-48. hét között 1300-1330 forint körül mozgott az ára. idén viszont ugyanebben az időszakban már 1470-1500 forintot kértek el érte a kereskedők.

Az ágazat jelene és jövője Magyarországon

Nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, kiszolgáltatott helyzetben van jelenleg a hazai ágazat. A pulyka hízlalása során legnagyobb mennyiségben fehérjére van szükség, ami hazánkban leggyakrabban szójából származik. Viszont szójából importra szorul a magyar agrárium (és ezzel a pulyka tartói is), így nem feltétlenül egyedül a magyar gazdákon múlik a hazai pulykaágazat sikeressége, vagy éppen kudarca.

A takarmányozási nehézségek mellett a tartástechnológia sem elég modern még itthon. Régi, sokszor lepusztult épületekben él a pulyka. Sok esetben olyan istállókban, melyeket más állatok tartására már képtelenség használni, annyira rossz állapotban vannak. Pedig a pulyka optimális növekedéséhez figyelni kellene a fűtésre, a szellőztetésre, a világítási programra és a telepítési sűrűségre is, ami ilyen épületekben nehezen vagy alig megoldható. Igen hátrányos helyzetben van tehát jelenleg a pulykaágazat, ami a támogatások szétosztásakor is (sajnálatos módon) jelentkezik és érzékelhető.

Nagy segítség lenne a pulyka tartó gazdák szerint, ha a pulykahús áfája jelentősen csökkenne, ugyanis jelenleg 27 százalékos áfa terheli, ami szinte egyedülálló a világon. A változtatással nagyobb lenne a pulyka húsa iránti kereslet is és fellendülhetne a szektor. (Érdekesség, hogy míg a pulykahúst 27 százalékos, addig a tejet 18 százalék, a sertéshúst pedig 2016. január 1-től már csak 5 százalékos adókulcs terheli majd.)

Vannak azért pozitívumok is a hazai ágazat életében. A szója mellett a kukorica is nagymértékben szerepet vállal a pulyka hízlalásának folyamatában. Mivel ebből pedig jól el van látva a hazai piac, így ez a takarmány megfelelő mennyiségben rendelkezésükre áll a tenyésztőknek. Az is segíti az ágazatot, hogy a magyar baromfitenyésztő nagyvilágon elismert, így a pulyka tenyésztéséhez is rendelkezésre áll a megfelelő szaktudás. Kialakult az egészséges élelmiszer előállításának kultúrája a gazdák között, ezzel némi piaci előnyt biztosítva a Magyarországon előállított pulykahúsnak.

Ugyan a támogatásból nem létezik túl sok, de a jövő évben már 12 milliárd forint állatjóléti támogatás ütheti a pulykatenyésztők markát, ami jelentős fejlődésnek számít a 2004-es 4 milliárd forintos támogatáshoz képest.

Globális hírek a pulykapiacról

A világ pulykahús előállítására 2010 óta jellemző, hogy az Amerikai Egyesült Államok állítja elő évente a legnagyobb mennyiséget. 2010-ben 2.535.000 tonnát állítottak elő, 2014-ben pedig 2.703.000 tonna került ki az üzemekből. A folyamatos bővülés a világ második legnagyobb pulykahús előállítójára is jellemző, az Európai Unióra. 2010-ben 1.946.000 tonna pulykahúst állított elő a közösség, míg 2014-ben ez a mennyiség már elérte a 1.975.000 tonnát.

A legnagyobb termelők között a dobogó harmadik fokán Brazília végzett, 2014-ben 535.000 tonna pulykahúst állítottak elő. Őket Kanada követi 165.000 tonnával. Oroszországban 105.000, Mexikóban 10.000, Dél-afrikai Köztársaságban 8.000, Kínában pedig mindössze 6.000 tonna pulykahúst állítottak elő 2014-ben.

Egy megtermett, hízott pulyka akár 20-25 kilogrammos is lehet!
Egy megtermett, hízott pulyka akár 20-25 kilogrammos is lehet!

