Hallott már bivalytejes fagylaltról?

Újabb élelmiszer feldolgozó üzemet adtak át, ezúttal Békés megyében, Gyomaendrődön. Az új, pontosabban felújított üzemben egy ritka árucikk, a bivalytej feldolgozásával foglalkoznak majd a dolgozók.

A meglévő, de évek óta nem termelő üzemet 50 millió forintból újították fel. A beruházás igazi közösségi megmozdulás volt. Az 35 millió forintos állami támogatás mellé 4,5 millió forintos önkormányzati támogatást is kapott a tulajdonos, sőt, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és az olasz partnerek is hozzájárultak a beruházáshoz.

Az üzemben olasz sajtkészítő mesterek olasz technológiával fognak sajtot készíteni bivalytejből. Összesen 3 munkavállalónak biztosítanak álláslehetőséget, de mivel duális képzőhelyként lettek regisztrálva, így szeptembertől diákok is dolgozhatnak az üzemben.

Már bivalytejet is fel tudnak dolgozni Békés megyében
Már bivalytejet is fel tudnak dolgozni Békés megyében

 

Ugyanis a sajtüzem megnyitásával egyidőben a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tejfeldolgozó és sajtmester képzésre kaptak engedélyt. Így a diákok szeptembertől ezt a két szakmát is tanulhatják és gyakorlatukat az új feldolgozó üzemben végezhetik el.

Az üzem a mezőtúri telep bivaytejét dolgozza fel a jövő héttől, naponta 1000-1200 liternyit. Elsősorban bivalymozzarellát és ricottát, kisebb mennyiségben bivalytejből készült joghurtféléket gyártanak majd, melyet a magyar piacon terveznek értékesíteni. A későbbiekben bivalytejből készült fagylalt gyártását is tervezik – áll az FM sajtóközleményében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Duális képzés indul a Debreceni Egyetem mezőgazdas... A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hat szakot hirdetett meg új gyakorlatorientált formában. A j...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...