Idén a vadóka lett a nyertes

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) idén is szavazásra bocsátotta, melyik legyen az Év fája. A címet ezúttal egy régen a gyümölcséért és faanyagáért is közkedvelt fa hódította el.

A 20 éve elindított Év fája kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk. A szervezők arra törekszenek, hogy minden évben az adott győztesről ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelenhessenek meg. Az idén a vadalma, más néven vadóka lett a nyertes.

Az MTI információi szerint a vadalma hazánkban veszélyeztetett fajnak számít, ugyanis attól függetlenül, hogy a sík vidékektől a középhegységekig bárhol megtalálja a helyét, jellemzően csak 1-2 egyed fordul elő egy helyen. Észrevenni igen nehéz, jellemzően csak a virágzás idején tudatosul az erdőjárókban, hogy vadalmát látnak.

Régen a vadalmafát széles körben használták alapanyagként, a gyümölcsből pedig még pálinkát is főztek
Régen a vadalmafát széles körben használták alapanyagként, a gyümölcsből pedig még pálinkát is főztek

 

A vadalma általában 6-10 méter magasra nő meg, törzse maximális átmérője 20-25 centiméter. Virágzása április második felére tehető, hűvös, csapadékos időjárás esetén későbbre is tolódhat. Virágainak színe sosem tiszta fehér, inkább a rózsaszín valamely árnyalatában pompáznak. Virágait méhek, darazsak és lepkék is képesek beporozni. A termése szeptember-októberben érik, 2-4 centiméter átmérőjű, éretten zöldessárga színű, esetleg pirossal árnyalt, íze nagyon fanyar, húsa kemény.

Gyümölcse magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezért régen teát főztek belőle, amit láz, megfázás és hasmenés ellen javasoltak. A vadalmából almabor, pálinka és ecet is készülhet. Termését a vadak is szívesen fogyasztják, különösen a szarvas és a vaddisznó kedveli, de a madarak és a kisemlősök is szívesen megeszik.

Fáját keménysége, szívóssága miatt szántalpak, fogaskerekek gyártására használták. Ma már elsősorban a biodiverzitás megőrzésében játszik nagy szerepet, valamint virágai kiváló méhlegelőként szolgálnak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...