Mákkal kapcsolatos érdekességek

Volt, ahol jóslásra használták a mákot, máshol termékenységi varázslatokhoz volt elengedhetetlen kellék. Cikksorozatunk mai részében néhány érdekességgel szeretnénk szolgálni a mákkal kapcsolatban a világ minden tájáról!

 • A mák éretlen gubójának megvágása után fehér tejnedv távozik a gubóból, melyet ópiumnak nevezünk. Ez az anyag több mint húsz féle alkaloidot tartalmaz, ezek együttes hatásának’ köszönhetően’ az ópium egy erős tudatmódosító szerként vált ismertté.
 • Ezen hatóanyagok kinyerése és pontos leírása egy magyar kutató, Kabay János nevéhez fűződik (1931).
 • A mák fogyasztása kezdetben az örömszerzésre, esetleg a gyógyításra irányult, táplálkozási pozíciót csak pár száz éve kezdett betölteni.
 • A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották.
 • A mákszem igen gazdag olajban, 40-50 százalékát is kiteheti. Ez az olaj az olivaolajjal egyenértékűnek minősül, de a kozmetikai termékek alapanyagaként és fafelületek ápolására is használják.
 • A mák nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, illetve folsavakat, egyszóval mindent, ami az egészséges csontozat kifejlődéséhez elengedhetetlen.

A népi hiedelemben, jóslásban is gyakran előkerül a mák:

 • Sok ezer magja a termékenységet jelképezi.
 • Oroszországban esővarázslatok kelléke volt a mák: megszentelt mákszemeket szórtak szét, majd botokkal ütötték/kavarták fel a vizet, hogy mihamarabb eleredjen az eső.
 • Termékenységi varázslásokban az ifjú házasokra mákszemeket szórtak.
 • A görögök a mákot jövendőmondásra használták.
 • Luca napján, a templomban, ha feláll valaki a Luca székére és meglátja a boszorkányt, mákot kell szórni a templom padlójára. Ekkor a boszorkány a mákszemeket fogja összeszedni, amíg az őt megpillantó kényelmesen és biztonságban haza nem ér. Ezzel megmenekülhet a boszorkánytól!
 • A mákkal a boszorkányok rontásait is meg lehet előzni vagy védekezni ellenük. Erre csak a Szent György estéje előtt szentelt mák volt alkalmas, amit az istállóban kellett körbeszórni.
 • Szenteste a családi vacsora alkalmával elfogyasztott mákos ételek az életet, a bőséget jelezték, ellenben ha valaki ilyenkor a mákot véletlenül az asztalra szórta – ellentétes hatást fejtett ki: az betegséget vagy komoly anyagi veszteséget jövendölt.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mák története és rendszertani ismerete Manapság igen felkapott élelmiszer lett a mák Magyarországon, bár a világ más tájain és országaiban a miénktől nagyon eltérő lehet a szerepe. Ennek ap...
Már megint péntek 13! Jól indul ez az év is… mondhatják a babonás emberek, ugyanis február 13. után március 13-a is pénteki napra esik. De miért is félünk ettől a naptól an...
Nagy tévedés, hogy a tej a fő kalciumforrás A tejnek igen jó a marketingje. A kalcium szóról egyből egy nagy pohár fehér italra asszociálunk. Pedig vannak olyan közismert élelmiszerek, amiben so...
Megjött a belvíz, de szerencsére kárenyhítő juttat... Kárenyhítő juttatást vehetnek igénybe a gazdák a belvízkárok csökkentésére: az agrárkár-enyhítési rendszer segítségével pénzhez juthatnak a termelők a...
A kábítószer miatt bővül jelentősen Afganisztán me... Durván nőtt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban – állítja az UNODC, az ENSZ drogellenes hivatala. A két évvel ezelőtti 201 ezer hektáros k...
Ha máktermesztés, akkor kábítószerügy is Második alkalommal rendezték meg június 11-én, Tordason az étkezési és ipari máktermesztés hatósági ügyeivel foglakozó járási szakemberek szakmai taná...