Közel 8 ezer tonna etetőanyag kerül ellenőrzés nélkül a magyar vizekbe

A hivatalos horgászkártyák és fogási naplók tanúsága szerint tavaly 4478 tonna halat – leginkább pontyot – fogtak Magyarországon. Az engedéllyel rendelkező, etető horgászok összesen több mint 7,5 millió napot szenteltek a hobbijuknak. A közel 900 ezer regisztrált horgász 570 ezer engedélyt váltott ki, és ha alkalmanként csak 1 kilogramm etetőanyagot dobtak a vízbe, ennek az összmennyisége is meghaladja 7500 tonnát.

Szeptember végén rendezték meg a KÁN Egyetemi Napokat Kaposváron, ezen tartották meg a VI. Halászati Kerekasztal szakmai konferenciát is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete által szervezett műhelybeszélgetésen a haltakarmányozás aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük.

Hatalmas mennyiségű etetőanyag kerül ellenőrzés nélkül a hazai vizekbe
Hatalmas mennyiségű etetőanyag kerül ellenőrzés nélkül a hazai vizekbe

Hiányzó adatok

„Tudni kell, hogy a horgászetetőanyagokkal kapcsolatban semmilyen tudományos kutatás nem létezik. Az összes tudományunk abból van, hogy elmegyünk horgászni és megszerezzük a tapasztalatainkat” – mondta a KÁN Egyetemi Napokon rendezett haltakarmányozási konferencián Papp József, a Top Mix Kft. ügyvezetője.

Ezek a tapasztalatok tartalmazzák, melyik halfaj melyik ízvilágot és összetevőket kedveli, külön a pontyra és a dévér-, illetve a jászkeszegre is.

„A horgászok élvezettel mixelik az etetőket, és elmesélik a barátaiknak, hogyan működtek. De sosem a boltban, hanem mindig a víznél dől el, hogy mi tetszik a halnak” – mondta Papp József.

Színek és illatok bűvöletében

Sok tudományos cikk foglalkozik a halak érzékelésével. Ezek abban egyetértenek, hogy a látásuk még nem túl tiszta vízben is elég jó. Meg tudják különböztetni a színeket és színárnyalatokat, amit a horgászok is megerősítenek. 

Az illatokat a víz hordja számukra, és nem tudni, ettek-e valaha almát, epret vagy banánt, de a kukorica például „benne van a génjeikben”. Hogy honnan, azt szintén nem lehet tudni. Egy biztos: a különféle aromákban olyan összetevők találhatók, amelyekre jól reagálnak.

Hogy mikor, milyen színű és ízű haltápokra kapnak rá, az a napszaktól is függ, és természetesen nem mindegy, hogy azok fekszenek, lebegnek vagy éppen feljönnek a vízből.

A horgászversenyeken külön stáb tanulmányozza a viselkedésüket, a gyártás során pedig ezt a nagyon sokféle igényt igyekeznek kiszolgálni – mondta a szakember.

Az eltérések fontossága

A különféle aromák tovább modulálják az etetőanyagok hatását. „Ha például a kosárba tett csalogató anyagot lefújjuk egy színnel, mondjuk, pirossal, egészen más lesz a kapás, mivel húz egy szép színes felhőt a vízben, ami motiválja a halakat. A jól felkészült horgász teli tálcával indul, mert vannak lehetőségek és esélyek. Különböző színű csalikat és különböző etetőanyagokat kell felkínálni, amiket még kevergetni is érdemes, hogy a halakat kapásra bírjuk” – emelte ki a Top Mix Kft. ügyvezetője.

Ellenőrzés nélkül kerül rengeteg etetőanyag a magyar vizekbe

A tudományos tanácskozáson Papp József arra is felhívta a figyelmet, hogy a már említett, hatalmas mennyiségű etetőanyag jelenleg gyakorlatilag ellenőrzés nélkül kerül a hazai vizekbe, miközben bizonyos alapanyagokat, például az arzént tartalmazókat már kitiltották az Európai Unióból. 

Nem véletlen, hogy az engedélyezett etetőanyag-gyártást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyeli, hiszen az élelmiszerlánc része. 

Úgy véli, a tudomány világának is érdemes lenne fellépni az etetőanyagok ellenőrzése érdekében, és érdekes kutatás lenne, hogy miként reagálnak a halak színekre, ízekre, alapanyagokra, aminek a halgazdálkodásban is jelentősége lehet.

Az Európai Unió már foglalkozik a csalianyagok ellenőrzésének és engedélyeztetésének kérdésével – mondta el a tanácskozáson Urbányi Béla, a szervező MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének professzora.A hallisztes etetőanyagot használó C&R, vagyis a Catch and Release (Fogd meg és engedd vissza) horgászok okozzák a legnagyobb foszforterhelést. Erről további részleteket itt érdemes elolvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Európa legnagyobbja lett a Budapesti Halfesztivál... Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahun...
Horgászati idénynyitó a Balatonon Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természe...
Tilos a csuka horgászata! Február elsejétől lépett hatályba a csuka horgászatát tiltó intézkedés. Február 1. és március 31. között tilos az íváshoz készülődő és szaporodóhely u...
Iskolai tananyag lesz a horgászat? Érdekes ötlettel állt elő a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Terveik szerint 3 éven belül az általános iskolákban oktatnák a horgászatot, s...
2 év járhat orvhalászatért Az utóbbi években sokat panaszkodtak a horgászok a Balatonra. Leginkább a kevés hal miatt emelték fel hangjukat. Most azonban változni látszik a magya...