A kén az aminosavak, így a fehérjék alkotórésze, a peptidek és a lipidek építőeleme. Szerepe van bizonyos enzimek működésében, valamint javítja a növények fagytűrő képességét. Decemberben már időszerű a tavaszi tápanyag-utánpótlás megtervezése. Cikkünk az őszi káposztarepce és az őszi búza kénutánpótlásának fontosságát mutatja be. […]
Szántóföld
A kalászosok optimális tápanyagellátása nemcsak a gazda, a nemzetgazdaság érdeke is
A kalászosok esetében az intenzív termesztésben a főbb tápelemek mellett a mikroelemek pótlására is érdemes figyelmet fordítani, mert a termés mennyiségének és az ezerszemtömeg növekedésével meghálálják a gondoskodást. A hatékony tápanyag-visszapótlást ugyanakkor rendszerben kell elképzelni. Ennek részét képezi, hogy a megfelelő műtrágyát választjuk, hogy azt milyen technikával juttatjuk ki, milyen módon és milyen mélyre dolgozzuk bele a talajba, illetve milyen alaptrágyázást választunk. […]
Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása
2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme, aminek célja az osztatlan közös földtulajdon intézményének felszámolása. A több mint 6300 darab ingatlanra október 21-ig bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton. Az idén két ütemben meghirdetett, összesen több mint 15 500 darab 3 hektár alatti térmértékű ingatlan csaknem 60 százalékára volt érdeklődés. Az átlagos ajánlati ár hektáronként közel 1 millió forint volt. Az értékesítés első két ütemében 5550 hektárnyi területet értékesített az állam, melyből több mint 5 milliárd forint bevétele jött létre. […]
Mit tegyünk a repcével ősszel?
A repce őszi menedzselése képezi az alapját egy igazán jó termésszintnek. Az őszi teendőink célja, hogy olyan repcét „engedjünk a télbe”, ami addig 8-12 levelet és kb. 30 cm-es karógyökérzetet növeszt, minimum 1 cm-es gyökérnyak-átmérővel. Ha ezeket a paramétereket el tudjuk érni, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy a növényünk át fog telelni. Ahhoz viszont, hogy ezt a fejlettséget a növény el is tudja érni, az őszi teendőket kézben kell tartani. […]
Bábolnai kerekasztal: pestis, aszály és ellátási gondok nehezítették a termelők dolgát
A Bábolnai Gazdanapok péntek délutánjának egyik legígéretesebb programja volt a “Hogy alakul az idei év? – ahogy a gazdálkodók és a kereskedők látják” című kerekasztal beszélgetés, amit a Csernozjom Kft. szervezett meg a színsor szaktanácsadási pontján két tucat érdeklődő részvételével. A szakmai eszmecsere egyik legfontosabb kérdése az volt, hogyan élték meg a 2020-as év kihívásait a résztvevők. A Magro.hu is jelen volt a beszélgetésen. […]
Eljött a szemléletváltás ideje…
Vajon ki számol utána, hogy a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 tonna növényi maradvány is visszamarad a területen. Ennek legnagyobb része káliumban gazdag szár, de jelentős a gyökerek mennyisége is. Ezt a tömeget nem elég talajművelő eszközökkel a talajba keverni vagy leforgatni, hanem arról is gondoskodni kell, hogy a benne található értékes, szerves formájú tápelemek lehető legnagyobb hányada az utóvetemény rendelkezésére álljon, melyet csak talajbaktériumok használatával tudunk. […]
A fotoszintézis mesterséges feljavítása jelentősen megnövelheti a terméshozamot
A növények fényből és szén-dioxidból termelnek szerves anyagot és szolgáltatnak energiát más lényeknek. A fotoszintézis biokémiai folyamatában vannak olyan pontok, melyek a mechanizmus összetettsége és a nyersanyagok hiánya miatt lassabban mennek végbe. Az Essexi Egyetem tudósai két olyan kritikus pontot találtak a reakciósorozatban, melynek mesterséges megtámogatásával 27 százalékot tudtak növelni a növények termelékenységén. A valós terepi körülmények között megvalósult felfedezés már a harmadik a RIPE (Megvalósuló Megnövekedett Fotoszintetikus Hatékonyság) kutatási projektjében. […]
A biztonságosabb szárításért!
A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen. […]