Hogy örömünket leljük a hígtrágya rendszerben

Magyarországon is érvényesek olyan környezetvédelmi rendelkezések, amelyeket az állattartók kötelesek figyelembe venni és korszerűsíteni telepeik trágyarendszerét. Különösen a hígtrágya gyűjtését, tárolását és kijuttatását. A korszerűsítést az Unió támogatja, ám egy jól működő, korszerű trágyarendszer kiépítése nem egyszerű.

Magyarországon is hatályba léptek azok a környezetvédelmi rendelkezések, amelyek a talaj és vízbázis védelmét, továbbá a hatékony tápanyag-gazdálkodást szolgálják. Ennek megfelelően az állattartók kötelesek korszerűsíteni telepeik trágyarendszerét, különösen a hígtrágya gyűjtését, tárolását és kijuttatását. A rendelkezések az EU-s szabályozással összhangban vannak, és a korszerűsítést szolgáló beruházásokat az Unió támogatja. Nem mindegy, hogy a kötelező fejlesztéssel jól működő, korszerű trágyarendszer épül-e meg, vagy új, eddig nem ismert problémákkal bővül a trágyatelepi nehézségek. A hatékony hígtrágya kezelés összefoglalóját az Őstermelő Gazdálkodók Lapja készítette el.

Hogyan építhető problémamentes hígtrágya rendszer?

A következőkben a trágyarendszer korszerűsítésének azokat a kritikus pontjait foglaljuk össze, ahol alapvetően eldől az új trágyatelep jövőbeni sikere vagy kudarca.

Fontos a hígtrágya korszerű kezelése a telepeken
Fontos a hígtrágya korszerű kezelése a telepeken

Nem mindegy, hogy a kötelező fejlesztéssel jól működő, korszerű trágyarendszer épül-e meg, vagy új, eddig nem ismert problémákkal szembesül a trágyatelep.

Magyarországon is hatályba léptek azok a környezetvédelmi rendelkezések, amelyek a talaj és vízbázis védelmét, továbbá a hatékony tápanyag-gazdálkodást szolgálják. Ennek megfelelően az állattartók kötelesek korszerűsíteni telepeik trágyarendszerét, különösen a hígtrágya gyűjtését, tárolását és kijuttatását. A rendelkezések az EU-s szabályozással összhangban vannak, és a korszerűsítést szolgáló beruházásokat az Unió támogatja. Nem mindegy, hogy a kötelező fejlesztéssel jól működő, korszerű trágyarendszer épül-e meg, vagy új, eddig nem ismert problémákkal bővül a trágyatelepi nehézségek. A hatékony hígtrágya kezelés összefoglalóját az Őstermelő Gazdálkodók Lapja készítette el.

Tervezés

A legfontosabb dolog a megfelelő beruházási technológiai terv kidolgozása. Ehhez trágyatechnológiai szakemberre van szükség.

Elemezni kell az állattartó telep adottságait, a tenyésztési rendszerét, tartástechnológiáját, műszaki állapotát, a talaj és a domborzati viszonyait. Ezek alapján készíti el a szakember a nyers trágyatechnológiai tervet, amit a telep vezetésével történő egyeztetés során tökéletesít. Ezután jöhet az építési és vízjogi engedély, és a kiviteli tervek elkészítése. Fontos, hogy a tervezés alatt végig megmaradjon a technológiai kontroll, a trágyatechnológiai szakember koordináló szerepe.

A kivitelezés szakszerűsége, a beépített anyagok minősége

Fontos a megfelelő anyagok, technológiák és kivitelezők kiválasztása. A döntés előtt kérje ki a témában jártas trágyatechnológiai szakember véleményét. Csak kipróbált, hosszú távon is hibátlanul működő anyagok, technológiák beépítését fogadja el.

Gépészeti berendezések szakszerű méretezése, minősége

A trágyarendszerek központi gépe a trágyaszivattyú, a homogenizáló keverő és szükség esetén a szeparátor. A korszerű, víztakarékos rendszereknél sokkal fontosabb a megfelelő gép szakszerű méretezése (kiválasztása), mint korábban.

A homogenizáló keverők szerepe felértékelődött, mióta szigetelt tározókat kell építeni, 6 havi tározókapacitással. A fóliaszigetelésű földmeder markolással nem tisztítható, ezért kijuttatás előtt a tározók tartalmát a medrek eliszaposodásának kivédésére homogenizálni kell.

Biológiai trágyakezelés, trágyabontó oltóanyagok

Az állattartó telepek a korszerű trágyabontó oltóanyagokat az elmúlt évtizedben kezdték használni. Ezek az enzimes-baktériumos szerek (úgynevezett bio-enzimek) kiemelten hatékony eszközök a trágya szilárd fázisának elbontásában. Rendszeres használatuk nagymértékben csökkenti a trágyarendszer üzemelési problémáit. Javítják a trágya mozgási képességét, ami lehetővé teszi a mosóvíz felhasználás további jelentős csökkentését. Megakadályozzák a trágyaiszap kiülepedését a csatornákban, aknákban és a tározómedencékben. Kedvezően hatnak az istállóklímára, csökkentik a szag-, és ammónia emissziót.

A trágyabontó oltóanyagok fajlagos költsége kifejezetten kedvező. Természetesen itt is érdemes kipróbált készítmények, és tapasztalt szakemberek alkalmazása.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mire kell ügyelni hígtrágya kihelyezésekor? A hígtrágyára sokan az állattartás melléktermékeként tekintenek, de főterméknek is nevezhető, hiszen a növénytermesztés számára ez egy értékes anyag. ...
Tehéntrágyából készül a jövő étkészlete Tehéntrágyából gyártanak használati tárgyakat, állítanak elő villamos energiát és álmodtak meg egy múzeumot Olaszországban. Az ötletgazdák célja, hogy...
Kátyúzzunk disznóürülékkel Ki ne bosszankodott volna a sok kátyú miatt, ami a magyar utakra kiváltképp jellemző? Drága az aszfalt – mondják sokan -, ezért vannak ilyen állapotba...
Őszi nitrogén a zöldségeknek – mikor adjuk?... A három fő tápanyag közül a foszfort és a káliumot teljes egészében ősszel adjuk a gabonafélék esetében, de az őszi nitrogén is a mélyszántás alkalmáv...
Biológiai hulladék feldolgozásával váltaná ki a mű... Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium. A megol...
Szennyezi a levegőt a műtrágya használata, ezt teh... Az első nemzeti levegőszennyezés-csökkentési programban az úgynevezett NEC irányelv (az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásainak csökk...