Feldübörögtek, megindultak az aratásra a kombájnok – óriási a baj a búzában

Az ország déli részében gőzerővel folyik a már Péter és Pál napján megkezdődött aratás. A tartós kánikula is hozzájárult ahhoz, hogy az idei hideg tavasz okozta csúszás ellenére – a hagyományokhoz híven – június végén elindulhattak a kombájnok. Elsőként az őszi árpa érését nyugtázták a szakemberek, ezzel kezdődött meg a gabona betakarítása.

Az előzetes termésbecslési adatok biztatóak: a jól telelt táblákat a hideg tavasz sem károsította, aztán jött elegendő eső, és a tartósan megmaradó meleg segítette a kalászosok érését (nagy kérdés, hogy a késői érésű fajtáknál okozott-e kényszerérést, ami a hozamokat és a minőséget is befolyásolhatja).

Összesen 5 millió tonna búzára, 1,4 millió tonna őszi árpára és körülbelül 770-780 ezer tonna repcére számíthatunk
Összesen 5 millió 1,4 millió tonna őszi árpára és körülbelül 770-780 ezer tonna repcére számíthatunk (Fotó: Pixabay)

A búzának problémát okozott a hőség

A búza esetében azonban óriási a probléma. Az elmúlt hetekben tapasztalható forróságot a hosszabb tenyészidejű búzafajták nagyon megsínylették, a búzaszemek nem fejlődtek megfelelően, így a hektáronkénti termésátlagok valószínűleg elmaradnak majd a várakozásoktól, 4-5 tonnánál nagyobb termésre nem lehet számítani.

Ennek következtében a búza felvásárlási ára – bár az évnek ebben az időszakában általában csökkenni szokott – most drága maradt. A takarmány búza felvásárlási ára 60 ezer felett jér.

Hektáronként 2,5 és 4 tonna közötti hozam

Finiséhez közelít az őszi árpa betakarítása Bács-Kiskun és Baranya megyében, de még sok idő telik el, mire a több mint két hónapig tartó, nagy odafigyelést igénylő, legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás mindenestül véget ér.

Az első vágások eredményei megfelelnek a becsléseknek, s a hozam – termőhelytől függően – Bács-Kiskun megyében 2,5-4 tonna között mozog hektáronként. Az adottságoknak megfelelően Baranya megyében az első aratási eredmények 4,5-5 tonna átlagot mutatnak, amely ugyancsak megfelel a becsült adatoknak.

4-4,2 millió tonna őszi búzára számítanak

Országosan mintegy 176 ezer hektárról – 3,6 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva – 646 ezer tonna őszi árpa kerülhet a raktárakba. A száraz, forró időjárásnak köszönhetően Péter-Pálra már az őszi búza aratása is elkezdődhetett a homokosabb területeken, illetve a déli megyékben. Őszi búzából 1.081 ezer hektár a betakarításra váró terület, amelyről 3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal, 4-4,2 millió tonnára számítanak.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai, illetve a falugazdászok jelentéseire alapozva a NÉBIH folyamatosan tájékoztatást nyújt az aratás állásáról.

Javában zajlik az aratás Zala megyében is: kiderült, milyen hozamokra számítanak idén – tudósított az mti.hu.

Meghaladott átlagok

Az őszi árpa csaknem 98 százalékát learatták Zala megyében, a szántóföldeken megkezdődött az őszi búza, valamint a magborsó betakarítása – közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A Zala megyei gazdálkodók a nyári időszakban 45 099 hektáron takarítják be a termést
A Zala megyei gazdálkodók a nyári időszakban 45 099 hektáron takarítják be a termést (Fotó: Pixabay)

A közel 6 ezer hektáros árpaföldeken átlagosan 5,5 tonna termést takarítottak be hektáronként, 0,2 tonnával többet, mint az elmúlt évben. A learatott őszi búza átlaghozama 0,5 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot: a 24 328 hektáros vetésterület 10 százalékán aratták le a búzát, a hektáronkénti átlaghozam 6,8 tonna – ismertette a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: az előzetes becslések alapján a 13 644 hektáron termelt repcéből hektáronként 2,8 tonna termésre számítanak. A Zala megyei gazdálkodók a nyári időszakban 45 099 hektáron takarítják be a termést: az őszi árpa, a búza és a repce mellett 342 hektáron rozst, 758 hektáron tritikálét, 1304 hektáron tavaszi árpát, 586 hektáron zabot, kisebb területen pedig magborsót aratnak. 

Megsínyli az aszályt a kukorica

Az elhúzódó hűvös, sőt néha fagyos tavaszi időjárás miatt Zalában egy héttel később kezdődött az aratás, mint a korábbi években. A szántóföldi munkák zavartalanul folynak, az aszály miatt az időnként előforduló csapadéknak örülnek a gazdák.

A hetek óta tartó aszályos időszak főként a kukoricaállományokat viseli meg, az alsó levelek sok helyen már elszáradtak, míg a napraforgó a mély gyökérzete miatt jobban bírja a szárazságot.

A megyében 27 080 hektáron kukoricát termelnek, a napraforgó vetésterülete pedig 9420 hektár.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Rekordok és jó minőség Több megyében a jelenlegi adatok alapján, rekordot döntött a búza termésátlaga, Tolnában közel 6 t, Baranyában több mint 5 t és a leggyengébb Szabolcs...
Bálák tűzveszélyben, ajánlatroham a Magro-n A hétnek és a kánikulának még közel sincs vége – tetőzés hétfőn -, de már több megyéből is érkeztek többezer égő báláról szóló hírek - volt, ahol álla...
Az aratás vége felé közeledve… A Magro.hu piactérre naponta átlagosan 10 új gabona vételi és eladási ajánlat kerül feltöltésre, amely többszáz tonnányi terméket jelent. A lendület a...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...