A szőlőszüret már több helyen tart az országban, azonban vannak még fajták, amelyeket csak később kezdenek leszedni a gazdák. Érdemes hát megemlíteni egy betegséget, amely információk szerint idén sem kíméli a hazai szőlőket, és ha nem vigyázunk, súlyos terméskiesést is okozhat.
Ez, az Európában már rég óta ismert betegség Magyarországon a hatvanas évek végén jelent meg először. Azóta évről évre kisebb-nagyobb intenzitással van jelen a hazai szőlészetekben. Gazdanövénye az összes Vitis nemzettségbe tartozó faj, így a szőlő (Vitis vinifera) is fogékony a betegségre.
A megbetegedést egyébként egy gomba okozza, amely a levélen, a hajtáson, a fürtön és a fás részeken is képes tüneteket produkálni. A levélen néhány milliméteres, szegletes szélű foltok jelennek meg, amelyek később nekrotizálódhatnak, közepük kitöredezik.
Ezzel szemben a hajtáson ovális, fekete foltok jelzik a betegség jelenlétét. A kór előrehaladtával a fekete foltok besüppednek, felszínük berepedezik.
A fás részeken felületi foltok jelentkeznek. Az ezek feletti növényrészek elhervadnak, elhalnak, ez rendszerint nyár végén jelentkező tünetegyüttes.
A fürtön lévő bogyók sem ússzák meg a betegség terjedését. A fürtön lévő bogyók sötétbarnára színeződve elrothadnak, összetöppednek.
A betegség ellen védekezni nem nehéz feladat. A láthatóan fertőzött növényi részeket el kell távolítani és el kell égetni. Fontos, hogy sebzéssel járó munkafolyamatok után (metszés) a nagyobb sebeket gondosan zárjuk le sebkezelő szerekkel.
Forrás: tankonyvtar.hu