Nagyot nőhet az ipari paradicsom termesztése Magyarországon

Egy jelentős beruházásnak köszönhetően a mostani 1500 hektár helyett 2018-ban már 2000 hektáron folyhat ipari paradicsom termesztése Magyarországon.

Mély hullámvölgyből jött ki a hazai ipari paradicsom termesztése. 6-7 évvel ezelőtt a termelés és a feldolgozás is mélyponton volt, azóta pedig már nagyot fejlődött az ágazat.

A további ugrásszerű fejlődést a régió egyik legnagyobb feldolgozójának többlépcsős beruházása garantálhatja, a jövőre várt bővülést az idén nyáron átadott üzem alapozhatja meg.

Az évtized elején összesen 17-18 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottak be itthon a gazdálkodók, ekkor félő volt, hogy nemcsak a termelés, hanem a feldolgozás is megszűnik az országban

– mondta a Magyar Idők kérdésére Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke. Az ágazat azonban az Univer vállalat beruházásainak köszönhetően megmenekült, a termelés pedig a többszörösére emelkedett.

Az idén közel 1500 hektáron termesztettek ipari paradicsomot a gazdálkodók. Az előzetes becslések szerint 120-125 ezer tonna jut a feldolgozókhoz. Jövőre pedig minden eddiginél dinamikusabb bővülésre számíthatunk.

Az Univer kecskeméti telephelyén augusztus végén adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legkorszerűbb paradicsomfeldolgozó üzemét. A társaság ezzel 140 ezer tonnára növelte a kapacitását, ami a tavalyi év kétszerese. A beruházás eredményeként a gazdálkodók  jövőre 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot.

Mély hullámvölgyből jött ki a hazai ipari paradicsom termesztése
Mély hullámvölgyből jött ki a hazai ipari paradicsom termesztése

 

Az ipari paradicsom sikeréhez a termőterület növelése mellett a technológiai fejlesztés is hozzájárult. Az európai uniós kvóta megszűnése után a termelők rájöttek, hogy az árak nem fognak emelkedni, a bevétel pedig csak a hatékonyság javításával növelhető. Ezt is tették.

A folyamat során a gyengébbek kihullottak, s csak a legjobbak maradtak a piacon. Ma már tényleg világszínvonalú a technológia, korszerű az öntözés és a növényvédelem. Így nem meglepő, hogy már legalább annyi paradicsom kerül le egy hektárról, mint a spanyol vagy az olasz ültetvényeken. Sőt, néhány termelő már megközelítette a világelsőnek tartott kaliforniai átlagot is.

Az állomány 70-75 százaléka palántázott, a többit pedig a gazdák magról vetik. A tudatos fajtaválasztás mellett az ágazatban ezzel a módszerrel tudják szélesíteni a betakarítási időszakot. A palántázott, korai érésű termény után a gyárak felárat fizetnek. Ez is arra ösztönzi a termelőket, hogy elnyújtsák a szezont. A feldolgozóknak ugyanis kockázatos lenne, ha a partnereik szep­temberben egyszerre adnák le a termést.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...
Tudósok megtalálták a paradicsomok ízetlenségének ... A magyar termelők régóta hangoztatják, hogy a magyar paradicsomnak nincs párja, de legalábbis kiváló minőségű és zamatú. Ebből adódóan versenyelőnye v...
Húsvétig marad a drága zöldség A friss zöldségeket télen is sokan keresik, így érdemes a termesztésével foglalkozni. A magyar termelők azonban ebben az időszakban nem tudják a hazai...
Neveljünk egészséges palántákat Jönnek a melegebb napok, ideje elvetni a paradicsommagokat is és megkezdeni a palántanevelést. Sokan félve fognak hozzá, mivel sokszor előfordul, hogy...