Nagy elismerést kapott idén ősszel a szilvásváradi pisztráng: felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára. A szilvásváradi pisztráng elnevezés a döntéssel bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba, amelyben jelenleg közel 1500 eredetmegjelölés van. A Szalajka-völgyben tenyésző pisztráng híres kiváló minőségéről és finom ízéről. Az itt nevelkedő halakból készült füstölt és sült pisztráng számos neves étterem étlapján is megtalálható.
A szilvásváradi pisztráng, más néven sebes pisztráng a lazacfélék családjába tartozik. Mind ízét, mind rózsaszín húsának textúráját tekintve különbözik a többi hasonló halfajtól. Tenyésztése a szaporítástól a lehalászásig teljes egészében Észak-Magyarországon, a Bükk hegységben fekvő Szalajka-völgyben történik. Az MTI írta meg, hogy a Heves megyei Szilvásváradon található sebes pisztráng-tenyészállomány genetikailag tiszta. A pisztrángtelepekre és a Szalajka-patakba soha semmilyen, a lazacfélék családjához tartozó idegen tenyészetből, vagy vízterületről származó élőhalat nem telepítettek.
A hegyi források vizének kiváló minősége, valamint a helyben rendelkezésre álló szaktudás és tapasztalat együttesen biztosítja, hogy a szilvásváradi pisztráng megőrizhesse egyedi jellegzetességeit.
Szűk származási helyet jelöl az eredetmegjelölés
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő. Az OEM-ként bejegyzett nevek a lehető legszorosabban kapcsolódnak a termék előállítási helyéhez.