Átok helyett legyen áldás a hígtrágya kezelése

Az állattartó üzemekben keletkezett nagy mennyiségű hígtrágya egyrészt értékes tápanyag, de állandó problémaforrás is lehet, mivel ma már nem biztos, hogy az állattartó telepnek van saját földterülete, ahova a trágya kijuttatható. Másrészt a trágya kijuttatásának időpontja nem egyezik meg a keletkezésének időpontjával: folyamatosan keletkezik, a kijuttatás időpontja viszont korlátozott, ebből adódik a legnagyobb probléma. A trágyát tárolni, manipulálni és kezelni kell ahhoz, hogy utána felhasználható legyen és értékes tápanyagként ki lehessen vinni a földekre. Ráadásul folyamatos odafigyelést igényel, mert könnyen baj történik. Hogy ezt hogyan tudjuk megelőzni, Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője osztotta meg a Magro-hu munkatársával.

A környezetszennyezés megakadályozására az állattartásból származó trágyákra vonatkozóan egyre szigorúbb hatósági jogszabályok lépnek életbe.

Igen, ráadásul a kezelését úgy kell megoldani, hogy a keletkező trágya ne fertőzze a talajvizet, ne terjesszen kórokozókat, valamint kellemetlen szagával ne szennyezze a környezetet. Szakszerűtlen tárolása veszélyes anyagot hoz létre. A hígtrágya ugyanakkor – némi manipulálás után felhasználható az öntözésben vagy az almozásban is. Amikor arról beszélünk, hogy kevés a víz és a víztakarékos öntözés megvalósítása a cél, akkor ezt kár lenne veszni hagyni.

A trágyatárolás és kezelés nehézségeinek kiküszöbölésére milyen eszközöket kínál a Bauer Hungária Kft.?

A Bauer két lábon áll: az egyik az öntözés, a másik a hígtrágyakezelés. A 30-as években, az alapításkor a cég nagy nyomású hígtrágya-szivattyúkat kezdett gyártani és ebből fejlődött ki később a többi berendezés. A hígtrágya kezelésének sarkalatos pontja a hígtrágya szállítása, hiszen ez egy sűrű, agresszív, sokszor darabos anyag és ehhez speciális kialakítású, minőségi alapanyagokból kialakított szivattyúkra van szükség. A mi szivattyúink egészen sűrű, 12% szárazanyagtartalomig képesek a hígtrágya továbbítására. Az ilyen anyaghoz nagyobb szívótorok, erős vágószerkezet, illetve olyan kialakítás kell, ami a szalmás trágya szivattyúzását is lehetővé teszi. Az elektromos búvárszivattyúkat, különböző teljesítményekben, 4-től 15 kW-ig lehet nálunk elérni, de vannak kardán hajtású és hossztengelyes szivattyúink is. Ezek mind vágószerkezettel ellátottak, hogy darabolják a szálas anyagokat, melyek a trágyában találhatók. Gyűjtőaknába szokták beépíteni ezeket a berendezéseket, onnan kerül a segítségükkel az anyag a szeparátorhoz.

A trágyakezelés és -kijuttatás sematikus rajza
A trágyakezelés és -kijuttatás sematikus rajza

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi szükség van a különválasztásra?

A hígtrágyakezelésben az első fázis a szeparálás. Ez a további trágyakezelés kiindulópontja. A híg és szilárd fázis szétbontása után számos lehetőség van a trágya további feldolgozására.

A szeparációra azért van szükség, mert az istállóból kikerülő trágya olyan halmazállapotú, ami nem elég szilárd, ezért nagyon nehéz rakodni és szállítani, de a sűrűsége miatt öntözésre sem alkalmas. Viszont ha szeparálunk, akkor két sokkal jobban kezelhető anyagot kapunk. Csökken a szaghatás, és a szilárd anyagok kivonásával csökkenthető a nitrogénveszteség is a tárolás és kijuttatás során. A szárazanyag javítja a talaj struktúráját, növeli a humusz arányát, a híg fázist pedig tárolás után tartálykocsival, öntözőgéppel ki lehet juttatni a földekre.

A szeparátor a hígtrágyát szilárd és híg fázisra bontja

Van-e még olyan berendezésük, aminek a használatát különösen javasolnák az állattartóknak?

Forgalmazunk egy ún. alomregeneráló berendezést, ami a tehenészeti telepeken keletkező hígtrágyából – külső hőforrás alkalmazása nélkül – képes hőkezeléssel csírátlanított almozóanyag előállítására, egy automatizált eljárás keretében. A trágyalé a gyűjtőaknából búvárszivattyúval kerül a szeparátorra. A leválasztott szilárd fázis pedig egy dobos komposztszárítóba kerül, ahol egy intenzív aerob folyamat megy végbe 24 órán keresztül.

