Meddig vemhesek haszonállataink? II. rész

Előző cikkünkben a szarvasmarha és a sertés vemhességéről, annak idejéről és adott időszak takarmányozási sajátosságairól írtunk. Most a ló és a nyúl kerül előtérbe, ezen állatok vemhességével foglalkozunk.

A kanca vemhességéről árulkodó jelnek számít az ivarzás elmaradása, illetve az anyaállat viselkedésének megváltozása. A melegvérű lovak vemhességi ideje 11 hónap, pontosabban átlag 336 nap. A szélső értékek 326-350 nap. Hidegvérű kancák esetében a vemhesség ideje 12-14 nappal is rövidebb lehet.

Meleg és hidegvérű kancáknál egyaránt elmondható, hogy a vemhesség ideje 2-3 nappal is rövidebb lehet, ha a születendő csikó nőstény, illetve munkába fogott kancák esetében a vemhesség ideje akár 10 nappal is rövidülhet.

Anya és csikója
Anya és csikója

 

A kanca takarmányozására kifejezetten oda kell figyelni a vemhesség időszakában:

  • a vemhesség első harmadában a jó minőségű alaptakarmányon túl vitaminokat is kell adnunk,
  • a vemhesség második harmadában az első szakaszban adott takarmányon és vitaminon túl ásványi anyag kiegészítésre van szükség, ezen belül is kalcium és foszfor adagolásról kell gondoskodni,
  • a csikó testsúlyának közel felét a vemhesség harmadik szakaszában ’szedi fel’, így ekkor az alaptakarmányon, vitaminokon és ásványi anyagokon túl növelni kell az abraktakarmány mennyiségét, vagy energiában és fehérjében gazdag lótápot kell adni a kancának!

Fontos! A vemhesség alatt kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy sose adjunk penészes, toxinos takarmányt, mert bizonyos gombatoxinok a vemhesség bármely szakaszában vetélést okozhatnak!

Lovak ellésekor előfordulhat komplikáció, ekkor szakavatott ember könnyen tud segíteni az ellésben, de előfordulhat olyan szituáció (farfekvés), amikor állatorvos segítségét kell kérni.

Nyúl

Méretéből adódóan nyulak esetében van a legegyszerűbb dolga az állattartóknak. A nyúl vemhességi ideje 31-33 nap. A 29. nap előtti fialást vetélésnek nevezzük, ezek a magzatok minden esetben halva jönnek a világra. Ugyan ez történik túlhordás esetén is. Erről 34. nap utáni fialáskor beszélhetünk.

A nyulak vemhességét nagyon nehéz észrevenni, csak szakavatott szemek (illetve kezek) képesek rá. A fedeztetés után 2 héttel, ha megtapogatjuk az anya hasát a medencecsont előtt és apró duzzanatokat érzünk, vemhességről beszélhetünk.

Kisnyulak a fészekben
Kisnyulak a fészekben

 

A vemhesség látható jelei a 24. naptól kezdve vehetőek észre. Innentől biztosítani kell az anya számára a megfelelő alomanyagot és a fészeképítéshez szükséges finom szálú szalmát. Az ellést megelőzően a gondos anyanyúl fészket épít, melyet a saját hasából kitépkedett szőrével bélel ki és ide hozza világra fiókáit.

A vemhes anyák takarmányozására jellemző, hogy fokozni kell a bevitt vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét és könnyen emészthető tápok etetéséről kell gondoskodnunk. A vemhesség 20. napjától robbanásszerűen kezdenek növekedni a magzatok az anyaméhben, egyre nagyobb teret töltenek ki, így az anya emésztőrendszere egyre nehezebben tud dolgozni. Épp ezért ebben az időszakban fokozottan törekedni kell arra, hogy minél könnyebben emészthető takarmányt adjunk anyanyulaink számára.

A fialás előtt minél több folyadékot biztosítsunk állatainknak, mert ha fialás közben kiszáradhat, és ezért megeheti utódait.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Figyelem: Új támogatási lehetőség nyúltartóknak!... Tenyésznyulak tenyésztésbe állítására lehet támogatást igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál 2014. július 1-től július 31-ig. A tá...
Nyúltartók figyelem: Már csak néhány napig lehet t... A 2014. január 1. és június 30. közötti időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulakra vonatkozó támogatás igénybevételéhez 2014. július 31-ig kell ...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...