Az idei körtetermés oda, a fagy alaposan elbánt vele

Az átlagos évi mennyiség alatt marad idén a hazai körtetermés. A szokásosnál kisebb mennyiség oka a borsodi, szabolcsi és zalai termőterületeken fellépő fagykár volt.

A betakarítás augusztus közepén kezdődött és októberig tart. A jelenlegi kilátások szerint az idei körtetermés 25 ezer tonna körül várható, amely gyengébb egy átlagos év terméséhez képest is – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Gyümölcstermelői Főbizottságának elnöke az MTI megkeresésére.

Fagykár miatt kisebb az idei körtetermés
Fagykár miatt kisebb az idei körtetermés

Az időjárástól függően Magyarországon mintegy 2400 hektáron, évente 20-40 ezer tonna körte terem. Az idei alacsony termés oka, hogy a zalai termőtáj áprilisban fagykárokat szenvedett, illetve fagy károsította a szabolcsi és borsodi termőterületeket is. Továbbá a nyári csapadékmennyiség sem volt elég – mondta Apáti Ferenc.

Idén sem változott jelentősen a léipari körte termelői nettó ára, kilogrammonként 50-60 forint körül maradt. Az első osztályú étkezési körte nettó termelői ára viszont 20-30 százalékkal növekedett a többéves átlaghoz viszonyítva. A szokásos 120-150 forint helyett jelenleg 180-220 forint körül mozog kilónként. A pálinkaipar részére értékesített Vilmos körte ára is emelkedett. Idén kilogrammonként 80-100 forintról 130-140 forintra nőtt. Az információt az agrárvilág oldal osztotta meg.

Az árak emelkedése Apáti Ferenc szerint a fagykárral indokolható, amely a legnagyobb európai termelőket – Lengyelország, Hollandia, Belgium – érintette. Rajtuk kívül Olaszországban a nyári aszály járult hozzá a mennyiségi veszteségekhez.

Az idei alacsony körtetermés oka a fagykár

A magyar körte kivitele az elmúlt években évi 500 és 2000 tonna között alakult. Elsősorban a szomszédos országokba, Szlovákiába és Romániába exportálunk. Azonban a kivitel idén várhatóan kevesebb lesz. Ennek elsődleges oka az aszályos időjárás miatti kisebb gyümölcsméret, valamint a fagyok, jégverések okozta minőségi veszteségek.

Az import az elmúlt években 1000-2500 tonna között mozgott, jellemzően Olaszországból jött körte hazánkba. Kevesebb érkezik Lengyelországból, onnan főleg a késő téli és tavaszi időszakban hoznak körtét.

Magyarország három legjelentősebb termőtája Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A legnagyobb területen termesztett fajta, a körteterület harmadát elfoglaló Bosc kobak. A Vilmos körte az összes termőterület negyedén terem.

A legkorábban érő magyar körtefajta az “Árpával érő”, amely már július elején szedhető. A fontosabb fajták, mint a Clapp kedveltje, a Vilmos, a Conference, a Bosc kobak augusztus közepétől októberig teremnek. A körte hagyományos tárolókban 1-2 hónapig, korszerű körülmények között pedig február-márciusig tárolható – mondta Apáti Ferenc.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A gyümölcsök királynője Hazánkban az almáról esik a legtöbb szó, ha gyümölcstermesztésről beszélünk, azonban az alma mellett a körte is fontos szerepet tölt be a gyümölcságaz...
Mit tegyen a körtelevélbolha ellen? A kártevők a leveleken szívogatnak, mézharmatot választanak ki, ezen korompenész képződik, ezek pedig együtt elég nagy bajokat okoznak a körtében. Cik...
Jó-e, hogy a körte fajtaszerkezete itthon eltér az... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ körtetermése megközelítette a 25 millió tonnát az elmúlt években. A...
Bajban a gyümölcstermesztők: kevés lesz az európai... Közzétette az európai alma- és körteterméssel kapcsolatos előzetes adatokat a Világ Alma és Körte Szövetsége (World Apple and Pear Association - WAPA...
Sokkal kevesebb Vilmos körte terem idén Magyarorsz... Már javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet...
Sajnos, idén az olcsó almát és körtét el lehet fel... Almából 40-50, míg körtéből 50-60 százalékkal kevesebb terem idén hazánkban az éves átlaghoz képest. Ennek oka elsősorban a fagykár volt, amelyet ren...