Maximálisan kiszolgálja a vevői igényeket a Hunduna

Kevés olyan cég van Magyarországon, ami a mezőgazdasági üzemeknek teljes gépparkot kínál az energiaültetvények műveléséhez, a bioeneregia hasznosításához. A Hunduna s.r.o. az egyik közülük, amelynek vezetőjével, Nadobán Erikával beszélgettünk.

Hogyan döntött amellett, hogy belevág a bioenergiával kapcsolatos gépek forgalmazásába?

Az élettapasztalat, a téma iránti érdeklődésem, az ismeretségek és az elvégzett munkák együttesen hozták magukkal. Mindezek mellett, nagyon kíváncsi típus vagyok, és mindennel szeretek tisztában lenni, ami érdekel. Rengeteget olvasok különböző témákban, természetesen a munkámmal kapcsolatosan is. Szerencsés egybeesés az életemben, hogy szeretem a munkámat – hiszen csak így lehet az ember igazán sikeres. Folyamatos kapcsolatban vagyunk az ügyfeleinkkel, akik jelzik az igényeiket és elképzeléseiket. Mi pedig megpróbáljuk megtalálni azokat az akár speciális gépeket, amiket kérnek, valamint a szakvásárokon mi is gyűjtjük azokat a rendszereket, amik itthon még ismeretlenek.

Erdészeti fahulladék bálázó
Erdészeti fahulladék bálázó

Folyamatosan bővítjük a gépcsaládokat a különböző területeinken, és próbálunk jelen lenni azokkal a mezőgazdaság, vízügy, közút, építőipar és erdészet területén. Soha sincs megállás, mert a vevőink elvárják tőlünk a tájékozottságot és a segítséget, a munkájuk során felmerülő problémáik megoldását. Az igazság az, hogy jó érzés adni, és még jobb érzés azt látni, hogy pont arra van szüksége valakinek, amit mi éppen neki szánunk. A cégünk mottója: „A vevőnek mindig igaza van”, és mi sokat tanulhatunk a tapasztalataikból, amelyek jövedelmezőek lesznek később mindenki számára.

Tapasztalatai szerint milyen gépi háttér szükséges a bioenergia „kiaknázásához”?

Mini pelletkészítő gép
Mini pelletkészítő gép

Az időről-időre előforduló energiaválság, a cégünknél is elindított egy célirányosabb érdeklődést azon területekkel kapcsolatban, amelyekkel időt, pénzt és energiát tudunk megtakarítani. Ráadásul fokozatosan nő az érdeklődés az erdei vágástéri hulladék hasznosítása, a brikett, a pellet és a komposzt iránt. A Hunduna s.r.o.-nak sikerült megtalálnia ezeken a területeken a legjobb gépeket. Egész gépcsaládokat állítottunk össze, komplex megoldást kínálva minden területre. Az erdők, gyümölcsösök, szőlők levágott hulladékai eddig helyben maradtak és valamilyen módon bedolgozták azokat a talajba, de nem volt ennek a hulladéknak a szerepe kellően átgondolva.

Ma már tudjuk, hogy többféle hasznosítás is lehetséges: előbb össze kell aprítani, hogy mihamarabb értékes tápanyagot nyújtson a beültetett növényeknek. Ehhez aprító gépeket, speciális talajmarókat és mélyszántókat hazsnálhatunk.

A másik felhasználási terület, amikor összebálázzák azokat a helyszínen, vagy tartályba szedik a felaprított hulladékot, és fűtéshez vagy komposzthoz hasznosítják azt. Erre is vannak kisebb és nagyobb bálázóink, tartályos szárzúzóink, komposzt készítő és -forgató gépeink és rostáink. A vélemények megoszlanak ugyanakkor a fűtésre szánt fahulladékokról: pelletet vagy brikettet kell-e készíteni, vagy csak sima aprítékként hasznosítani. Mi ezekre a változatokra is tudunk gépeket ajánlani.

E/55 brikettálógép
E/55 brikettálógép

Önök tehát e témakörben minden felmerülő igényt ki tudnak elégíteni. Van-e még valami, amit itt megemlítene az energiahasznosítás témakörében?

Kiemelném a víz- és hőenergia hasznosításával kapcsolatos gépeket. A másik érdekes téma a különböző hulladékok hasznosításával és az abból való energia kinyerésével kapcsolatos rendszerek bővítése.

Tuskómaró és talajelőkészítő adapter
Tuskómaró és talajelőkészítő adapter

És milyen gépekre hívná még fel az olvasóink figyelmét a portfóljukból?

A tuskók megsemmisítésére van egy olyan rendszerünk, amit már többfelé a világban sikerrel használnak. Olyan tuskó- és talajmaró adapter, ami teljesen megsemmisíti a tuskót és a földben maradt gyökereket, hogy azonnal lehessen a facsemetéket elültetni a területen. Ez azért lényeges, mert ezzel a rendszerrel kiválthatnak 2-3 gépet és munkafolyamatot, tehát időt és pénzt takaríthatnak meg. Vannak még vágástér tisztító és bozót irtó adaptereink, amik fix és lengő kalapácsos rendszerűek. A meghajtásukat tekintve kardán- és hidraulikus megoldásúak.

A hulladékhasznosításhoz a Hunduna s.r.o. is elindította a komposzt gépek forgalmazását, mert a piac ezt igényli. A vízművek felhasználják a víztisztítás után megmaradt iszapot, porrá szárítják majd azt összekeverik növényi hulladékokkal. A cégünknek már több egységnél is működnek a komposzt rosta, forgató és nyesedék aprító gépei.

Fontos az életünkben és a munkánkban is a mindenkori megújulás, mert mindig lehetünk még jobbak. A mostani új témánk, amit hasznosnak látunk az eddigi ügyfélkörünknek és az újaknak, azon emelő kosaras rendszerek, amiket nem csak platóra, hanem traktorokhoz is lehet csatlakoztatni, valamint pick-up rendszerő terepjárókra vagy utánfutókra is felszerelhetők. Az emelőkosár segítségével sikerül a magas fákat megmetszeni vagy a villanyvezetékek köré felnövő ágakat levágni. A karácsonyi vagy ünnepi disz világításhoz is használhatóak.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Alternatív tüzelőanyag: a brikett Bár még tavaszt idéző időjárás uralkodik hazánkban, lassan közeledik a tél és vele együtt a fűtési szezon. Sokak számára természetes, hogy gázzal fűte...
Biomasszával fűthetik Tatabánya 23 ezer háztartásá... Nagymennyiségű faapríték szállítását teszi lehetővé az a 2032-ig érvényes szerződés, melyet a Vértesi Erdő Zrt. és a Tatabánya távfűtését biztosító Ta...
Mi kerüljön a komposztba? Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, ku...
A komposzthalmot nemcsak rakni, bontani is kell Kétféle kertészkedő van: aki komposztál, és aki szemétnek nézi az aranyat érő kerti (és konyhai) hulladékot. A komposztálás a szelektív hulladékgyűjté...
Népszerű cipőgyártó kukoricából gyártaná a lábbeli... A cipők – bár divatosak és hasznosak – sok káros anyagot tartalmaznak. Elsősorban a talprészük az, ami kőolaj származékokból készül, ezért elhasználód...
Tovább hízik a Mészáros-birodalom, egy keményítő- ... A Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. vásárolja meg a visontai Viresol Kft. 51 százalékát. A keményítő-, illetve alapanyaggyártással és forga...