Főleg a szőlő érése idején fordulnak elő a kertekben a darazsak. Ezek a kis szúrós lények sokak szemében ellenségként látszanak, pedig akár hasznosak is lehetnek, mivel lárvái rovarokkal táplálkoznak. Ne irtsuk hát, ha nem muszáj, jöjjön néhány tipp a sikeres egymás mellett éléshez.
A darazsak néhány centis, sárga-fekete csíkokkal mintázott rovarok, minden ember találkozott már velük. Nem állnak barátságos állatok hírében, mivel fullánkjuk és mérgük kellemetlen perceket tud okozni az embereknek. Fészkeiket jellemzően fák odvaiba, földi lyukakba, de akár házak padlására is építhetik.
Szüret tájékán jellemzően szinte minden érésben lévő gyümölcs körül előfordulnak, ugyanis az édes íz rettentően vonzza őket és igen falánk jószágok is egyben. Komoly károkat okozhatnak a sérült gyümölcsök levének szívogatásával, vagy éppen a szőlőbogyó cukros levének felemésztésével. A szőlőfürtöket zacskózással védhetjük a darazsaktól, illetve csökkenthető a kár mértéke, ha a vadászterületükön tiszta vizes itatókat helyezünk ki. Vegyszerrel ne védekezzünk ellenük, mert akkor a gyümölcs is vegyszeres, fogyaszthatatlan lesz.
Sokan félnek ilyenkor a darazsaktól hemzsegő gyümölcsök közelébe menni, pedig nem kell tartani a csíkos rovaroktól. A darázs ugyanis, ha választani lehet, az édes gyümölcsre teszi le a voksát, nem pedig az emberhúsra. Így amíg nem hajtjuk, nem kergetjük, nem érzi magát veszélyben, nem fog megtámadni bennünket. Ha gyümölcsszedés közben észleljük, hogy körülöttünk röpköd egy darázs, türelmesen várjuk meg, amíg odébb áll, semmiképpen se kezdjük csapkodni.