Még emelkedik, de tovább mérséklődött az élelmiszer-infláció

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat Magyarországon az élelmiszerek drágulásának mértéke. 2023 májusában áprilishoz képest összességében 0,1 százalékkal emelkedtek az árak, az elenyésző mértékű növekedést elsősorban az idényáras termékek adták, például a burgonya – közölték az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által június elején ismertetett inflációs adatokra reagálva. „A friss adatokból az látszik, hogy a bevásárlás összességében már nem drágább, mint az előző hónapokban” – emelték ki. Az áremelkedés éves összehasonlításban 33,5 százalékra mérséklődött az előző havi 37,9 százalékról.

Májusban több termék is olcsóbb lett áprilishoz képest: 1 százalékkal mérséklődött a tejtermékek ára, a sajt 2,3 százalékkal került kevesebbe. A kenyér ára nem változott, a péksütemények viszont 1,3 százalékkal lettek olcsóbbak egy hónap alatt. A száraztésztáért is kevesebbet kellett fizetni májusban, mint áprilisban, átlagosan 0,6 százalékkal. Drágult viszont – áprilishoz képest 1 százalék feletti mértékben – a munkahelyi étkezés és a büféáruk, valamint a fűszerek és a gyümölcsök ára. Idényáras jellege miatt a burgonya 31,2 százalékkal került többe májusban, mint áprilisban – írta az MBH Bank közleménye.

Charolais marhahús hamburgerben és kolbász mustárral - a hústermékek esetében átlag alatti, 21 százalékos volt az előző évhez mért drágulás az árindex szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Charolais marhahús hamburgerben és kolbász mustárral – a hústermékek esetében átlag alatti, 21 százalékos volt az előző évhez mért drágulás az árindex szerint – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

„A szokásos első negyedévi áremelések idén elenyészőek voltak, ez pozitív tendenciát vetít előre” – mondta Héjja Csaba, a bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője.

Fogyasztói árindex az élelmiszer főcsoportokban 2020. januártól 2023 májusig mért adatokkal
Fogyasztói árindex az élelmiszer főcsoportokban 2020. januártól 2023 májusig mért adatokkal

Az évet nézve lassult a drágulás az árindex szerint

Éves összehasonlításban tovább lassult a drágulás, 2023 májusában átlagosan 33,5 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek, mint tavaly májusban. Az átlag feletti mértékben, 52,7 százalékkal drágult a kenyér, 51,3 százalékkal a feldolgozott tejtermékek, 46,8 százalékkal a vaj, 46,1 százalékkal a tojás, 37 százalékkal a tészta és a korábban rekordmértékű áremelkedésen átesett sajt. A hústermékek esetében viszont átlag alatti, 21 százalékos volt az előző évhez mért drágulás, amely az átlag alatt maradt a gyümölcsök, a zöldségek, köztük a burgonya esetében is. 

„2023-ban jelentős árcsökkenést láthatunk a mezőgazdasági termények piacán. Ebben közrejátszik, hogy több az áru: a tavalyi aszályos év után idén ugyanis sokkal jobb termés várható. Így a most még mindig kiemelten drága kenyérfélék ára akár érezhetően mérséklődhet, később pedig még az állati eredetű termékek és az egyéb feldolgozott élelmiszerek is olcsóbbak lehetnek” – mondta Héjja Csaba. Hozzátette, hogy az élelmiszer-előállítás költsége sok tekintetben mérséklődött azáltal, hogy olcsóbb lett az energia és a szállítás, valamint kevesebbet kell fizetni például a tejért, az élőállatokért. 

„Előbb-utóbb a boltokban is érezhetjük majd ennek az árakra gyakorolt kedvező hatásait.”

Az élelmiszerárak hőtérképe:a zöld a legalacsonyabb, a piros a legmagasabb növekedés - forrás: KSH alapján MBH
Az élelmiszerárak hőtérképe:a zöld a legalacsonyabb, a piros a legmagasabb növekedés – forrás: KSH alapján MBH

Erre a folytatásra számítanak az árindex alakulásánál

A bank szakértői arra számítanak, hogy az év hátralévő részében folytatódik ez a tendencia, és 2023 végére egy számjegyűre mérséklődhet éves viszonyításban az élelmiszer-infláció. Jelentősebb csökkenés júliusra, augusztusra várható, amikor várakozásaik szerint már 20 százalék alatti lesz a drágulás éves összevetésben. 

„A viszonyítási alap hónapról hónapra egyre magasabb, tehát ha összehasonlítjuk az előző év azonos időszakával a bevásárlásunkat, egyre kisebb különbséget fogunk látni” – fogalmazott Héjja Csaba.

A szakértők rámutattak arra is, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) élelmiszer-árindexe, amely a nyersanyagpiaci árak alakulását tükrözi, szintén mérséklődött, ami szintén az általuk említett tendenciát vetíti előre.  

„Éves összehasonlításban ugyan Európában nálunk a legmagasabb az élelmiszer-infláció, viszont havi összevetésben a rangsorok végén szerepelünk, tehát nálunk már jelentősen mérséklődik a drágulás. Ez az év eleje óta így van” – mondta Héjja Csaba.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nincs megállás, még legalább fél évig drágulnak az... Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az...
A KSH adatai bizonyítják, hogy egy év alatt eldurv... 2020 decemberében 2,7 százalékkal, 2020-ban pedig átlagosan 3,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest, derült ki a Központi Stat...
Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhe... Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelen...
Már biztos, hogy jelentősen drágulnak a magyar zöl... A kultúrnövények számára kedvezőtlen kora tavaszi időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba. Ez egyúttal komoly áremelkedést is jelent. T...
Őszi hidegzuhany: idén 3 százalékot emelkedtek az ... A koronavírus utáni gyors gazdasági helyreállás magával hozta az infláció megugrását az egész világban – mondta Matolcsy György jegybankelnök a Magyr...
Magyarországon is tovább drágíthatja az élelmiszer... Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti a...