Újabb élelmiszer feldolgozó üzemet adtak át, ezúttal Békés megyében, Gyomaendrődön. Az új, pontosabban felújított üzemben egy ritka árucikk, a bivalytej feldolgozásával foglalkoznak majd a dolgozók.
A meglévő, de évek óta nem termelő üzemet 50 millió forintból újították fel. A beruházás igazi közösségi megmozdulás volt. Az 35 millió forintos állami támogatás mellé 4,5 millió forintos önkormányzati támogatást is kapott a tulajdonos, sőt, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és az olasz partnerek is hozzájárultak a beruházáshoz.
Az üzemben olasz sajtkészítő mesterek olasz technológiával fognak sajtot készíteni bivalytejből. Összesen 3 munkavállalónak biztosítanak álláslehetőséget, de mivel duális képzőhelyként lettek regisztrálva, így szeptembertől diákok is dolgozhatnak az üzemben.
Ugyanis a sajtüzem megnyitásával egyidőben a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tejfeldolgozó és sajtmester képzésre kaptak engedélyt. Így a diákok szeptembertől ezt a két szakmát is tanulhatják és gyakorlatukat az új feldolgozó üzemben végezhetik el.
Az üzem a mezőtúri telep bivaytejét dolgozza fel a jövő héttől, naponta 1000-1200 liternyit. Elsősorban bivalymozzarellát és ricottát, kisebb mennyiségben bivalytejből készült joghurtféléket gyártanak majd, melyet a magyar piacon terveznek értékesíteni. A későbbiekben bivalytejből készült fagylalt gyártását is tervezik – áll az FM sajtóközleményében.