A belső hőmérséklet hatására a trágyában lévő kórokozók, elsősorban a tőgygyulladást (mastitis) okozó baktériumok túlnyomó része elpusztul. A végtermék növényi rostokban gazdag, nagy nedvszívó képességű, csírátlanított, száraz és szagtalan almozóanyag. Ráadásul csökkenti a trágyakezelés költségeit, mert nem kell szalmát használni, illetve vásárolni.

A BRU alomregeneráló berendezés működésének sematikus ábrája
A BRU alomregeneráló berendezés működésének sematikus ábrája

Nemrég a cég együttműködésre lépett a Senit Kft.-vel, akik az Okosfarm projektükről ismertek a mezőgazdaságban. Mikor és miért indult el a közös munka?

A Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán találkoztunk először, ahol mindketten előadók voltunk. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy mivel ők mindent mérnek, analizálnak és vezérelnek, érdemes lenne az ő szaktudásukat a hígtrágya kezelésébe is bevonni. A problémák és meghibásodások jó része megelőzhető lenne egy felügyeleti rendszerrel. A munkaerőhiány ugyanis begyűrűzik az állattartó telepkre is. Erre kerestünk valami megoldást.

A regenerált alomban jól érzi magát a jószág
A regenerált alomban jól érzi magát a jószág

Mit tud ez az okos trágyakezelő rendszer, mit emelne ki a sok, általa nyújtott előnyből?

A folyamatos monitoring rendszert és a riasztási funkcióját emelném ki. Egy telepen a közelmúltban leállt a szivattyú, amiről a telepvezető azonnal jelzést kapott a telefonjára. Ő kiment és ellenőrizte ezt. Kiderült, hogy egy félliteres műanyag palack került a tárolóba, az akasztotta meg a működést. Egy mozdulattal kivették és minden működött tovább. Riasztás nélkül ez a banális eset komoly következményekkel járt volna.

A rendszer modulokból áll és folyamatosan bővíthető. Erre a megközelítésre azért volt szükség, mert minden telep más és más. Más gépekkel és más igényekkel. Egy partner a gépek áramfelvételét szeretné nyomon követni, ők energetikai szempontból próbálják optimalizálni a teljes rendszert. Van, aki a dolgozóit szeretné ezzel kontrolálni, nem utolsó sorban pedig a karbantartási költségeket csökkenteni.

Hogyan néz ki a felügyeleti rendszer kialakítása a gyakorlatban?

Az első találkozási pont a Bauer szerelőjével történik, aki egy bizonyos problémánál kiérkezik a telepre. Ő a javítás közben tájékoztatja a gazdálkodót, hogy az aktuális problémának létezik olyan megoldása is, ahol a cél a megelőzés. Amennyiben felkeltettük a gazdálkodó figyelmét, ezt követi egy telepi felmérés, aminek keretében számba veszik a helyszínen megtalálható gépeket, amiket kell aztán a felügyeleti rendszerbe integrálni. Egyébként nem csak Bauer-eszközök vonhatóak be. Egy olyan rendszert sikerült kialakítani, ami gyakorlatilag bármilyen hígtrágya kezelő géppel együtt tud dolgozni. Sőt, nem csak a hígtrágyakezelésben alkalmazható, ha kell a szellőzésben vagy a vízellátásban is. Komplett telepi felügyelei rendszerként működhet.

A BAUER HUNGÁRIA Kft. az osztrák BAUER cégcsoport leányvállalata. Tevékenységének két alappillére az öntözés és a hígtrágyakezelés. A cég az öntözés területén komplett megoldásokat kínál, a különböző típusú szivattyúktól kezdve a gyorskapcsolófejes csővezetékeken át az öntözőgépekig.
A trágyakezelés és kijuttatás teljes technológiája (szivattyúk, keverők, fázisbontók, tartálykocsik, önözőgépek) megvalósítható BAUER berendezésekkel.
Kereskedelem, tanácsadás, szerviz, alkatrész.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mire kell ügyelni hígtrágya kihelyezésekor? A hígtrágyára sokan az állattartás melléktermékeként tekintenek, de főterméknek is nevezhető, hiszen a növénytermesztés számára ez egy értékes anyag. ...
Kátyúzzunk disznóürülékkel Ki ne bosszankodott volna a sok kátyú miatt, ami a magyar utakra kiváltképp jellemző? Drága az aszfalt – mondják sokan -, ezért vannak ilyen állapotba...
Hogy örömünket leljük a hígtrágya rendszerben... Magyarországon is érvényesek olyan környezetvédelmi rendelkezések, amelyeket az állattartók kötelesek figyelembe venni és korszerűsíteni telepeik trág...
Biológiai hulladék feldolgozásával váltaná ki a mű... Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium. A megol...
Pénzeső hullik az öntözésre: egyszerűbb eljárás, p... Néhány hónapja még a döcögős adminisztráció és a pályázatok évekig tartó elbírálása tette nehézkessé a magyar öntözésfejlesztési tervek megvalósítását...
Az öntöződobok új generációja A napjainkra jellemző szélsőséges klimatikus viszonyok mellett a vetőmag, a csemegekukorica, a zöldborsó, az ipari növények és jó néhány kultúra term...