Lehet sok, lehet jó, de akár lehet mindkettő együtt

A leglényegesebb kérdést, hogy kiváló minőségi paraméterekkel vagy nagy terméspotenciállal rendelkező fajtát válasszunk-e, azt a termény értékesítésének lehetőségei szabják meg. Az elmúlt két évtizedben nagy változáson ment át hazánkban a kalászos fajtakínálat. Korábban a kínálat nagyobbik részét kifejezetten a magas minőségű fajták jellemezték és csupán kis százalékban voltak jelen a kevésbé jó minőséget adó, nagy termőképességű fajták. Mára azonban ez az arány egészen megfordult, mivel kevesen fizetnek elegendően magas felárat a minőségi terményért.

A fajtaválasztás során célszerű a termesztési körülményeket figyelembe venni és ennek megfelelően több lépcsőben kiválasztani a termeszteni kívánt fajtát. A választásnál minden esetben ajánlatos a minőségi paramétereket is gondot fordítani, mert az azonos termésszintet ígérő, de jobb minőségű fajta termését könnyebben lehet értékesíteni, ráadásul némi felár reményében.

Az Agromag igen széles kalászos fajtaválasztékkal rendelkezik: a kiemelkedően jó minőségűtől a rendkívül nagy termőképességű fajtákon keresztül a jó minőséget és nagy termést egyben tudó fajtákig.

A javító minőségű fajták közül az egyik legnagyobb termőképességgel rendelkező szálkás búza a Laudis. Jó kompenzációs képességének és levélbetegségekkel szemben kitűnő ellenállóságának köszönhetően gyengébb területeken is jól teljesít. 2017-ben a jánoshalmi bemutatósorunkban 8,36 t/ha termésátlaggal 35,4%-os sikértartalmat ért el. 2019-ben bio körülmények között Zselizen 6,7 t/ha terméseredményt produkált. 2020-ban az Agromag Békés megyei előállításainak 10 legnagyobb mennyiségben előállított fajtája közül a legjobb beltartalmi értékeket a Laudisnál mértük.

Nagyobb területen Békés megyében az Agromag által előállított fajták beltartalmi értékei
Nagyobb területen Békés megyében az Agromag által előállított fajták beltartalmi értékei

A nagy termőképességű fajták körét gazdagítja a nemrég bevezetett Princessz és az Antille is. A hibridbúzák szintjén termő Princessz tar kalászú búza a kedvezőtlen körülmények között is a termésmennyiségre koncentrál. Kitűnő ellenállóságot mutat a sárga-, vörös-, és szárrozsdával szemben. A 2019-es GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletében a korai éréscsoportban 24 fajta közül az egyike volt annak a háromnak, amelyek a 10 hely kísérleti átlagában át tudták lépni a 8 tonnás termésátlagot.

A Princessz terméseredményei megelőzik a konkurencia átlagát
A Princessz terméseredményei megelőzik a konkurencia átlagát

Az Antille a legalacsonyabb szálkás fajta az Agromag szortimentjében, ami kiváló szárszilárdsággal párosul. Szükség is van rá, mivel hatalmas termésekre képes: 2019-ben Kiskunlacházán 8,46 t/ha-os termésátlaggal az Agromag Kft. kalászos kínálatában lévő legnagyobb terméspotenciállal rendelkező fajtákat is túlszárnyalta. 2020-ban Telekgerendáson táblaszinten 9,17 t/ha termést adott. Kiemelkedő ellenállósággal rendelkezik a lisztharmattal, szeptóriával, vörösrozsdával szemben.

Az Agromag legmegbízhatóbb, sokat megélt fajtái, amik minden évben jól teremnek: Babona és az NS 40S.

A Babona nem csak egy simán nagy termőképességű tar kalászú fajta, hanem a kiemelkedő terméspotenciálja mellé az átlagosnál jobb beltartalmi értékek társulnak. Minden évben a legnagyobb termésű malmi minőségű búza a fajtasorainkban. 2017-ben a jánoshalmai bemutatóban 34,1 %-os sikér mellett 9,07t/ha termésátlagot hozott. 2020-ban nagyüzemi körülmények között, Csongrádon 8 tonna felett termett hektáronként javító minőségben. A vörös- és sárgarozsdára csaknem teljesen rezisztens. Fuzárium-ellenállósága is jobb az átlagosnál. Megbízhatóságát igazolja, hogy a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérleti soraiban termésben a legtöbb dobogós helyet elhozó fajta és a dobogósok között általában a legjobb minőségű.

Legrégebb óta köztermesztésben lévő szálkás fajtánk az NS 40S. Népszerűségét annak köszönheti, hogy bármilyen évjárat legyen, jó vagy rossz talajon, mindig a környék legjobban termő búzái között van. 2018-ban Kiskunlacházán 9,7 tonnás termésátlaggal fölényesen az első lett az 59 fajtából álló bemutatósorban. 2020-ban Szentlászlón 100 hektáron 8,1 t/ha lett az átlagtermése. Fantasztikus a bokrosodó- és állóképessége!

Az Agromag Kft. őszi kalászos fajtaválasztékát korszerűen, a termesztési igények figyelembevételével állítottuk össze. Köszönhetően a fajták nagyon jó alkalmazkodóképességének kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is.

Részletesebb információkért kattintson a fajtanevekre, látogassa meg honlapunkat, vagy érdeklődjön területi képviselőinknél.

Szabó Gergely
+36 30 4719874
Agromag Kft.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mákkal kapcsolatos érdekességek Volt, ahol jóslásra használták a mákot, máshol termékenységi varázslatokhoz volt elengedhetetlen kellék. Cikksorozatunk mai részében néhány érdekesség...
Már megint péntek 13! Jól indul ez az év is… mondhatják a babonás emberek, ugyanis február 13. után március 13-a is pénteki napra esik. De miért is félünk ettől a naptól an...
Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!... Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból, adja hozzá szakértelme legjavát, és betakarításkor ne csodálkozzon az átlagon felüli eredményeken! Nézz...
Tippek a sikeres szójatermesztéshez A hosszú évek során különböző okokból átalakult vetésszerkezetnek köszönhetően, mostanra a gabonafélék jelentős mértékben dominálnak a termesztésben. ...
Duplán jó duó Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agrom...
Hol bujkáltak eddig? Három kivételes búza, három átlagon felüli teljesítmény, három felejthetetlen név. Az Agromag Kft. portfóliójából bemutatok három olyan búzafajtát, am...