 

A világ pulykahús-exportjában szintén az Amerikai Egyesült Államok viszi a pálmát. 2010-ben 264.000 tonnát exportáltak, ami 2014-re 354.000 tonnára emelkedett, jelentősen kiemelve az országot az exportőrök közül. Második helyen azonban nem az Európai Unió, hanem Brazília foglal helyet már évek óta. 2010-ben 158.000 tonna pulykahús került ki Brazíliából, 2014-ben pedig már 180.000 tonnát sikerült külpiacon értékesíteniük. (2010 és 2014 között egyedül 2011-ben exportáltak kevesebbet, mint az Európai Unió)

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén az Európai Unió foglal helyet. Érdemes megemlíteni, hogy míg 2010-ben 134.000 tonna pulykahúst exportált a közösség a nemzetközi piacokra, addig 2014-ben már csak 130.000 tonna került ki tőlük külpiacra.

Kanada az említett időszakban 24-26, Mexikó pedig 1 ezer tonna pulykahússal járult hozzá a globális piachoz.

Apropó, Európai Unió

Az Európai Unión belül is erősen megoszlik a tagállamok között az előállított pulyka mennyisége. A legtöbb pulykahús Németország húsüzemeiből került a piacokra és a boltok polcaira. Összesen 390 ezer tonna húst állítottak elő 2014-ben, ami a 2013-mas adatokhoz képest minimális növekedést jelent. A franciák nem sokkal maradtak el a németektől, összesen 378 ezer tonna húst termeltek meg 2014-ben. Náluk enyhe csökkenés jelentkezett 2013-hoz képest. Az olaszok 310 ezer, a spanyolok 181 ezer tonna pulykahússal járultak hozzá a közösség termeléséhez. (Érdekesség, hogy a spanyol termelés 2009-ben még csak 28 ezer tonna volt összesen!)

A közismerten pulykakedvelő angolok 2014-ben összesen 173 ezer tonna pulykahúst termeltek meg, ami enyhe növekedést jelez 2013-hoz képest. Kelet-európában a lengyelek a leginkább jelentős szereplők. 320 ezer tonna pulykahúst tudtak előállítani, míg hazánkban 100 ezer tonna került ki az üzemekből.

A tanulság: a pulyka ugyan nem a legolcsóbb hús, de mivel egészséges, egyszer-egyszer mindenki megengedheti magának az ízletes pulykahús fogyasztását és ez javasolt is. Közeleg a karácsony, talán ez a legjobb alkalom, hogy egy kis extra étel is az asztalra kerülhessen!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Itthon nem esszük, külföldön nem veszik a madárinf... Ideje számot vetni a 2016-os évről a pulykaágazat szemszögéből is. Az biztosan elmondható, nem volt unalmas évük a tenyésztőknek. Madárinfluenza, csök...
A magyar helyett jobban megy a lengyel pulykahús Belföldön valamivel javult a helyzet, de külföldön romlott a magyar pulykahús megítélése. Ugyan a magyar felvásárlási árak a német és a lengyel árakho...
Emiatt sodródnak végveszélybe az amerikai farmok... Az utóbbi harminc-negyven év legnagyobb gazdasági visszaesésével szembesülnek az amerikai farmok. Az amerikai agrártermelők bevétele és jövedelme ugya...
Mutatjuk, mire figyeljen, ha pulykát nevel A köztudatban úgy él, hogy a pulyka nevelése sok gonddal jár. Pedig ha néhány alapvető szabályt betartunk, könnyen fel lehet nevelni a pulykát is. Cik...
1,7 milliárd forintból fejlesztett a Gallicoop Sza... Átadták a Gallicoop Zrt. mintegy 1,69 milliárd forintból megépült új csomagolócentrumát a Békés megyei Szarvason. A fejlesztés 50 százalékát a kormány...
Veszik, viszik a magyar baromfit Magyarország baromfiexportja 2018 első 6 hónapjában jelentősen növekedett, a behozatal pedig nem változott számottevően. A pulykaexport mértéke viszon...