Mi a különbség tej és tej között?

Tudta ön, hogy a szamár teje hasonlít a legjobban az anyatejre? És azt, hogy a sivatagban minek a tejét isszák? Hallotta miért nem kellene a nagyon kis gyerekeknek kecsketejet adni?

Kecske

Ismertebb kecskesajtok: rocamadur, montrachet bizonyos fajtái

Noha a tehén után a második legnépszerűbb tejforrás, a kecsketej a világ éves tejhozamának még így is mindössze két százalékát teszi ki.

Ennek oka a hozam relatív alacsonyságában keresendő: egy átlagos, tejtermelésre kitenyésztett állat napi 3-4 liter tejet ad, ez a mennyiség a tíz hónapos laktációs időszak végére jelentősen csökken. Rajongói a tehéntejnél sokkal egészségesebbnek tartják, aminek van némi alapja: a kecsketej vitamin- és ásványianyagtartalma jóval magasabb a tehénénél. Pont emiatt viszont a egészségügyi szervezetek világszerte óvnak attól, hogy nagyon kis gyerekeket tehéntej helyett kecsketejjel tápláljunk: a jelentősen eltérő vitamin és ásványi anyag profil miatt veseproblémákat és anyagcserezavart okozhat.

Juh

Ismertebb juhsajtok: feta, manchego, roquefort, pecorino

A speciálisan erre a célra tenyésztett juhok teje tápérték szempontjából az egyik legjobb tej: fehérjetartalma (5,4g/100g) majdnem kétszerese a tehénének és a kecskéének, zsírtartalma szintén. Magasabb zsírtartalma ellenére könnyebben emészthető, mint a szokásos tejek, mert a zsírmolekulát kisebbek, és nem tart annyi ideig a lebontásuk (a kecskékhez hasonlóan alapból homogenizált a tejük). Tejként ritkán találkozni vele, mert még a kecskénél is sokkal kevesebbet ad, amit jövedelmezőbb sajtba fektetni, mint meginni.

Vízi bivaly

Ismertebb bivalysajtok: mozzarella di buffala, paneer

Az autentikus indiai és az olasz konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Előbbi például a paneer nevű ismertebb sajthoz használja, utóbbi pedig az eredetvédett mozzarellához, vagy a pugliai, lenyűgözően krémes burratahoz. A bivalytej szárazanyagtartalma igen magas (zsírtartalma kétszerese a tehénének), viszont jóval kevesebbet is ad: napi tizenegy liter már jónak számít.

Szamár

A szamár teje nem különösebben nagy durranás: fehérjetartalma fele a tehénének, szénhidráttartalma viszont majdnem kétszerese. Szakértők szerint az ízét tekintve ez áll a legközelebb az emberi anyatejhez, a huszadik század elején használták is csecsemők táplálására, ha a szoptatás akadályokba ütközött. Úgyhogy ha valakit emészt a kíváncsiság, de a szociális korlátai megakadályoznak abban, hogy megkóstolja az anyatejet, akkor a csacsiké egy jó alternatíva lehet.

Sertés

A közönséges házi sertés teje is iható lenne elvileg, készíthető belőle sajt – ráadásul, állítólag, nem is akármilyen – az egyetlen probléma, hogy a disznókat rendkívül nehéz megfejni: a szoptatós időszakban levő nőstények bizalmatlanok, agresszívek, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék a fejést.

Teve

Inkább közel-keleten, beduinok szomszédságában állomásozó olvasóinkat érdekelheti ez a megoldás (bár az idén az Egyesült Államokban is legalizálták a tevetej árusítását). Laktóz- és koleszterintartalma alacsonyabb, ásványianyag-tartalma magasabb a tehéntejénél, vastartalma pedig egyenesen a tízszerese. A teve adja a legtöbb tejet a tehén után, a legjobb hozamú állatok a napi harminc litert is megugorják, ráadásul akkor is képesek tejet adni, ha a vízhozzáférésük korlátozott.

Adhatunk a macskának kecsketejet?

Sok állatbarát szerint a magukra hagyott kiscicákat kecsketejjel kell táplálni, mert az laktóz mentes – a macskák nagy része viszont nem rendelkezik laktáz enzimmel, vagyis az emésztetlen laktóz gyomorrontást és hasmenést okozhat.

A kecsketej sem laktóz mentes, igaz kisebb mennyiséget tartalmaz a tehéntejhez képest. A megkérdezett állatorvosok elmondták, hogy néhány macska jól tolerálja, sőt kedveli is, akárcsak a tehénét, de ennek ellenére fennáll a hasmenés veszélye, ami legyengüléshez vezethet egy fiatal állat esetében. Érdemes próbát tenni – hamar kiderül, a mi cicánk bírja-e. A szakemberek javaslata alapján a szilárd táplálékra való átszoktatáskor adjunk inkább laktóz mentes tejtermékeket, amelyeket a kisállat kereskedésekben szinte mindenhol megkaphatunk, ezek nem okozhatnak emésztési problémát.

Forrás: Origo.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Érdekes tények a mezőgazdaságból Tudta, hogy a pulykáknak több mint 3500 db tolluk van? És azt, hogy a marháknak 4 gyomruk van, és majd’ 10 km-ről is érezni a produktumuk szagát? Ha n...
Szegény ember tehene? Mindent megeszik, jól hasznosítja a tápanyagokat, nem igényel folyamatos emberközelséget, tejet is ad… igen, ez a kecske, ahogyan régen hívták, a szeg...
Így válasszon kecskét! Létezik Athéntól 45 perces repülőútnyi távolságra egy sziget, ahol az emberek leginkább kecskehúst és az abból, valamint a kecsketejből készült termék...
Tevefarmja van? Fejje meg az állatokat és kezdjen ... Ausztrália egy érdekes ország. A kengurukon túl tele van gazdátlanul kóborló tevékkel. A lakosok sosem tudták, mit kezdjenek a kontinens közepén ténfe...
Nem kerítés, a magyar kukorica állíthatja meg az a... A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) közös agrárprogramokon észak-afrikai országokkal működik együtt. A kukoricával folytatott sikeres...
A juh- és kecsketejet is támogatják a jövőben A magyar juh- és kecsketenyésztő számára kedvező hírek láttak napvilágot Brüsszelben. A Parlament felkéri ugyanis a tagállamokat, hogy a tejágazati cs...