A darazsak közül csak a királynő éli túl a telet

Ön tudta ezt? És azt, hogy a hangyák rokonságban vannak a darazsakkal, de nem szívlelik egymást? Mindent megtudhat ezekről a kevésbé szimpatikus, de annál hasznosabb rovarokról a Kapanyél remek cikkéből, melyet Czauner Péter írt.

A kertészkedők darazsas és kevésbé darazsas éveket különböztetnek meg. A szabadban terített ebédek, szőlőszüret és cefrekészítés során szerzett tapasztalataim szerint a 2014-es év nem sorolható a különösen darazsas évek közé. Csak a nyár vége fele jelentek meg az asztalnál a francia darazsak, a cefre készítésekor – igaz a gyümölcs nem volt különösebben édes – valahol máshol nyalakodtak.

Francia darázs (Forrás: kapanyel.postr.hu)
Francia darázs (Forrás: kapanyel.postr.hu)

 

Jártamban-keltemben sem találkoztam földbe ásott darázsbázissal, pedig 2011-ben nagy bajba kerültem egy ilyen miatt, ahonnan először amatőr módon próbáltam elhessegetni a nemkívánatos vendégeket.

Fűnyírás közben, ahogy a gyümölcssorok között taligáztam a nyesedéket, az egyik helyen szokatlan erős zsongás figyelmeztetett: óvatosan! Menekülés közben kiderült, hogy a földben, jó kétcolos lyuk környékén igencsak nagy a darázszizegés. Ezután messze elkerültem a lyukat, az utolsó taliga füvet pedig nagy ügyesen rájuk öntöttem. Azt még láttam, hogy jókora riadalmat okozott, mert a kint maradtak idegesen repkedtek ide-oda az eltűnt odút keresve. Éjjel még lelkifurdalás is gyötört a galád eljárás miatt. Másnapra kiderült, alulbecsültem képességeiket: a taliga füvet szétterítették, meg sem kottyant nekik szétdobálni, hogy újra szabadon szálldoshassanak. (Az üreget a tél végén kiástam, egy 150 literes hordó elfért volna benne, viszont egyetlen élő darazsat sem leltem.)

Nem ápolnak túl jó kapcsolatot a hangyák és a darazsak (Forrás: kapanyel.postr.hu)
Nem ápolnak túl jó kapcsolatot a hangyák és a darazsak (Forrás: kapanyel.postr.hu)

 

Sokféle darázs sokfelé él a kertes házakban. Távol tartani nem lehet őket, ezért csak irtásuk, csalogatásuk jöhet szóba. Az ablak- és ajtókeretekből különböző rovarirtó spray-kkel tudjuk kiűzni őket. Lehetőleg hajnalban próbálkozzunk, amikor még hűvös van. Ha ugyanis felmelegedtek már a fészküket védő rovarok, akkor az amatőr darázsirtás az orvosi rendelőben is végződhet. Szerencse, hogy a nálunk élő darázsfélék a telet nem bírják, a dolgozók hadai elpusztulnak. A telet csak a megtermékenyített királynő képes átvészelni, persze csak akkor, ha sikerült jól elbújnia. Megtermékenyítés nélkül azonban a királynő is elpusztulna.

A sikerrel áttelelő királynő tavasszal felébred, elkezdi a fészeképítést, az első dolgozókat még maga neveli fel. A kikelő dolgozók utána átveszik az utódok gondozását és a fészek körüli munkákat, táplálékszerzést. Ezután a királynő dolga már csak a peterakás marad.

A biológusok darazsak néven rendszerint a társas redősszárnyú vagy valódi darazsakat ismerik. Az általában sárga-fekete csíkokkal mintázott rovarok többsége társas állat. Fullánkjuk és mérgük van. Fészkeiket faodvakban, földi lyukakban, vagy akár épületekben építik.

A darázscsalád a meleg napokon eseménydús életet él, de szürkületkor a fészekbe visszahúzódva éjszakázik. Ha egyéni vagy közösségi veszélyt éreznek, vadul támadnak. A legveszélyesebb hazai darázsféle a lódarázs. Csoportos támadása életveszélyes!

A lódarázs hazánk legveszélyesebb darázsféléje (Forrás: kapanyel.postr.hu)
A lódarázs hazánk legveszélyesebb darázsféléje (Forrás: kapanyel.postr.hu)

 

A darazsak nem lehetnek büszkék élelmezés-egészségügyi besorolásukra, hiszen mikrobiológiailag az egyik legszennyezettebb élelmiszerlátogatók. Mindenevő lévén bármilyen eredetű szerves hulladékra rászállnak. Közvetlen környezetünkben leggyakrabban a kecske-, a német, a francia és a padlásdarázzsal találkozunk.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nem csak mi pályázunk az érett gyümölcsökre Főleg a szőlő érése idején fordulnak elő a kertekben a darazsak. Ezek a kis szúrós lények sokak szemében ellenségként látszanak, pedig akár hasznosak ...
1,5 milliárd munkahely szűnik meg, ha kihalnak a m... Egy friss kutatás szerint mintegy másfél milliárd munkahely és az összes termény háromnegyede függ a beporzó szervezetektől. Ennek tudatában még fonto...
Félelmetes a darázs, de segít a növényvédelemben... A jó idővel együtt megérkeztek a kertekbe a kellemetlenséget okozó darazsak is. Közülük a lódarázs a legveszélyesebb. Csípése akár halált is okozhat. ...
Megtudhatja, melyik darázsfaj mennyire veszélyes Magyarországon nagyjából 10 ezer faj képviseli a hártyásszárnyúakat (Hymenoptera), azaz a darazsakat, hangyákat és méheket magába foglaló rovarrendet...
Egy híres angol színészről kaphat a nevet a polosk... Olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. A fajt felfedező mexikói ...