Még több magyar téliszalámi mehet külföldre: jövőre kezdődhet el a szegedi gyár új üzemének építése

Jövőre kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése Szegeden, a beruházással 30 százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a magyar téliszalámi értékesíthető mennyiségét. Ezt Sutka László megbízott vezérigazgató jelentette be a csongrádi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. A jelenleg tervezés alatt álló új készítményüzemet az M43-as autópálya 5-ös út találkozásánál lévő 100 hektáros fejlesztési területen építik meg.

Az új üzem elsősorban az export bővítését teszi lehetővé – közölte a vezérigazgató. A Pick Szeged Zrt. 2010-től a legnagyobb magyar agrárintegráció, a 8600 munkavállalót foglalkoztató, tavaly 266 milliárd forintos forgalmat elérő Bonafarm csoport tagja. A Pick 63 milliárd forintos forgalmával a csoport legnagyobb forgalmú tagja, 2100 alkalmazottjával pedig a legnagyobb munkaadója is. A cég két szegedi, alsómocsoládi és bajai gyárában évente 40 ezer tonna húskészítményt állít elő. Ebből csaknem 11 ezer tonna a téliszalámi, ez a jelenlegi kapacitás felső határát jelenti – közölte Sutka László.

Még több magyar téliszalámi juthat el külföldre az új gyáregység elkészülte után - a képen Installáció látható a Pick Szeged Zrt. irodaházának bejáratánál 2019. június 4-én - fotó MTI/Rosta Tibor
Szeged, 2019. június 4. Még több magyar téliszalámi juthat el külföldre az új gyáregység elkészülte után – a képen Installáció látható a Pick Szeged Zrt. irodaházának bejáratánál 2019. június 4-én – fotó MTI/Rosta Tibor

A magyar piacon a márkatermékek között 15 százalékos részesedésével a Pick a legnagyobb szereplő. A forgalom 25 százaléka export, a legfontosabb külföldi piac Németország, ahol az értékesítést saját disztribúciós cégen keresztül végzi a cég. A vállalkozás termékeit 35 országba exportálják, legrégebbi külföldi partnere az Alexander Grünfeld Svédországban, amely 76 éve a szegedi cég vevője – hangzott el.

Pénz és Pick, árbevétel

A nyilvánosan hozzáférhető beszámoló alapján a Pick Szeged Zrt. tavaly 63,163 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az előző évi 66,392 milliárddal. A belföldi értékesítés nettó árbevétele 46,721 milliárd forintra nőtt a 2017. évi 46,087 milliárd forintról, míg az exportbevétel 20,3 milliárd forintról 16,442 milliárd forintra csökkent. A társaság üzemi eredménye 5,454 milliárd forint volt 2018-ban, közel háromszorosa az előző évi 1,858 milliárd forintnak.

Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a cég irodaházában 2019. június 4-én. Fotó - MTI/Rosta Tibor
Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a cég irodaházában 2019. június 4-én. Fotó – MTI/Rosta Tibor

A magyar téliszalámi történelme

Pick Márk 1869-ben, 26 évesen váltotta ki iparengedélyét. Elsősorban búza-, és paprikakereskedelemmel foglalkozott, saját paprikamalma is volt, de már ekkor is készített szalámit. Dél-Olaszországban ismerte meg a szalámikészítést, majd a receptúrát a magyar alapanyagokhoz és ízléshez igazította.1883-ban a vállalkozás fő profilja már a szalámikészítés volt. A jelentős fejlődés Pick Márk fiai idejében történt, az 1930-as években elsőként alkalmazták az országban az ipari hűtéstechnológiát, ami lehetővé tette az egész éves gyártást, megsokszorozva ezzel a termelés mennyiségét. Az üzem a szocialista tervgazdaság idején is töretlenül fejlődött, a téliszalámi jelentős exporttermék volt. Az egyik fontos beruházás volt 1970-76 között az új gyártelep kialakítása. A rendszerváltást követően történt a cég privatizációja, vállalatcsoport jött létre a széthulló magyar élelmiszeripar elemeiből. A téliszalámi 150 éve az eredeti receptúra szerint készül, a hagyományokat szalámimesterek örökítik tovább generációról generációra. Jelenleg ezt a munkát Függ István végzi, aki 43 éve a cég munkatársa – mondta Sutka László.

Függ István szalámimester a Pick Szeged Zrt. sajtótájékoztatóján a cég irodaházában 2019. június 4-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Függ István szalámimester a Pick Szeged Zrt. sajtótájékoztatóján a cég irodaházában 2019. június 4-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Cikkajánló: Mohácson nagyüzemben vágják a téliszalámiba kerülő disznókat
Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Az oroszok már az üzemekben vannak Ahogyan arról már írtunk, az orosz állategészségügyi hatóság emberei Magyarországra látogatnak, és magyarországi üzemekben tartanak ellenőrzést. Az el...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...