Mire kell figyelni a vöröshagyma tárolásakor?

Hogyan hatott a sok eső az idei hagymatermésre? Mibe rakjuk a vöröshagymát, ha sokáig szeretnénk tárolni? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat!

Ha sok a csapadék…

Az idei esztendő időjárása nem kedvezett a vöröshagymát termesztő gazdáknak. Az érési, felszedési időszakban lehulló sok csapadék hatására – ami ráadásul egyenetlen vízmennyiséget okozott – a hagymafejek nem tudtak egyenletesen nőni, a buroklevelek nem lettek eléggé erősek, sőt, a gyors növekedésnek köszönhetően meg is repedeztek.

A peronoszpóra okozta károk

A vöröshagyma betakarítása két menetben történik: először kiemeljük a földből a hagymát, majd az utóérést követően felszedjük és betároljuk. A hagyma érettségét onnan látjuk, hogy a hagyma szára megdől és kialakul a hagymafejet körülvevő buroklevél. Nagyobb területeken gondot okozhat, hogy a hagymák nem egyszerre érnek ebbe a fejlettségi szakaszba, így általánosságban elmondható, hogy amikor a terület háromnegyede már ebben az érési fázisban van, akkor kezdik meg a betakarítást.

A szárdőlés miatt a hagyma nyaki része záródik, nem enged be a hagymafejbe több nedvességet. Idén a peronoszpóra-fertőzés miatt a szárdőlés sok esetben akadályoztatva volt, így a nedvesség könnyebben bejuthatott a hagymafejbe és a fertőzések is könnyebben kerültek a hagymába. Az ilyen, úgynevezett nyitott nyakú hagymák belső levelei könnyen rothadásnak indulhatnak, melyet kívülről nehéz észrevenni.

Alternatív módja a vöröshagyma tárolásának
Alternatív módja a vöröshagyma tárolásának

 

Betakarítás után

A betakarítást követően át kell válogatni a hagymát, amely munkafázis az idei csapadékos időjárás miatt még fontosabbá vált. A tárolókba nem kerülhetnek nyitott nyakú, vizenyős hagymák, továbbá föld és növénymaradványok sem, mert ezek később gátolják a hagymák szellőzését. Különös figyelmet kell fordítani betárolás után a szürke, – és a fekete penész megjelenésére. A rosszabb minőségű hagymákat betárolás után is célszerű időnként átválogatni és fokozott figyelmet fordítani rájuk.

Tárolási alapszabályok

A hagyma tárolására kellően alacsony hőmérséklet és megfelelő relatív páratartalom szükséges. A tapasztalatok szerint a legideálisabb hőmérséklet a 0 C0, de a jó minőségű hagyma -3 C0 hőmérsékletig bírja a fagyot. Gyengébb minőségű hagymák kevésbé viselik a negatív hőmérsékletet, így ezeknél nem érdemes 0 C0-nál hidegebb tárolást megkockáztatni.

Az esetlegesen beteg hagymák a megfelelő tárolási körülmények között mumifikálódnak, így könnyen kiszűrhetőek, kiszedhetőek.

Csak nagyon alacsony páratartalom mellett tárolható a hagyma sikeresen, ugyanis ha a páratartalom növekszik, a hagyma csírásodni kezd, így veszíteni fog értékéből. Műanyag csomagolóanyagba nem célszerű hagymát tárolni, ugyanis abban indul meg leghamarabb a csírásodás.

Nem csak a magas páratartalom, de a fény is növeli a csírázás veszélyét, így a hagymát kizárólag sötétben szabad tárolni.

A méret a lényeg?

A vöröshagyma tárolásának szempontjából mindenképpen. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy a kisebb méretű hagymák tárolási vesztesége lényegesen kisebb, mint a nagyobb méretű társaiké.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi zöldségek brutt... A Kecskemét Nagybani piacon a szabadföldi Desire burgonya ára csökkent 10 százalékkal, a 22. héten 100 forintba került kilója. A Condor szabadföldi b...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi zöldségek ... A Rozella szabadföldi burgonya ára a Fehérvári piacon 128 forint/kilogramm, míg a Fény utcaiban 149 forintot kérnek el kilójáért. A primőr újburgonya...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi zöldségek ... 5-10 százalékkal csökkent a belföldi zöldségek többségének termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon a 24. héten, de volt ami drágult. A részleteket az...