A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért 2010-ben jött létre magyar kezdeményezésre a Baromfi Világnapja ötlete. A világnap fő célja, hogy nagyobb figyelem irányuljon a baromfiágazatra, valamint az ágazatban dolgozókra. Minden évben május 5-én ünnepeljük!
10 évvel ezelőtt még a madárinfluenza, valamint a takarmányárak robbanása miatt a baromfiágazat mélypontra került. A fogyasztók sem szívesen vásárolták a húsféléket, a termelőknek pedig nem érte meg baromfit tenyészteni.
2006 és 2011 között tovább nehezítette a termelők helyzetét, hogy jelentősen megnőtt a villamosenergia, a földgáz és a gázolaj ára is, így még drágább lett a baromfihús előállítása. Ugyan a negatív befolyásoló tényezők mellett emelkedett a baromfihús felvásárlási ára, de a termelőknek még ez sem fedezte a plusz kiadásait. Az élő csirke felvásárlási ára például 45, az élő pulykáé 40 százalékkal emelkedett az említett időszakban.
Először 2010-ben fordult meg többek fejében (talán pont az említett nehézségek miatt), hogy legyen egy nap, amikor mindenki a baromfiágazatra, az abban dolgozókra figyel és értékeli a munkájukat. A kezdeményezés 2014-re ért odáig, hogy megtartották az első Baromfi Világnapot, azóta pedig évente egyszer megrendezésre kerül, hagyományként.
A világnapot egyébként a Baromfi Termék Tanács kezdeményezte, de később már európai szervezetek is támogatták a világnapot.
A világnap és/vagy a kedvezőbb piaci történések hatására az utóbbi években fokozatosan csökkenni kezdett a baromfihús fogyasztói ára. 2013-ban 805 forint volt kilónként, 2015-re 792 forintra csökkent le a baromfihús ára.
Az árak csökkenésével a fogyasztás is emelkedett, viszont ez tavaly megállt. Ez annak köszönhető, hogy a sertéshús áfája 5 százalékra csökkent, így ahhoz olcsóbban hozzá lehet már jutni, mint a baromfihúshoz. Ennek tükrében a baromfitenyésztők egyenlő bánásmódot kérnek és ők is áfacsökkentést szeretnének elérni. Ettől függetlenül a felnőtt lakosság 93 százaléka még mindig azt mondja, szívesen fogyaszt baromfihúst, akár heti 2-3 alkalommal is.