Ha jót akar magának, és kihajtaná a darazsakat, használja ezt!

A különböző fészkelési preferenciákon kívül a méhek és a darazsak közötti fő különbség az, hogy a méhek pollennel táplálják lárváikat, míg a darazsak rovarokkal. Ez azt jelenti, hogy a darazsak valójában nagyszerű munkát végeznek a kert körül, mert szinte minden típusú kártevőt megfékeznek.

Viszont sokszor nehéz velük együtt élni, főleg, ha hatalmas fészket építenek a kertünkben. Felmerül a kérdés, hogy tarthatjuk távol őket a kertünkből? Barátságos módon, mérgek és vegyi anyagok nélkül.

A közhiedelemmel ellentétben a darazsak is hasznosak, beporozzák a növényeket, csak nem olyan mértékben, mint a méhek
A közhiedelemmel ellentétben a darazsak is hasznosak, beporozzák a növényeket, csak nem olyan mértékben, mint a méhek (Fotó: Pixabay)

A mezőgazdaságban használt növényvédőszerek keveréke jelentősen növeli a méhek pusztulását, e keverékek veszélyességét jelentősen alábecsülték, vélik kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Mint írták, nem csak a méhek, hanem más beporzók is létfontosságúak a termény és a vadon élőhelyei számára, a világszerte mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ a beporzóktól.

Az elmúlt években egyre nagyobb mértékben csökkent a méhpopulációk száma világszerte, ami aggodalmat váltott ki az élelmiszer-biztonságot és a természetes ökoszisztémákat illetően. A probléma viszont nem új, 2019-ben a kutatók megállapították, hogy a rovarfajok mintegy felének csökken a populációja világszerte és a század végére egyharmaduk teljesen eltűnhet. Minden hatodik faj már kihalt a világ egyes térségeiben. Pusztulásuk fő oka az élőhely elvesztése és a növényvédőszerek használata.

Pusztítás helyett inkább barátságos módszerek?

Kertünkben, veteményesünk körül is felbukkanhatnak beporzók. A méhek után a darazsak talán a leginkább népszerű lakók, akik ráadásul sok kertes ház tulajdonosának törnek borsot az orra alá.

A közhiedelemmel ellentétben a darazsak is hasznosak, beporozzák a növényeket, csak nem olyan mértékben, mint a méhek. Persze annak ellenére, hogy a darazsak ily módon hasznosak lehetnek az udvarunkon, vannak hátrányaik is. A legsúlyosabb gondot az jelenti velük kapcsolatban, hogy bármikor megcsíphetnek minket, arról nem is beszélve, hogy súlyos allergiás reakciót is okozhatnak.

Éppen ezért, mielőtt fészket építenének a kéményhez, a veranda teteje alá vagy akár az ablakpárkányra, redőnytokba, érdemes tisztában lenni néhány trükkel, amelyek révén barátságos módon elűzhetjük őket. Ahelyett, hogy kioltanánk az életüket.

Szegfűszeg-muskátli-citromfű – olajkeverék

Kutatások szerint a szegfűszeg, muskátli és citromfű illóolajok kombinációja sikeresen taszította a darazsakat. Ha otthon elkészítenénk ezt a keveréket, akkor érdemes néhány cseppet tenni ezekből egy mosogatószeres vízzel megtöltött permetezőflakonba. Ezután nincs más hátra, mint befújni az érintett területeket, ahol korábban felbukkantak a darazsak.

Borsmentaolaj

Ugyan ez a folyamat lényegében, csak itt a mosogatószeres oldathoz borsmentaolajat öntünk. Permetezzük be a darazsak számára kedvelt helyeket, és hagyjuk, hogy az illatok elriasszák őket.

Mit tehetünk, ha már kialakult a fészek?

A hellovidek.hu cikke szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei mindenkit óvatosságra intenek. A nagy családokban élő, agresszív, fullánkos hártyásszárnyúak kilakoltatása nem egyszerű feladat.

Méhek esetében lehetőleg szóljunk egy tapasztalt méhésznek, aki még örülni is fog az „ajándék” családnak. Ha a méhek és lódarazsak jelenléte nem jár közvetlen veszéllyel, várjuk meg az ő szaporodási ciklusukat lezáró fagyos késő őszi-téli időszakot, és ekkor távolítsuk el a fészket, a lépeket – írják közleményükben.

A nagy családokban élő, agresszív, fullánkos hártyásszárnyúak kilakoltatása nem egyszerű feladat
A nagy családokban élő, agresszív, fullánkos hártyásszárnyúak kilakoltatása nem egyszerű feladat (Fotó: Pixabay)

A titkos biofegyver

A „titkos biofegyver” – a molyirtókazetta lehet. Gyakran előfordul, hogy egy-egy odút évről-évre elfoglalnak a méhek vagy darazsak, ezek esetben érdemes bevetni egy hasznos trükköt.

A háztartási és élelmiszerüzletek vegyiárupolcain szinte mindenhol megtalálhatók a ruhásszekrénybe akasztható molyirtókazetták. Ezek hatóanyaga veszélytelen a madarakra, ezért a lépektől megszabadított odú nyitható tetejének belső oldalára rajzszögezzünk fel egy ilyen rovarriasztó kazettát.

Ezek többnyire papír reklámtokra vannak ragasztva, amit a műanyag tartály megsértése nélkül nyugodtan levághatunk, és így már a legkisebb, „A” típusú odú tetőlapjára is elfér. A molyirtókazetták hatásideje hosszú, 4-6 hónap, ezért ezeket legjobb február-márciusban kiszerelni, így egész költésidőben távol tarthatják a méheket és darazsakat – ajánlották a szakemberek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A darazsak közül csak a királynő éli túl a telet... Ön tudta ezt? És azt, hogy a hangyák rokonságban vannak a darazsakkal, de nem szívlelik egymást? Mindent megtudhat ezekről a kevésbé szimpatikus, de a...
Nem csak mi pályázunk az érett gyümölcsökre Főleg a szőlő érése idején fordulnak elő a kertekben a darazsak. Ezek a kis szúrós lények sokak szemében ellenségként látszanak, pedig akár hasznosak ...
1,5 milliárd munkahely szűnik meg, ha kihalnak a m... Egy friss kutatás szerint mintegy másfél milliárd munkahely és az összes termény háromnegyede függ a beporzó szervezetektől. Ennek tudatában még fonto...
Félelmetes a darázs, de segít a növényvédelemben... A jó idővel együtt megérkeztek a kertekbe a kellemetlenséget okozó darazsak is. Közülük a lódarázs a legveszélyesebb. Csípése akár halált is okozhat. ...
Hogyan védekezzen az aknázómoly ellen? Komoly károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken az aknázómoly. A hernyók a leveleken különböző, fajra jellemző körkörös, sátorszerű, pontsoros vagy kíg...
Elkezdődött a rajzás: támadnak a kártevők a gyümöl... A hideg és száraz időjárás eddig megfékezte a károkozókat, de a helyzet folyamatosan változik. Ahogy egyre gyakrabban emelkedik 20 fok fölé a hőmérsé...