Ismét módosult az AKG-kiírás

Az AKG pályázatok esetében azok a gazdák, akik vállalják, hogy növényvédelmi és talajtani szakirányítóval szerződést kötnek, 3 plusz pontot kapnak az elbírálás során. Az említett szakemberekkel, illetve a velük kötött szerződésekkel kapcsolatban módosult most az AKG kiírása.

A pályázati kiírás erre vonatkozó részei a következőképp hangzanak:
  • Szaktanácsadónak csak azokat a személyeket ismeri el, akik szerepelnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezelt szaktanácsadói névjegyzékben, nem felfüggesztettek és nem is szüneteltetik a tevékenységüket.
  • Talajtani szakirányítóként ismeri el azokat, akik a NÉBIH talajtani szakértői listájában, vagy a NAK névjegyzékében szerepelnek és a talajtan, tápanyag-gazdálkodás tevékenységre jogosultak.
  • Növényvédelmi szakirányítóként pedig mindazokat, akik az I. forgalmi kategóriájú növényvédőszer forgalmazási, vásárlási és felhasználási engedéllyel rendelkező növényorvosok, vagy aki saját jogán növényvédelmi szolgáltatási tevékenységet végez vagy jogi személy keretében növényvédelmi irányítói tevékenységet folytat. Itt tehát nincs szükség névjegyzékbe való bejelentkezésre.
Mit jelentenek a fent leírtak?

Az első és legfontosabb: a kötelezettséget vállaló gazdák nem dönthetnek, hogy növényvédelmi vagy talajvédelmi szakirányítót választanak, mindkét szakértővel szerződniük kell. Abban az esetben lehet elegendő egy szerződés, ha az a növényvédelmi szakirányító, akivel szerződik a gazda, szerepel a NAK névjegyzékében el tudja látni a talajvédelmi szakirányítást is.

Abban az esetben viszont, ha már szerződtünk egy növényvédelmi szakirányítóval, aki NEM szerepel és nem is szerepelhet valamilyen okból a névjegyzékben, kötelesek vagyunk egy talajvédelmi szakirányítóval is szerződni még akkor is, ha a névjegyzékben nem szereplő növényvédelmi szakemberünk is el tudná látni a feladatot.

Növényvédelmi és talajvédelmi szaktanácsadót is igénybe kell venni annak, aki az AKG programban részt kíván venni
Növényvédelmi és talajvédelmi szaktanácsadót is igénybe kell venni annak, aki az AKG programban részt kíván venni

 

Ha a gazda is elláthatja a a kötelező tevékenységeket…

Abban az esetben, ha a pályázó gazda is végre tudja hajtani a növényvédelmi vagy a talajvédelmi feladatokat, idáig akkor is szerződnie kellett az említett szakirányítókkal. A pályázati kiírás módosítása azonban most másképpen rendelkezik:

  • Egyrészt: a tápanyag-gazdálkodási tervet a saját gazdaságára vonatkozóan önállóan elkészítheti az a támogatást igénylő, és ebbe beleértendő a gazdasági társaságok, a gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselője, alkalmazottja vagy tagja, valamint az egyéni vállalkozó vagy alkalmazottja, aki nem szerepel a szaktanácsadási névjegyzékben, de a kiírás szerinti végzettségek valamelyikével rendelkezik.
  • Másrészt: a horizontális szántó és a horizontális ültetvény tematikus előíráscsoport esetében a növényvédelmi, illetve a talajvédelmi szakirányító feladatait a saját gazdaságára vonatkozóan önállóan elláthatja az a támogatást igénylő (hasonlóan beleértve a fenti bekezdésben felsoroltakat), aki nem szerepel a szaktanácsadási névjegyzékben, de növényvédelem esetében rendelkezik I. forgalmi kategóriájú növényvédőszer forgalmazási, vásárlási és felhasználási engedéllyel, talajvédelmi szakirányítás esetében pedig a pályázati felhívás szerinti végzettségek valamelyikével.

Ezzel a módosítással a döntéshozók könnyíteni próbáltak a kötelezettségeken, valamint igyekeztek segíteni, egyszerűsíteni a gazdák munkáját.

Forrás: gazdablog.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...