Mielőtt nyakig úszik a bajban, használjon okos trágyakezelő rendszert

A 2006-tól 2011-ig tartó időszak nagy fellendülést hozott az állattartó telepek életében. Ekkor különböző pályázatok révén nagy beruházások és rekonstrukciók történtek, amik a hígtrágyakezelést is érintették. Különösen, mivel – a korábbinál jóval szigorúbb – új törvény szabályozta a trágya elhelyezésének körülményeit. Ennek megvalósítása azonban nem sikerült optimálisan, mert a gazdálkodók a feladatot egyedi gépenként kezelték és nem rendszerben gondolkodnak. Így viszont a folyamatok felügyelete problémássá vált. Hogy ez hogyan orvosolható, arról Hegedűs Attillával, a Bauer Hungária Kft. értékesítőjével beszélgettünk.

Úgy értesültünk, a Bauer Hungária Kft. egy okos hígtrágyakezelő rendszert hozott létre. Mi generálta a szoftver kifejlesztésének szükségességét?

A munkaerőhiány. Az ugyanis az állattartó szektort is erősen sújtja. Nincsen személyzet sem a hígtrágyakezelő rendszer működtetésére, sem a karbantartásra. Hibák előfordulása esetén jellemzően elodázzák a feladatot: újraindítják a gépet és ezzel letudják a problémát. Pedig egy elektromos hiba, többszöri újraindítás esetén, okozhat nagy mértékű károsodást akár az elektromotorban, akár az egyéb gépészeti berendezésekben.

Hegedűs Attillával, a Bauer Hungária Kft. értékesítője

Hogyan kell az okos rendszer elképzelnünk?

A rendszer méri a gépek és eszközök különböző paramétereit. Hiba esetén azonnal automatikus riasztást küld a telefonra vagy akár e-mailben is. Ráadásul egy grafikus felület segítségével akár az irodából vagy az otthonunkból folyamatosan tudjuk felügyelni a folyamatokat a valós üzemi adatok alapján.

Mik a leggyakrabban beavatkozást igénylő események?

Általában idegen anyag okozta problémák vagy kezelői hibák lépnek fel, nem elhasználódásból fakad a baj, bár a karbantartási igény (például olajcsere) előre jelzésére is kiváló a rendszer.

Milyen kérdések merülnek fel a gazdálkodók részéről a szoftverrel való ismerkedés során?

A rendszer szükségességét könnyen belátják, hiszen a munkaerőhiánnyal ők is naponta szembesülnek. Bár a rendszer és a folyamat működése elsőre nem mindig nyilvánvaló, de könnyen elmagyarázható. Az ezután következő kérdés mindig a tervezett beruházás árára vonatkozik, mivel általában sem a sertés-, sem a szarvasmarha-ágazat szereplői sincsenek jó állapotban pénzügyi szempontból. Erre azt szoktam válaszolni, hogy a meglévő, 4-5 gépből (például keverő, szivattyú, szeparátor) álló hígtrágyakezelő rendszer bekerülési értékének 20-40%-ából megvalósítható a távfelügyeleti rendszer.

A másik felmerülő problémakör az, hogy az állattartó telepken jellemzően nincsen semmilyen kiépített infokommunikációs hálózat (kamerarendszer, informatikai hálózat). Sőt, gyakran a térerő erőssége sem megfelelő, ám ennek kiépítésében is tudunk segíteni.

A trágyakezelésen túl, olyan folyamatok is integrálhatók, mint a trágyalehúzó csatorna vezérlése (Fotó: Pixabay, matthiasboeckel)
Olyan folyamatok is integrálhatók, mint a trágyalehúzó csatorna vezérlése (Fotó: Pixabay, matthiasboeckel)

Megvalósulás esetén milyen adatok nyomon követésére van lehetőség?

Gyakorlatilag bármelyikére, az ügyfél igényeinek megfelelően, ám leginkább az aknában és tárolóban tárolt trágya térfogata, az üzemi állapot, a gépenkénti feszültség és áramfelvétel, az üzemórák, a motorhőmérséklet és a karbantartási adatok azok, amiket érdemes felügyelni.

Milyen hígtrágya kezelő gépeknél alkalmazható a szoftver?

A rendszerbe gyakorlatilag bármilyen típusú eszközöket és gépeket be lehet vonni. Sőt a trágyakezelésen túl, egyéb folyamatok is integrálhatók, mint például a szellőzés, a hűtés, a fűtés vagy a trágyalehúzó csatorna vezérlése.

Egy szoftver sosincs készen, milyen fejlesztések várhatók a meglévő funkciók bővítésére?

Az 1.0 változat egy felügyeleti rendszer, ahol beavatkozási lehetőségünk nincs. Ám különböző vezérléstechnikai elemek beépítésével elérhető az az opció is, ahol már a folyamatok komplett vezérlését is meg tudjuk oldani akár tableten vagy telefonon, számítógépen keresztül. Tehát nem csak hibajelzést és figyelmeztetést küld a rendszer, hanem már be is tudunk avatkozni ott és akkor, ahol és amikor szükséges.

A BAUER HUNGÁRIA Kft. az osztrák BAUER cégcsoport leányvállalata. Tevékenységének két alappillére az öntözés és a hígtrágyakezelés. A cég az öntözés területén komplett megoldásokat kínál, a különböző típusú szivattyúktól kezdve a gyorskapcsolófejes csővezetékeken át az öntözőgépekig.
A trágyakezelés és kijuttatás teljes technológiája (szivattyúk, keverők, fázisbontók, tartálykocsik, önözőgépek) megvalósítható BAUER berendezésekkel.
Kereskedelem, tanácsadás, szerviz, alkatrész.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hogy örömünket leljük a hígtrágya rendszerben... Magyarországon is érvényesek olyan környezetvédelmi rendelkezések, amelyeket az állattartók kötelesek figyelembe venni és korszerűsíteni telepeik trág...
Pénzeső hullik az öntözésre: egyszerűbb eljárás, p... Néhány hónapja még a döcögős adminisztráció és a pályázatok évekig tartó elbírálása tette nehézkessé a magyar öntözésfejlesztési tervek megvalósítását...
Bauer Rainstar – a sikertörténet, öntözés mo... A BAUER név ismerősen cseng a gazdálkodók számára, sokszor egyet jelent a csévélődobos öntözőberendezésekkel, ami nem véletlen, hiszen a BAUER öntöző...
Hiába esik, mert megnyúlik a szezon és idén is önt... Egyre nagyobb a számítástechnika szerepe a szántóföldi öntözésnél is. Ma már a kis és közepes méretű gazdaságok vezetői is tudni akarják, mikor, menn...
Sürgősen el kell kezdeni az ügyintézést annak, aki... Szántóföldi öntözőgép bemutatót rendezett a Bauer Hungária Kft. a Győr-Moson-Sopron megyei Rajkán. Az egész napos program gyakorlati részében főként ...
Átok helyett legyen áldás a hígtrágya kezelése... Az állattartó üzemekben keletkezett nagy mennyiségű hígtrágya egyrészt értékes tápanyag, de állandó problémaforrás is lehet, mivel ma már nem biztos,...