A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be arról, hogy évnyitó ülést tartott a hagyma munkacsoport Martfűn. Ezen szép számban jelentek meg a hagymatermelők, akik az általános helyzet átbeszélésén túl az ágazat versenyképesebbé tételével kapcsolatos gondolataikat is megfogalmazták. A 2017 tavaszán – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében – létrejött munkacsoport jelentős szerepet tölt be a magyar hagyma népszerűsítésében, valamint a termelés hatékonyabbá tételében.
Céljuk, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt forgalmazzák. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság javítása és a tárolókapacitás növelése is szükséges. Ezáltal a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő lehet. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termékké vált. Itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő, valamint rendelkeznek tárolókapacitással is. A hatékonyságnövelést pedig összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés segítheti – írja a cikk.
Ennyit eszik a hagymából a magyar évente
Magyarországon az éves vöröshagymából 10-12 kg/fő, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a fogyasztás. Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, míg fokhagymából ez 6-8 ezer tonna. A vöröshagyma-típusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban nagyjából mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát. Ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra nőtt. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.
A fő vöröshagyma termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma termőterületek 85 százaléka Csongrád megyében található.
Fajtabemutatók, tanácsadás, marketing
A termelői versenyképesség növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat szervez. A munkacsoport tervei között szerepel olyan, a vörös- és a fokhagymára egyaránt vonatkozó szakmai és marketingprogram kidolgozása, amely a hozamnövelésre, a nemesítésre, a tárolókapacitás növelésére és a prémium minőségű termék fogyasztókhoz való eljuttatására összpontosít.
Az évnyitó rendezvényen az uniós Közös Agrárpolitika várható alakulásáról, annak támogatási irányairól is hallhattak előadást a résztvevők. Szó volt továbbá a hagymákat károsító betegségekről, az ellenük való védekezésről, a termesztés különböző fázisait pedig gyakorló termelők ismertették. Ezeken kívül téma volt még a precíziós gazdálkodás illetve egy lengyelországi szakmai tanulmányút tapasztalatai, valamint a 2018-as év összegzése. A rendezvényen elhangzott, hogy tavaly júniusra a betárolt magyar hagyma elfogyott. Az áttelelő hagyma augusztus közepi megjelenését már várta a piac, az áru gyorsan és jó árban el is kelt. A tapasztalatok szerint már a korai tavaszi fajták megjelenésekor nagy volt a kereslet, ami azóta is folyamatos.
A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentősen emelkedett, és a magas ár később is jellemző volt. 2018-ban így összességében az elmúlt 9 év legmagasabb termelői átlagára alakult ki, amit viszont a magyar hagymatermelők nem tudtak kihasználni a hozamkiesések miatt.