Indul a kötelező akciózás a boltokban, jönnek a részletek

Június elsejétől indul az államilag előírt akciózás a kiskereskedelemben, a kormány az infláció elleni fegyverként emlegeti a rendeletben meghatározott leárazást. A rendelet azt írja elő a nagyobb kereskedőknek, hogy 20 meghatározott termékkategórián belül egy termék árát egy hétig 10 százalékkal le kell értékelni, méghozzá az azt megelőző egy hónapban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest. Nem kell ugyanakkor figyelembe venni azt az árat, amelyet lejárat előtt alkalmaznak a kereskedők. Jönnek a részletek a kötelező akciózás szabályairól.

A HVG összefoglalóját szemléztük. Eszerint, ha például egy bizonyos típusú trappistáért májusban 4500 és 4100 forintot kértek, lejárat előtt pedig mindössze 2500 forintért árulták, a tíz százalékot a 4100 forintból kell levonni.

Június elsejétől indul az államilag előírt akciózás a kiskereskedelemben, a részletekre érdemes figyelni
Június elsejétől indul az államilag előírt akciózás a kiskereskedelemben, a részletekre érdemes figyelni

A boltok eddig is akcióztak, ez mivel jobb?

Nagy újdonságra aligha lehet számítani, az áruházláncok eddig is termékek százát árulták olcsóbban hétről hétre. Különösen, amióta tisztán látszik: az elszálló infláció miatt az emberek elsősorban az élelmiszerboltokban fogták vissza költéseiket (vagyis vásárolnak mennyiségben kevesebbet, de még így is több pénzt hagyva a kasszánál).

Fontos részlet, hogy a kormányhivatalok ellenőrizhetik, az akciós ár valóban megfelel-e az előírásoknak. Ez az előírás azonban szintén nem új. Egy éve él a kereskedelmi törvénynek az a módosítása, amely kimondja: akcióknál nem csak a korábbi ár feltüntetése kötelező, de ez a korábbi ár az akció indulása előtti 30 napos időszak legalacsonyabb ára kell, hogy legyen. Tehát egy leárazás eddig is csak akkor számít annak, ha az elmúlt hónap árainál kevesebbet kell fizetni az adott termékért – írták.

Előfordulhat, hogy az eddig akciós termékek árát csökkentik még tovább?

Igen, ezt nem tiltja semmi. És persze azt sem, hogy nagyobb arányú akciókat szervezzenek – más kérdés, hogy azt nem feltétlenül a kormányakció keretében teszik majd. A nagy diszkontláncok mindenesetre már hirdetik is azt, hogy 50-60 százalékkal olcsóbban fognak árulni egyes termékeket a kötelező akciónál.

Minden boltban lesz kötelező akció?

Nem. A rendelet azokra az „Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” főtevékenységet folytató kereskedőkre vonatkozik, amelyek nettó árbevétele 2021-ben meghaladta a nettó egymilliárd forintot. Ez minden nagyobb láncról elmondható, így azok kisebb alapterületű boltjaiban is akciózni kell. Ám beletartozhatnak kisebb boltok, láncok, franchise-partnerek is, holott a kormány azt ígérte, csak a nagyokat érinti majd az intézkedés.

A kicsik ugyanakkor kaptak annyi kedvezményt, hogy abban az esetben nem kell akciózniuk egy adott termékkategóriában, ha a rendelet kihirdetésének napján (május 5-én) ötnél kevesebb terméket forgalmaztak belőle. Azaz, ha mondjuk egy boltban nincs ötféle kenyér, akkor a kenyereknél nem kell akciózni.

Általánosságban azonban az akciót elvárják a boltokban és az internetes kereskedelemben egyaránt, tehát a csak online kereskedelmet folytató Foodora, Wolt vagy Kifli is köteles erre.

Mettől meddig tart a program?

Ami a hetet illeti: az akciózás – követve a boltok jellemző gyakorlatát – csütörtök 0 órától következő szerda 24 óráig tart.

A rendelet szerint egyébként 2023. szeptember 30-ig él a rendszer. A cikk szerint arra persze nem lehet mérget venni, hogy nem hosszabbítják meg, bár a jelenlegi helyzet alapján szeptember végére már elkezd jelentős mértékben csökkenni az infláció. Nem, nem a kötelező akció miatt, inkább a sokat emlegetett bázishatás okán, vagyis mert a tavalyi árrobbanáshoz képest már annyit nem emeltek azóta.

Mely termékkörökre vonatkozik?

A kormány húsz termékkört határozott meg:

 1. Baromfihús
 2. Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek
 3. Hal, halkonzerv
 4. Húskészítmények
 5. Tej, tejföl és helyettesítői
 6. Joghurt és egyéb savanyított készítmények
 7. Egyéb tejtermék
 8. Sajt
 9. Vaj, margarin és készítményei
 10. Egyéb zsiradékok (növényi és állati)
 11. Kenyér
 12. Péksütemények
 13. Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák
 14. Liszt, cukor, tartósított lisztesáru
 15. Friss zöldség
 16. Friss gyümölcs
 17. Gyümölcs-, zöldséglé
 18. Készételek, fűszerek, ételízesítők
 19. Kávé, tea
 20. Ásványvizek és üdítőitalok.

