Mire jók a villanypásztorok? – technológiai ábécé kezdőknek

Mik azok a villanypásztorok? Szinte nem is akad a világon olyan ember, aki ne hallott volna még róla, de mit is jelent ez a fogalom pontosan? Alapvetően az elektromos kerítésre gondolnak olyankor, amikor villanypásztorról beszélnek, noha takarhatja egyébként a villanypásztor készüléket is, mert annak szinonimájaként is rendkívül gyakori.

Az elektromos kerítések sokféle funkciót elláthatnak. Valószínűleg senki sem venné hasznát sem a betondzsungelben, sem egy penthouse lakás teraszán a belvárosban. Viszont nagyon hasznos lehet azoknak, akik csak családjuknak vagy kis kertjükben termesztenek növényeket, gyümölcsösöket vagy szőlőt, de meg akarják azt védeni a közeli területeken, erdőkben lakó vadaktól.

Szinte nem is akad a világon olyan ember, aki ne hallott volna még róla, de mit is jelent ez a fogalom pontosan?
Szinte nem is akad a világon olyan ember, aki ne hallott volna még róla, de mit is jelent ez a fogalom pontosan? (Fotó: Pixabay)

Villanypásztorok a kis kertekben is

A vadak előszeretettel csemegéznek a közeli veteményesben és gyümölcsösökben, s nem kérnek engedélyt sem ehhez, hanem hívatlan vendégként esnek be – olykor komoly veszteséget okozva, miközben degeszre tömik a bendőjüket. Kiváltképp nagy probléma ez akkor, ha túlszaporodtak az erdőben, s ezért ott küzdeniük kellene a jó falatokért.

A villanypásztorok ehhez hasonló okokból kiváló megoldást kínálnak a vadkár megelőzésére a gazdáknak is, akiknek az egyre nehezedő elvárások mellett bizony minden erejükkel csökkenteniük kell azokat a kockázatokat, amelyek a sikeres termelést veszélyeztetik.

Az erdők megóvása

Az erdők, erdőrészek elkerítése is annak megőrzése miatt fontos, kiváltképp amikor éppen egy új erdőnek kell születnie a telepítésből, ezért akár kirándulás közben is találkozhatunk villanypásztorokkal. Nem szükséges ilyenkor megrettenni!

A villanypásztorok valójában sem az emberben, sem az állatokban nem okoznak kárt. Mégsem javasolt, hogy elkezdjünk vele „barátkozni”, főleg nem kell simogatni, mert kellemetlen élményben lesz részünk. Az állatok is éppen ezért kerülik el, mert ha egyszer érintkeztek vele – vagy egy társuktól „hallották” – egy életre mély nyomokot hagyott az érzékeikben.

A kutya otthon tartása

Ehhez kapcsolódva azonnal felmerülhet, hogy miért javasolják házi kedvencek mellé, ha a villanypásztorok ilyen kellemetlen élményt okoznak. A számukra tervezett termékek azonban éppen csak olyan erősségűek, amik kis kellemetlen élménnyel egy, maximum két alkalom során örökre az eszébe vésik, hogy hova tilos mennie.

Így nem kell folyamatosan büntetni, nem fog elkóborolni, s végeredményben jóval nagyobb kalamajkák és fájdalmas élmények kerülhetők el vele, mint amit az elektromos kerítés okozott a kutyának. A Vinex szakértője szerint nyugodtan ki is lehet kapcsolni, az első alkalmat követően elég, ha az eb látja, hogy ott van a kerítés, és nagy ívben el fogja kerülni. Segítségként ajánlatos  jól látható szalagot választani.

Lovak, szarvasmarhák, bikák, tehenek, birkák, bárányok, kecskék, sőt, sertések tartói és tenyésztői is használják
Lovak, szarvasmarhák, bikák, tehenek, birkák, bárányok, kecskék, sőt, sertések tartói és tenyésztői is használják (fotó: Pixabay)

Karámok, karámrendszerek és korszerű legeltetéstechnika

Ezek a legfőbb területek, ahol elektromos kerítést alkalmaznak, de vadaskertekben, állatkertekben is használják, s természetesen az állattartók és tenyésztők is élnek vele. Lovak, szarvasmarhák, bikák, tehenek, birkák, bárányok, kecskék, sőt, sertések tartói és tenyésztői is használják, karámok kiépítéséhez és legeltetéshez elsősorban, gyakran kombinálva más, nem mozgatható kerítésekkel. Merthogy a legtöbb villanypásztorrendszer újra is telepíthető, át is helyezhető.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Segítünk eldönteni, hogy villanypásztor vagy vadri... Vajon a villanypásztor, vagy a vadriasztó hasznosabb? A villanypásztor alapvetően állattartáshoz lett kitalálva, mégis többen használják a vaddisznók...
Az állatsimogatás értelme Egy néhány éves tanulmány szerint az emberek stresszelik a kutyájukat azzal, ha ölelgetik őket, mert ez a dominancia kimutatását jelenti. A tanulmány...
Az 5 leggyakoribb hiba a villanypásztorok telepíté... A termény megóvásának fontos eszközei a villanypásztorok. Telepítésükkel a vadkár elkerülését és csökkentését segítik a gazdák, valamint a körülzárt ...
Villanypásztortervezés 5 perc alatt – Igen, ... Mindezidáig, ha valaki villanypásztortervezésre adta a fejét, komoly munkának állt neki. Ugyanis a villanypásztor készülékeket és kiegészítőket forga...
Kötelező és ajánlott biztonsági intézkedések őszi ... Javában folyik az őszi szüreti munka a kertészeti üzemekben. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, ...
Állatkínzás, állatvédelem és felelős állattartás: ... Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, amire online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét. A kérdőívet február 7-én vasárnaptól március ...