Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője. Az élelmiszer-felhalmozás Keleten kezdődött, Kína raktárazott be elsőként a gabonafélékből. A drágulást a rossz dél-amerikai terméskilátások is erősítették. A folyamat Magyarországot is érintette. A szakértő szerint 7 éve folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak hazánkban. Ez pedig nem csak a nemzetközi piacon tapasztalható folyamatok miatt történik.
Az InfoRádió anyagát szemléztük. Novemberben ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal – közölte a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A drágulás oka a koronavírus járvány és az időjárás – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője a rádió műsorában.
Változatos okok miatt mentek fel az árak
Az év első felében a sertéspestis és a madárinfluenza hatására drágultak a hústermékek, a második félévben aztán a fagyok következtében nőtt meg a gyümölcsök ára. Kevés lett az almatermés, ami a magyar gyümölcsfogyasztás gerincét alkotja, ezért meglódultak a gyümölcsárak, és mivel a fagy nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte károsította a virágzó gyümölcsfákat, így importból is nehéz pótolni a kiesést – mondta a szakértő.
Az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője arra számít, hogy az élelmiszerdrágulás a következő hónapokban is folytatódik. A jövő nyárig mindenképp eltart, de legalább várhatóan egyre lassabb lesz az üteme. Az élelmiszerek fogyasztói ára idén eddig 7,6 százalékkal nőtt, Fórián Zoltán szerint az egész éves érték 7 százalék körül lehet.
Több mint 10%-kal drágult a zöldség-gyümölcs, a párizsi, a kolbász, az étolaj, a liszt és a cukor ára is
12 hónap alatt, 2019. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt.
Tovább…