Annyi megkötés van még, hogy a kötelező akcióba nem lehet bevonni árstopos termékeket – vélhetően ezért maradt ki a felsorolásból a tojás, hiszen ott a teljes termékspektrumnál hatósági árat kell alkalmazni. Az nem világos, mennyire vannak kőbe vésve a kategóriák – írták.

Ki határozza meg, hogy pontosan mely termékek ára csökken?

A kereskedő, annyi megkötéssel, hogy mind a húsz termékkörből egy terméket ki kell választania. Egybefüggően legfeljebb két hétig lehet ugyanazt a terméket leárazni a kötelező akció keretében.

Fontos, hogy a „termék” nem azt jelenti, hogy például a 20%-os zsírtartalmú tejföl vagy a 100%-os narancslé, minden esetben egy pontos árucikkről van szó.

Kulcsfontosságú lesz ezért az, hogy milyen terméket is választanak a kereskedők: egy olyat, amelyikből sok fogy (és mivel ezt is előírták, a szokásos mennyiségnek rendelkezésre kell állnia nyitáskor), vagy egy olyat, amelyikből nem.

Hogyan lehet összehasonlítani az egyes boltok akcióit?

Leginkább az interneten, az akciós újságokban ugyanis nem kell feltüntetni a kötelező akciókat, csak az üzletek online felületein, illetve az üzletben.

A kormány ígéretet tett arra is, hogy lesz egy árösszehasonlító oldal, arról azonban egyelőre nem sokat tudni, azt meg végképp nem lehet tudni, hogy az akciók összevetésére vállalkoznak-e.

Panaszkodni fognak a kereskedők?

A kereskedők számára az jelenthet problémát, ha egy adott termékkategória egészében kisebb az árrés tíz százaléknál. Ez különösen a kisebb kategóriáknál problémás, ahol az is előfordulhat, hogy egy forrásból szerzik be az árukat, különösen, hogy az akció alá vont termék nem lehet mindig ugyanaz.

Tényleg letöri az inflációt az intézkedés?

Ha valami letöri, az nem a kötelező akciózás lesz. Az említett bázishatás mellett hathat az árakra az is, hogy az energiasokk múlóban van, lassan a háború okozta bizonytalanságokkal is megtanultak együtt élni a vállalkozások. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tavalyi aszály után idén sokkal jobb az időjárás a növénytermesztés számára, ezért jobb termés is ígérkezik. Ez nem csak a zöldségek és gyümölcsök piacán hozhat némi árkorrekciót, de lenyomhatja a takarmányárakat is. Jelentős árcsökkenésre mindenesetre továbbra sem érdemes számítani, de legalább a drágulás megállhat lassacskán – fogalmaztak.

A bevezetésről

Június 1-től indul a boltok kötelező akciózása: húsz termékkategóriában minden héten akciós termékek! – hívta fel a figyelmet a változásra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

„Erre az intézkedésre azért van szükség, mert a háború, és az arra adott, elhibázott brüsszeli szankciók nagyon megemelték az árakat. Ez sajnos az élelmiszerárakba is átgyűrűzött, de a kormány több intézkedéssel is küzd ezek ellen. Ott vannak az árstopok, június 1-el pedig indul az akciózás” – fogalmazott a közösségi oldalán hallható videóban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki Fodor Attilával, a CBA kommunikációs igazgatójával azt tekintette át, miként is fog ez működni a gyakorlatban.

❗Június 1-től indul a boltok kötelező akciózása: 20 termékkategóriában minden héten akciós termékek! ✅A boltok már készülnek az akciókkal, erről… | By Szentkirályi Alexandra | Facebook

5.7K views, 240 likes, 5 loves, 216 comments, 28 shares, Facebook Watch Videos from Szentkirályi Alexandra: ❗Június 1-től indul a boltok kötelező akciózása: 20 termékkategóriában minden héten akciós…

Fodor Attila kiemelte, hogy mindig is nagyon fontosak voltak az akciók a kereskedelemben, ám az élelmiszertermékek drágulása miatt most még fontosabbak lettek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosít... A Magyar Közlönyben megjelent a Kormány 306/2013. (VIII. 1.) Korm. rendelete a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szab...
Gabonaágazatban alkalmazandó behozatali vámok Az Európai Bizottság 784/2013/EU végrehajtási rendeletet adott közre a gabonaágazatban 2013. augusztus 16-tól alkalmazandó behozatali vámokat megállap...
EKÁER: amikorra kell, lesz A mezőgazdasági főszezon idejére már mindenkinek tudnia kell használni a január elsején bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert...
Gazdák kontra hipermarketek – továbbra sem szereti... Ismét egymásnak feszülnek a gazdák és a hipermarketek! Ezúttal arra szólították fel a gazdák képviselői az uniós bizottságot, hogy lépjenek fel a hipe...
Milliárdos támogatások előlegét kezdik osztani – F... Egy nemrég nyilvánosságra hozott rendeletben meghatározták, mekkora keretösszeg áll rendelkezésre különböző, közvetlen támogatásokra. Jó hír, hogy már...
Ezzel a rendelettel vége a tisztességtelen vásárlá... A tisztességtelen felvásárlói magatartás sokszor jellemzi a mezőgazdasági adás-vételi folyamatokat. Ennek felszámolása érdekében legkésőbb jövő év ele...