Kamillavirággal főztek búzasört a Pannonhalmi Főapátság szakemberei

Mintegy fél év kísérletezés és receptfejlesztés után kamillavirággal értelmezett újra egy több 100 éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde. A witbier készítésekor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj ad jellegzetes ízvilágot, Pannonhalmán ezt kamillával élénkítették tovább. Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde.

A Magyar Konyha számolt be róla, hogy több mint 400 évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, más néven witbiert. A sokszor csak fehér sörnek nevezett típus a történelem viharaiban egy időre teljesen eltűnt, napjainkban azonban nagy népszerűségnek örvend. Belgium északi részén, Flandriában – ahogy akkoriban szerte Európában – több 100 évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt általános a komló használata a sörfőzésben. Így a fehér búzasör sem a sörök keserűségéért felelő hozzávalóról szól, sokkal inkább a különleges sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények alkotta ízharmóniáról.

Különleges witbier Győr-Moson-Sopron megyében: kamillavirággal főztek búzasört a Pannonhalmi Főapátság szakemberei
Különleges witbier Győr-Moson-Sopron megyében: kamillavirággal főztek búzasört a Pannonhalmi Főapátság szakemberei

Különleges alapanyagok a witbierben

Habár a witbier igen népszerű volt egy időben, a lager sörök térhódításával az 1950-es években egy időre teljesen eltűnt a piacról. A stílus akkor menekült meg, amikor 1965-ben egy Brüsszeltől nem messze található településen újból főzni kezdték. A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, hagyományosan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat. Pannonhalmán a sör fűszerességét kamillával élénkítették tovább, így kóstolva valóban megfigyelhető, hogy a jellegzetes korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut. 

Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is – mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester. Azt is elárulta, hogy a kamilla, a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül hozzá az italhoz. A sör, amelynek gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten – 5-7°C-on – mutatják meg magukat leginkább, már elérhető a Pannonhalmi Főapátság sörcsaládjának tagjaként a kereskedelmi forgalomban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kitűnőre vizsgáztak a búzasörök A sör közkedvelt nyári hűsítő ital, így nem csoda, ha a legutóbbi termékteszten a búzasöröket vették szemügyre a szakemberek. A minősítés hetekig tart...
Ha a magyarok a sörivásban nem is, a magyar sörgyá... Egy magyar évente 62 liter sört iszik, ami elég messze van az európai élbolytól, hiszen egy tisztességes cseh állampolgár 143 litert gördít le a torká...
Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság le... Különleges szövetségre lépett a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság: a levendulamezőkön hasznosítják újra a használt kávékapszulákból kinyert zaccot...