Kell-e félni a fákon élő zuzmóktól?

Az őszi lombhullás után, amikor a fák elvesztik lombkoronájukat, egyszerre szembetűnővé válnak a fakérgen élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran kérdezik a szakembert, hogy károsítják-e ezek az élőlények a fát, el kell-e távolítani a fákról?

Milyen élő szervezet a zuzmó?

A zuzmók két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösségek: gombák és algák élnek együtt szimbiózisban.  A gombák az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak, az algák pedig a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével.  A zuzmók táplálékukat önállóan készítik, nem a fákból nyerik, a fákat nem károsítják.

Telepes szerkezetű zuzmók vékony, apró, gyökérszerű képleteket fejlesztenek, ezekkel rögzítik magukat a fakéreg felszínéhez.  A zuzmók gomba alkotói egy bizonyos gombacsoportba tartoznak, az úgynevezett tömlós (aszkuszos) gombákhoz, és gyakran fejlesztenek a gomba-csoporta jellemző termőtesteket (apotécium), melyek szabad szemmel is jól megfigyelhetők.

A változatos alakú és színű zuzmók, a természetben számos helyen találják meg életterüket. A fákon az úgynevezett kéreg- és áglakók élnek. Ismertek a zöld levelekre telepedő, az előzőektől eltérő telepképet mutató levéllakó fajok is. Élettelen anyagokon is megtalálják helyüket a sziklalakók, melyek házak és kertek kő, beton építményein is gyakran megtelepednek. Ismertek még a talajlakó zuzmók is.

Hazánkban több száz zuzmófaj él, alakjukat, színűket tekintve rendkívül változatos formát mutatnak. A kéregtelepű zuzmók a szilárd, elsősorban kő alapot kedvelik, arra szorosan tapadnak, eltávolításuk nagy erőskifejtést igényel. A lombos (leveles) zuzmók lazán kötődnek az aljzathoz, ezek gyakoriak fás növényeken. A bokros zuzmók laza szerkezetűek, lelógóak, alig rögzülnek az aljzathoz.

Hogyan védekezhetünk a zuzmók ellen?

A fák kérgén élő zuzmó telepeket számosan nem kedvelik, és szeretnék eltávolítani.  A zuzmók kiirtását a gomba alkotórész elpusztításával tudjuk elérni.  A fák nyugalmi állapotában, tehát lombhullás utáni és rügypattanás előtti időszakban ajánlott az alábbi kezelések bármelyikét alkalmazni. A gombaölő hatás kifejtéséhez nem elegendő a fagypont körüli hőmérséklet, kezeléskor legalább 8-10 °C-ot érje el a levegő hőmérséklete.

Mosószappanos lével végzett kéregkeféléssel a zuzmók eltávolítása eredményesen megoldható. A lúgos kémhatású szappanlé és a dörzsölés megfelelő ölő hatást biztosít. A kéreg dörzsölésére kerülendő a kemény sörtéjű kefe, mivel az a kéreg megsebzését okozhatja.

A gyümölcsfák téli lemosó permetezésénél bevált kalcium-poliszulfid hatóanyagú Tiosol szintén eredményes pusztítja a zuzmók gomba alkotó elemét.

Hasonlóan jó gombaölő hatást fejtenek ki a réz hatóanyagú gombaölő szerek. Közülük elsősorban arézszulfát hatóanyagúakat érdemes választani, ezek gombaölő hatása lényegesen erősebb, mint a rézoxi-klorid illetve a rézhidroxid hatóanyagúaké.

Az ajánlott gombaölő szerek szabadforgalmúak, és a felhasználásra vonatkozó előírások betartása mellett házi kertekben is veszély nélkül alkalmazhatóak. A felsorolt szerek a biológiai (ökológiai) termesztésben is engedélyezettek.

Fák zuzmómentességének fenntartása

A zuzmók olyan területen szoktak felszaporodni, ahol párás, nedves a fa környezete, ahol a lomb beárnyékolja a fatörzset, tartósan magas a páratartalom a lombkoronában és a fa környékén. A gombaölő szeres kezelés után javasolt a fa lombkoronájának ritkítása, hogy több napfény érje a fakoronát belül is, valamint a lomb átszellőzése biztosított legyen.

Növényekkel túlzsúfolt kertben, melyet magas, több méter magas falként nevelt sövénysor szegélyez több irányban is, a légmozgás gátolt, a növények közül a pára nem tud eltávozni, a zuzmók fennmaradása és továbbszaporodása biztosított. Helytelen öntözési gyakorlat is fokozhatja a zuzmók elszaporodását.

A gyakori kis vízadaggal, este vagy éjjel végzett öntözés – a hosszantartó nedves növényfelület révén – kedvez a zuzmók fennmaradásának és szaporodásának. Ennek ismeretében ritkábban, alkalmanként nagyobb vízadaggal és csak a reggeli órákban ajánlott a növények öntözése.

Fotók és forrás: balintgazda.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...