Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat

A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be arról, hogy évnyitó ülést tartott a hagyma munkacsoport Martfűn. Ezen szép számban jelentek meg a hagymatermelők, akik az általános helyzet átbeszélésén túl az ágazat versenyképesebbé tételével kapcsolatos gondolataikat is megfogalmazták. A 2017 tavaszán – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében – létrejött munkacsoport jelentős szerepet tölt be a magyar hagyma népszerűsítésében, valamint a termelés hatékonyabbá tételében.

A magyar hagymaágazat 2018-ban jó áron adhatta el a termést, viszont a hozamkiesés miatt nem lehetett teljes a hazai hagymatermesztők öröme
A magyar hagymaágazat 2018-ban jó áron adhatta el a termést, viszont a hozamkiesés miatt nem lehetett teljes a hazai hagymatermesztők öröme

Céljuk, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt forgalmazzák. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság javítása és a tárolókapacitás növelése is szükséges. Ezáltal a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő lehet. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termékké vált. Itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő, valamint rendelkeznek tárolókapacitással is. A hatékonyságnövelést pedig összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés segítheti – írja a cikk.

Ennyit eszik a hagymából a magyar évente

Magyarországon az éves vöröshagymából 10-12 kg/fő, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a fogyasztás. Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, míg fokhagymából ez 6-8 ezer tonna. A vöröshagyma-típusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban nagyjából mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát. Ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra nőtt. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

A fő vöröshagyma termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma termőterületek 85 százaléka Csongrád megyében található.

Fajtabemutatók, tanácsadás, marketing

A termelői versenyképesség növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat szervez. A munkacsoport tervei között szerepel olyan, a vörös- és a fokhagymára egyaránt vonatkozó szakmai és marketingprogram kidolgozása, amely a hozamnövelésre, a nemesítésre, a tárolókapacitás növelésére és a prémium minőségű termék fogyasztókhoz való eljuttatására összpontosít.

Az évnyitó rendezvényen az uniós Közös Agrárpolitika várható alakulásáról, annak támogatási irányairól is hallhattak előadást a résztvevők. Szó volt továbbá a hagymákat károsító betegségekről, az ellenük való védekezésről, a termesztés különböző fázisait pedig gyakorló termelők ismertették. Ezeken kívül téma volt még a precíziós gazdálkodás illetve egy lengyelországi szakmai tanulmányút tapasztalatai, valamint a 2018-as év összegzése. A rendezvényen elhangzott, hogy tavaly júniusra a betárolt magyar hagyma elfogyott. Az áttelelő hagyma augusztus közepi megjelenését már várta a piac, az áru gyorsan és jó árban el is kelt. A tapasztalatok szerint már a korai tavaszi fajták megjelenésekor nagy volt a kereslet, ami azóta is folyamatos.

A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentősen emelkedett, és a magas ár később is jellemző volt. 2018-ban így összességében az elmúlt 9 év legmagasabb termelői átlagára alakult ki, amit viszont a magyar hagymatermelők nem tudtak kihasználni a hozamkiesések miatt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma... A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év ...
Jó az idei hagymatermés Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak. Van, aki a betakarítással már végzett és az é...
Néhány gondolat a póréhagymáról A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vörösha...
Szüret mellett már az ültetésre is figyelni kell... Szeptemberben elsősorban a betakarítással foglalkoznak a gazdák. Pedig ez az az időszak, amikor már gondolni kell a jövő évi fokhagymatermésre, valami...
Fűszernövény löki le a trónról az antibiotikumokat... Nem is gondolnák sokan, hogy a fokhagyma milyen csodaszer. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint antibiotikumként is funkcionál. Arról n...
Nem vicc: 50 mázsa csicsóka ingyen Zöldségfélékkel nehéz kereskedni, mivel rendszerint gyorsan romló termékekről van szó. Viszont a kevésbé romlandó, hosszabb ideig eltartható zöldségek...