Uniós oltalmat kapott két balatoni hal: a fogassüllő és a ponty

„Balatoni hal” elnevezéssel uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén Balatoni halnak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni. A „Balatoni hal” tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására. […]

Tovább…

Megnéztük, miért kapott uniós oltalmat a Hegykői petrezselyemgyökér

Uniós oltalomban részesítette az Európai Bizottság a Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma. 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén. A Hegykői petrezselyemgyökér a Petroselinum crispum L. faj termesztésével előállított termék. A termesztéséhez felhasznált fajták az Eagle, a Berlini félhosszú (félhosszú, korai fajták), a Fakír és az Arat (hosszú fajták). […]

Tovább…

Magyar uniós siker: oltalmat kapott a nagykun rizs

Az Európai Bizottság jóváhagyásával felkerült a nagykun rizs megnevezés az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára. Ez azoknak a termékeknek a jegyzéke, amelyek neve védelemben részesül az Európai Unióban. A döntésnek megfelelően a nagykun rizs bekerült az unióban már oltalom alatt álló 1550 élelmiszertermék nyilvántartásába, mely az eAmbrosia adatbázisban található. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek. […]

Tovább…

Megnéztük, miért kapott EU-s védelmet a Budaörsi őszibarack

Oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést az Európai Bizottság 2021. április 19-én. Ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. […]

Tovább…

Komoly európai siker a Bélapátfalvai járásból: kiváló magyar halat véd az uniós oltalom

Nagy elismerést kapott idén ősszel a szilvásváradi pisztráng: felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára. A szilvásváradi pisztráng elnevezés a döntéssel bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba, amelyben jelenleg 1480 eredetmegjelölés van. A Szalajka-völgyben tenyésző pisztráng híres kiváló minőségéről és finom ízéről. Az itt nevelkedő halakból készült füstölt és sült pisztráng számos neves étterem étlapján is megtalálható. […]

Tovább…

Elsőrangú társaságba került az Akasztói szikiponty: uniós oltalommal védett magyar termékké nyilvánították

Komoly elismerés a magyar akvakultúra ágazat számára, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. A különleges minőségű magyar hal oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 62-re emelkedett azoknak a magyar mezőgazdasági termékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban védelmet élvez. Az „Akasztói szikiponty” húsára jellemző a tiszta íz és a tiszta, kellemes, enyhén sós, agyagos homokra emlékeztető illat. […]

Tovább…