Különleges, ehető faj az év gombája 2022-ben

Sorrendben a 17. alkalommal választották meg az év gombáját. A bársonyos fapereszkét és vöröses nyálkásgombát megelőzve jutott az Év Gombája virtuális dobogójának legfelső fokára az ízletes rizike. A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra több mint 1300 voks érkezett. A fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertesét Dr. Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa mutatta be.

„A tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink (fekete- és erdeifenyő) gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban, már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós: meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem”- mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytani Tanszékének munkatársa.

Az év gombája 2022-ben az ízletes rizike - Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park, Börcsök Zoltán
Az év gombája 2022-ben az ízletes rizike – Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park, Börcsök Zoltán

Ehető és felismerhető

Megnyugtató információ a fogyasztók számára, hogy az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze. Ám ahogy Dr. Benedek Lajos hangsúlyozza, hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, ami viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják. A MATE kutatója szerint biztonsággal vásárolhatóak a hazai piacokon erdőkben és mezőkön termő gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, s több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani.

„Sajnos az európai szinten is egyedülálló gombaszakellenőr-hálózatunk ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket általában be nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak gombaszakellenőr által minősített vadontermő gombát fogyasszunk.”

A gombafogyasztás előnyei

A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetők. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike. A MATE intézetének munkatársa megerősíti, amit a különböző táplálkozástudományokkal foglalkozó szakemberek is állítanak: a gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek. Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók, ezért jó ballasztanyagok. Hozzáteszi azonban: „Éppen a nehezen emészthetőségük miatt fontos, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk a gombás ételből. Sőt, késő este egyáltalán ne. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne együnk gombát, valamint arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, ugyanis ezek az ételek hamar megromolhatnak.”

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Érdekességek a gombák világából Előző, gombával kapcsolatos cikkünkből megtudhattak néhány fontos dolgot a hazánkban gyakran előforduló gombákkal kapcsolatban. Mai cikkünkben néhány,...
Kell-e félni a fákon élő zuzmóktól? Az őszi lombhullás után, amikor a fák elvesztik lombkoronájukat, egyszerre szembetűnővé válnak a fakérgen élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran ké...
Az erdőben lett milliomos egy gombász Baranyában... Sokak nagy álma, hogy egyszer szarvasgombára bukkan az erdőben. Ez nem mindenkinek teljesedhet be, valaki mégis nagyon szerencsés volt. Baranya megyéb...
Pórul járhat, ha összetéveszti a gyöngyvirággal a ... A tavasz közeledtével indul a medvehagyma szezonja is, így nem árt feleleveníteni, mit kell tudnunk erről a népszerű, de még kevésé ismert növényről. ...
Egy „élőlény”, amit nagyon nem szeretnek a magyaro... A gombát nem csak a gyerekek nem eszik meg, sok felnőtt sincsen kibékülve vele. Félnek a mérgezés vagy az íze miatt, esetleg nem tudják eldönteni, hog...