Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság levendulaállományát

Különleges szövetségre lépett a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság: a levendulamezőkön hasznosítják újra a használt kávékapszulákból kinyert zaccot. A kávémárka Magyarországon visszagyűjtött használt kapszuláiból kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett, melyet a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa a kávékapszulák újrahasznosíthatóságát, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.

A Nespresso az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség. 2020 végére a vállalat globális szinten elérte a 32 százalékos kávékapszula-újrahasznosítási arányt, ami 14 százalékkal magasabb a 2014-es eredményeknél. A magyar vásárlók még ennél is nagyobb arányban, összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat a tavalyi évben. A márka nemrég nyilvánosságra hozta az újrahasznosításra, valamint a fenntartható kávébeszerzésre és a karbonkibocsátás csökkentésére vonatkozó 7 éves eredményeit, melyekről a The Positive Cup Jelentés 2020 dokumentumban  találhatók további információk. 

Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság levendulaállományát - képünk illusztráció
Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság levendulaállományát – képünk illusztráció

A kávés cég célja, hogy folyamatosan tovább növelje az újrahasznosítási arányt. Ennek további ösztönzéséért különleges együttműködésre lépett a Pannonhalmi Főapátsággal. A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a vállalat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a Főapátság levendulamezőin hasznosítanak a termőtalaj minőségének javítására. A kezdeményezés teljes mértékben helyi. A kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása—, mind pedig a termőközeg gyártása Magyarországon történik.

A hazai újrahasznosítás folyamatáról készült videót itt lehet megtekinteni:

Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőit

A kávézacc alapú termesztőközeget október elején saját kezűleg juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre a  cég munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói, az együttműködés eredményét pedig jövő nyáron, levendulavirágzáskor nézhetik meg a látogatók. „Meggyőződésünk, hogy a kávé valami igazán jó dolog mozgatórugója lehet. Olyasvalamié, ami közösségeket formál, segít megóvni a tájat és pozitív hatása van az emberek életére és a természetre. A Pannonhalmi Főapátsággal már régóta együttműködünk, a Viator Étteremben évek óta a vállalat kávéit kínálják. A mostani bejelentésünket mintegy 2 éves előkészület és közös munka előzte meg, nagyon örülünk ennek az együttműködésnek” – mondta Rezsdovics Kata, a Nespresso marketing menedzsere.

Így látja a Pannonhalmi Főapátság alperjele

„A teremtésvédelem, a fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése olyan, mint az újrahasznosított kávékapszula. Viszonyulhatok úgy hozzá, mint egy trendi üzenethez, amit mindenki hangoztat, de egyszer használatos és utána küldöm újrahasznosításra. De úgy is, hogy nem mindegy, mi történik vele, mert érdekel, hogy valós akciók következnek-e belőle, vagyis aprópénzre váltom-e mindazt, amire a fenntarthatóság üzenete – vallástól függetlenül – mindannyiunkat meghív” – mondta Gérecz Imre OSB, a Pannonhalmi Főapátság alperjele. A bencés szerzetes arra is felhívta a figyelmet, hogy a teremtett rendszernek mi is részei és nem csak használói vagyunk. „Meg kell találni, hogy egy trendi üzenetből hogyan lesz valódi életmódváltás. Olyan, ami gazdasági téren és az egyéni cselekvések szintjén is megváltoztatja azokat a működési módokat, amelyek szerint élünk, cselekszünk, vagy épp kávézunk, szemetelünk, vagy újrahasznosítunk.”

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá – de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.

Ezt teszi a kávés cég a környezetvédelemért

A Nespresso több mint 3 évtizede dolgozik azért, hogy a körforgásos szemlélet jegyében a mindennapi működésébe integrálja a fenntarthatóságot. A vállalat üzleti tevékenysége már 2017 óta karbonsemleges, és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezt teljes ellátási láncában és termékei életciklusában is elérje, hogy minden csésze kávét karbonsemlegessé tegyen 2022-ben. A körforgásos szemléletet a termékekben és a csomagolásban is erősítik. A kávégépekben egyre több az újrahasznosított műanyag, és egyre több típusú kapszulát 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú, új alumíniumból gyártanak. A cég célja, hogy 2021 végére az összes Original és Vertuo kávékapszula újrahasznosított alumínium felhasználásával készüljön. Az idén bevezetett újgenerációs VERTUO NEXT kávégép műanyag alkatrészei 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek, és csomagolása 100 százalékban újrahasznosítható. A célok elérésében a fogyasztókra is számítanak: Magyarországon 2012 óta gyűjtik a használt kapszulákat a Boutique-okban, 2017-től pedig a vásárlók futárszolgálat segítségével is visszaküldhetik, illetve átvételi pontokon is leadhatják az összegyűjtött alumínium kapszuláikat – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ideje eltenni a fűszereket télire A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatos...
Már levendulából is van Szedd magad! A gyümölcsök körében megszokottá kezd válni, hogy a Szedd magad! program keretében gyümölcsös kertek nyitják meg kapuikat. A vásárlók saját maguk szed...
Nagy divat lett a levendulatermesztés A levendulatermesztés hazánkban egyre inkább kezd elterjedni a kertekben, de emellett kiterjedt levendulaültetvényekkel is rendelkezünk. Gondoljunk cs...
Eljött az idő, itt a levendula vetése November elejétől a fagyokig tart a levendula vetése, mert a csírázáshoz fagyhatásra van szükség. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan termeszthet sikere...
Napi 500 kiló saláta lesz a kávézaccból Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70 százaléka végzi a szemétben. A Nespresso vállalat hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, ...
Antibiotikum helyett levendulával javítják a halak... A halgazdaságokban nevelt halak jelentős része a szállítás, a válogatás és egyéb műveletek hatására jelentkező stressz által kiváltott betegségek mia...